HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 14.
//
Bonifác névnap

Félsorompóval egészítették ki a fénysorompót a halálos baleset helyszínén

2023. december 16. 11:27
Veol.hu
A MÁV saját forrásból félcsapórúddal, hétköznapi nevén félsorompóval egészítette ki a fénysorompót a Tapolca és Kisapáti között lévő vasúti átjáróban, ahol 2022. január elsején négy fiatal vesztette életét.

A tragédia országos szintű megdöbbenést váltott ki, és a szülők kezdeményezésére egyfajta mozgalom indult a vasúti átjárók biztonságossá tétele érdekében. Erről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője beszélt a helyszínen pénteken, a vasúti fejlesztés átadásán. Mint mondta, világossá vált, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy több életet értelmetlenül ne veszítsünk el baleset következtében. – A MÁV komolyan vette az erre vonatkozó jelzést, és soron kívül gondoskodtak arról, hogy itt és most egy biztonságos vasúti átjárónál állhassunk – fogalmazott a miniszter, majd hozzáfűzte, bízik abban, hogy sem itt, sem máshol nem történik hasonló tragédia a jövőben. Azt is megjegyezte, reméli, hogy az ilyen szomorú eseményeket senki nem használja fel politikai célokra.Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy több életet értelmetlenül ne veszítsünk el baleset következtében - mondta Navracsics Tibor Fotó: Szijártó JánosMindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy több életet értelmetlenül ne veszítsünk el baleset következtében - mondta Navracsics Tibor Fotó: Szijártó János

Virág István, a MÁV pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese a baleseti statisztikák alapján arról szólt, hogy úgy tűnik, körültekintőbben és szabálykövetőbb módon közlekednek az autósok idén a vasúti átjárók közelében. Elhangzott, hogy 2023-ban vasúti átjáróban eddig 56 baleset következett be, amelyek során hét ember vesztette életét és hatan súlyosan megsérültek. Tavaly ugyanebben az időszakban 86 baleset történt vasúti átjáróban, ebből tizenöt volt halálos (33 áldozattal), és kilenc végződött súlyos sérüléssel. Kiemelte, hogy egyetlen baleset is sok, de az esetszámok idei csökkenése a MÁV 2022-ben elindított vasútbiztonsági kampányának sikerét igazolja.

A Tapolca és Kisapáti között lévő vasúti átjáróban átadott félcsapórúd, hétköznapi nevén félsorompó a vasúti jármű közlekedésekor és áthaladásakor csak az úttest menetirány szerinti jobb oldalát zárja le sorompórúddal, és mindig a fénysorompó kiegészítéseként működik. A mostani saját erős MÁV-fejlesztés nem hozza vissza a lassan két éve elhunyt fiatalok életét, ám joggal bízhatunk abban – ahogy azt a megszólalók hangsúlyozták –, hogy megelőzi az ehhez hasonló tragédiákat.

Szijártó János

További cikkek

Ikarus – a magyar ipar büszkeségének patinás példányai rótták a Balaton-felvidéket
Ikarus – a magyar ipar büszkeségének patinás példányai rótták a Balaton-felvidéket
Két év után újra felbolydult a város, sőt az egész ország. Május 11-én rendezték meg a 4. Nemzetközi Ikarus Találkozót. Eddig minden évben részt vettünk az eseményen, s bizton állítjuk, a látogatók száma folyamatosan nő. Az Ikarus márka hírnevet, rangot jelentett egykor nemzetközi szinten – a szocialista táboron kívül is! – a jelennek-jövőnek megőrzött, karbantartott autóbuszok értéke, patinája vitathatatlan.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Az ózsinagógában Németh István Péter költő, irodalomtörténész nyitotta meg Szijártó János újságíró Szinergia című fotókiállítását.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.