HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Robert Schuman nyomán: "Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"

2023. december 2. 7:08
VEOL.hu
Telt ház fogadta Márfi Gyula nyugalmazott érseket Sümegen a Róza cukrászdában, ahol Európa jelenéről és jövőjéről tartott előadást pénteken este.

Nagy szeretettel fogadták Márfi Gyula nyugalmazott érseket Sümegen a Róza cukrászdában pénteken este  Fotó: Szijártó János/NaplóA Padányi Alapítvány által szervezett esten Végh László polgármester és Horváth Tibor teológus köszöntötte az érdeklődőket, valamint a meghívott, ma is nagy népszerűségnek örvendő nyugalmazott érseket.

Márfi Gyula beszédét egy idézettel kezdte, amely alapvetően határozta meg az est tematikáját. Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz – idézte Robert Schuman luxemburgi születésű, német–francia kereszténydemokrata politikus kijelentését, amelyet az Európai Unió elődjének megalapításakor tett. Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi és Robert Schuman, három keresztény államférfi, akiknek a nevéhez fűződik földrészünk egyesítésének terve, amelynek első konkrét lépése 1951-ben, az első nemzetek feletti európai intézmény, az Európai Szén- és Acélközösség létrehozása volt. Azonban ők az európai közösséget nem központi hatalomként, hanem olyan unióként képzelték el, amelynek alapköve a demokrácia, a nemzetek közötti kapcsolatok egyenlősége. 

Márfi Gyula szerint az alapítók ma minden bizonnyal forognának sírjukban, ha tudnának a mostani állapotokról. Szerinte a keresztény tanítástól nagyon messze került Európa. Elég csak a genderideológiára, az azonos neműek házasságára, a szingliség népszerűsítésére, a migrációra, a keresztény gyökerektől való tudatos eltávolodására gondolni. 

Az iszlamizálódást szintén nagy, ha nem a legnagyobb veszélyként említette, hiszen szerinte itt alapvetően hódításról szól az egyre nagyobb számban történő Európába áramlásuk. Az iszlám nem befogadó vallás, sőt – mint azt külön kifejtette – nagyobb részben nem is vallás, hanem politika. Nekik kötelességük minden lehetséges módon terjeszteni vallásukat, amely keresztény ember számára megdöbbentően sokat – akár  fegyverhasználatot is – megenged az eszközök között. Ezzel együtt az is meggyőződése, hogy az unió valamilyen módon ma szinte minden vallást tolerál, a kereszténység kivételével. Pedig Európa és a benne élő nemzetek jövője csak a kereszténység útján képzelhető el. 

Szijártó János

További cikkek

Járdát avatott a miniszter Gógánfán
Járdát avatott a miniszter Gógánfán
Nyáron egy megújult kisboltot, most szombaton pedig egy járda új szakaszát avatta fel Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Nagy Márta polgármester Gógánfán. Az önkormányzat jó pályázónak számít, az elmúlt időszakban tizenkét eredményes projekttel büszkélkedhet.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Abigél - Elsöprő siker, vastaps Sümegen
Nagy sikerrel mutatta be az Abigél című musicalt a Tapolcai Musical Színpad Halápiné Kálmán Katalin rendezésében a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban. Abigél Sümegen is hódított, a vastaps nem maradt el
Új református lelkész érkezett Sümegre
Új református lelkész érkezett Sümegre
Kóródiné Demeter Orsolya személyében új református lelkész kezdte meg munkáját Sümegen.