HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

A humor a bölcsek esernyője

2023. december 12. 8:58
Veol.hu
Krajcsi Tiborné humoros kisgrafika-gyűjteményéből nyílt kiállítás az ajkai Városi Múzeumban december közepén. A vidám, ugyanakkor elgondolkodtató grafikákat Padné Szabó Mária ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

A kiállítást Padné Szabó Mária nyitotta meg, mellette Rénes András  Fotó: Gyarmati LászlóKöszöntőjében kiemelte, hogy Krajcsi Tiborné – aki matematika, kémia, ének-zene szakos tanári diplomát szerzett – régi hobbija  a kisgrafikák, ex librisek, művészi könyvjegyek gyűjtése, ezeket egyéni és csoportos kiállításokon rendszeresen közkinccsé teszi. A humorral már a szilveszteri jókedvet alapozza meg. A grafikák témája változatos, az élet minden területéről merít. 

– Klasszikus ószövetségi téma az Oszlopos Simeon. Az aszkéta 37 évet töltött egy oszlop tetején azért, hogy ezzel a bizarr ötlettel javítson a világ romlottságán. Hogy kiszolgáltatott helyzetét elviselhetőbbé tegye, vitt magával egy kotyogó kávéfőzőt és egy esernyőt. Merthogy Erik Kästner szerint a humor a bölcsek esernyője – fogalmazta meg Padné Szabó Mária. Krajcsi Tiborné kérdésünkre elmondta, hogy hatalmas munka volt a több tízezer grafika közül kiválasztani az anyagot. Tizenhat tablót töltöttek meg az alkotásokkal. A megnyitón Angermayer Judit muzeológus köszöntötte az érdeklődőket, majd a múzeum munkatársa, Rénes András mondott két, a kiállítás anyagához illő, vidám verset.

A kiállítás január közepéig látogatható.

Tisler Anna