HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Újévköszöntő túrát tartottak Ajkán

2024. január 3. 8:26
Veol.hu
Január elsején „bejgliégető” túrával kezdtük az évet az Ajka Bánki Donát Természetbarát Egyesület 15 fős csapatával.

Forrás: egyesület/Káldi GézaForrás: egyesület/Káldi Géza

A városközpontból, a bányász szobortól indultunk, már a reggeli esőt magunk mögött hagyva, egy kis toroköblítés után. Csikólegelőnek vettük az irányt. A dombtetőről mindig gyönyörű a kilátás a városra és a Somló-hegyre. A Somló teteje most felhő mögé bújt, de a távolabbi Ság-hegy jól látszott. Következő állomás a dombon túl, Csingervölgy. Kicsit sáros út és Csinger-patakon történt átkelés után már a régi bányászházak, a volt vájáriskola és a szénbányai épületek maradéka között sétáltunk le a Kriptongyárhoz. Ez a világ első ilyen jellegű gáztermelő üzeme volt. Bródy Imre fizikus munkásságának az épület falán levő tábla állít emléket. Bennem is szép emlékeket ébresztett ez az út. Anyósomék itt Börköskúton laktak. Mi friss házasként az egyik ház padlásszobájában kezdtük a közös életünket. Ide vittük haza a kislányunkat a születése után. Boldog idők voltak!

Ma már Árminbányát csak egy kapu és a Bányamentő állomás épülete, a szénosztályzó feladótornya jelzi. Pedig abban az időben rengeteg embernek adott munkát. Elballagtunk a Bányász kultúrház épülete mellett, ahol az Omega-koncerten csápolt anno az ajkai ifjúság. Ma mosoda és vasipari üzem működik benne.

A kis kápolna a következő érdekes hely, amit Tomor Sanyi bácsinak, a bányatelep, Bódé és Tósokberénd néhai plébánosának köszönhet a lakosság. Lassan ráfér majd a renoválás, mert néhol bizony hiányzik a fazsindely. A kápolnát a Bercsényi Szakmunkásképző Iskola tanulói, oktatóik irányításával, építették. Itt a pici erdő övezte Alsócsingeri temetőben nyugszik Molnár Gábor ajkai kötődésű író, aki egy dél-amerikai erdőirtás közben, a kezében felrobbant gyutacstól vesztette el szeme világát. Regényei többségét már vakon írta.

A Csingervölgy nevű mozdony mellett elhaladva már a bódéi bicikliúton ballagtunk. Szomorúan láttuk, hogy a közelmúltban átadott bicikliút melletti korlátok ugyanúgy rozsdásodni kezdtek, mint ahogy az üveggyári emelkedő mellettiek. Ilyen hanyag munka nem válik dicsőségére a gyártónak, de annak sem, aki ezt átvette. Bódét a kenyérgyári körforgalmon áthaladva hagytuk el. Itt elbúcsúztunk egymástól. Én a Gyár utcán, Bányásztelepen keresztül kisétáltam Beréndre az Anyukámhoz. Örömmel látom, hogy a templomunk fel van állványozva, s a pár éve kiégett torony felső ablakai már készen vannak. Reméljük, a harangok is készülnek már, és lassan régi szépségében láthatjuk a falunk templomát. Visszafelé a városközpont felé vettem az irányt, majd a Csikólegelőről visszanéztem a Somlóra és már haza is értem.

A reggeli eső után nagyon szép, napsütéses időben tettük meg az év első túráját. Reméljük, még sok ilyen szép napunk lesz. 

Kovácsné Kóger Judit, Ajka

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.
Kolbásztöltésből versenyeztek Padragkúton
Kolbásztöltésből versenyeztek Padragkúton
A benevezett nyolc csapatból hat dobogós helyen végzett a Civil Fórum Padragkútért Egyesület által második alkalommal megrendezett kolbásztöltő versenyen, amelyet február 17-én tartottak a padragkúti művelődési ház udvarán. A tavaszias, napos időben vidáman dolgoztak a 4-5 fős csapatok.
Telt ház előtt zajlott az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar farsangi hangversenye
Telt ház előtt zajlott az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar farsangi hangversenye
A február 17-én a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében tartott eseményen minden szék foglalt volt. Érkezett minden korosztály, a kisgyermektől, akiből talán egyszer szintén fúvós lesz, a középkorúakon át a nyolcvanon felüliekig. Az aulában már kezdés előtt fél órával várták, hogy beléphessenek az alkalomhoz megfelelően feldíszített színházterembe