HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. október 22.
//
Előd névnap

Fiatalok helyben maradását segítik Badacsonytomajon

2022. február 23. 19:55
veol.hu
A letelepedési támogatással a fiatalok helyben maradását segítik Badacsonytomajon.

Nem volt könnyű a 2021-es év Badacsonytomaj számára, hiszen a többi településsel együtt mi is küzdünk a járványügyi helyzettel, annak gazdasági és morális hatásaival. Ennek ellenére, mivel kiugróan jó szezont zárt a turizmusunk, 2021-ben újra növekedett az önkormányzat tartaléka.

Ezt Krisztin N. László polgármester mondta munkatársunk érdeklődésére. Hozzátette, a gazdálkodás során bizonyos bevételek csak részben teljesültek, például az idegenforgalmi adó, a fizető parkolók és strandok bevételei, ám ezt ellensúlyozta a kiugróan jó idegenforgalmi szezon, amelynek köszönhetően 2021-ben újra növekedett az önkormányzat tartaléka. 

A vagyonunk mintegy 5,2 milliárd forint, mely 2020-as évhez képest is emelkedett. 2016 és 2020 között rengeteg pályázat jelent meg, az elnyert támogatásokat 2019 és 2021 között használtuk fel. Az egyik fejlesztési lehetőség a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által elindított strandfejlesztési program, amelynek eddig négy üteme futott le, s lehetővé tette, hogy a strandjainkat folyamatosan korszerűsítsük, modernizáljuk. A negyedik ütemben 30-30 millió forintot nyertünk el a két strandunkra. Az ötödik ütemre a pályázatot már benyújtottuk. Másik lehetőségünk a Magyar falu program volt, amelyben a badacsonyörsi utak fejlesztésére 20 millió forintot, az Egry József Művelődési Ház belső megújítására 30 millió forintot nyertünk. A megvalósítás folyamatban van, bár az építőanyagok árának emelkedése és a vállalkozói érdeklődés hiánya nehezíti a dolgunkat. Top-pályázat segítségével fejeztük be a minibölcsőde bővítését 75 millió forint értékben, így az eddigi hét helyett immár huszonegy kisgyermeket tudunk fogadni

– sorolta a polgármester. 

Krisztin N. László szólt a Kisfaludy útról leágazó Bogyai úton és másik két csatlakozó szakaszon a Belügyminisztérium által támogatott 465 millió forint értékű közmű- és útfejlesztésről. Ez a Sétáló Badacsony elképzelést erősíti, amely a látogatók számára a megújult környezetben való kellemes kirándulást kínálja, a csodás panorámával együtt. 

Legnagyobb projektünk, a GINOP 2,5 milliárdos program két nagy részből áll. Az egyik a badacsonyi kikötő mellett álló emblematikus épület, a Tátika felújítása, amelynek építése már el is kezdődött. A csomag másik része a kikötő előtti park megújítását, parkolók kialakítását és rendezvénytér létrehozását teszi lehetővé. A közbeszerzés határideje a napokban jár le, reméljük, hogy lesz érdeklődés, és tudunk eredményt hirdetni, illetve szerződést kötni a munka elvégzésére. Ha elkészülnek ezek a beruházások, a badacsonyi településrész 71-es út alatti része teljesen új arcát mutatja majd.  

A polgármester külön kiemelte, hogy Badacsonytomajon komolyan veszik a lakosság támogatását is. Tavaly száztizenhárman kaptak települési segítséget, ezenkívül gyermek születésekor vagy halál esetén is biztosít anyagi támogatást az önkormányzat. Idén 104 köbméter szociális tűzifát adtak a kérelmezőknek a rendeletben meghatározottak szerint. Igény esetén vállalják a helyi lakosok orvoshoz, kezelésekre szállítását, a település peremén lakó idős embereket pedig heti egy alkalommal szállítják be a város centrumába. A háziorvossal együttműködve megszervezték a helyben történő vérvételt, és ami külön öröm, újra van gyermekorvos. 

A település szélein lakó óvodás, iskolás gyerekeket reggel önkormányzati busszal szállítják az intézményekbe, s onnan délután haza. Sikeresen működtetik a letelepedési támogatást is, amely vissza nem térítendő anyagi erővel és visszatérítendő kamatmentes kölcsönnel segíti a fiatalok helyben maradását. 

hirhid.hu

További cikkek

Navracsics Tibor: cél a területi egyenlőtlenségek csökkentése
Navracsics Tibor: cél a területi egyenlőtlenségek csökkentése
A jövő januárban induló Versenyképes járások program célja a területi egyenlőtlenségek csökkentése. Erről is beszélt csütörtökön Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja a program kapcsán rendezett veszprémi tájékoztatón, ahová a vármegye polgármestereit várták.
Megtelt a strand a Füge Feszt alatt
Megtelt a strand a Füge Feszt alatt
A badacsonytomaji nagy strandra ezen az októberi hétvégén is kitehették volna a megtelt táblát. Annyian érkeztek az első Füge Feszt programjaira, hogy szombaton késő délután a szervezők már nem adtak ki több jegyet.
A fejlesztések sora a siker titka
A fejlesztések sora a siker titka
Mindig tudni kell fejleszteni, tovább kell gondolkodni a Lipóti Pékség tulajdonosa szerint. Tóth Péter vallja, hogy ez a siker titka.
Megalakult az ajkai képviselő-testület
Megalakult az ajkai képviselő-testület
Megtartotta alakuló ülését Ajka Város Önkormányzata október 11-én.
Rendkívüli évek állnak a város mögött
Rendkívüli évek állnak a város mögött
Tapolca polgármestere, az Egységben Tapolczáért Egyesület elnöke, Dobó Zoltán ciklusértékelő beszédében úgy fogalmazott, hogy eseményekben bővelkedett az elmúlt öt év. Rendkívüli események voltak ezek, amellett hozta ugyanazon megoldandó feladatokat, amit általában minden önkormányzati ciklus.