HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 13.
//
Szervác névnap

Átadták a Csónakázó-tó új hídját

2024. január 4. 20:48
Veol.hu
A városligeti Csónakázó-tó új hídjának átadását, valamint a nagymértékben a Városligetet érintő Élhető Ajka program nyitórendezvényét tartották csütörtökön.

Lévai Ferenc, Schwartz Béla és Navracsics Tibor az átadáson. A híd akadálymentes, acélból készült  Fotó: Gyarmati László / NaplóA híd átadásakor Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter  megfogalmazta, hogy a tó  két évvel ezelőtt nagyon rossz állapotban volt. Abban az időben a beszélgetések során ígéretet tett Ajka város vezetésének, ha az Országgyűlésben képviselheti többek között az ajkaiakat is, akkor mindent megtesz azért, hogy a térség minden egyes települése, a legnagyobb létszámú Ajka is lássa annak hasznát. Ajka számos területen lépett előre megérdemelten, olyan elképzelésekkel és jövőképpel rendelkezik, amely szükséges ahhoz, hogy a nagy ipari hagyományokkal és természeti értékekkel rendelkező város  fokozatosan visszanyerje a helyét nemcsak a magyar nemzetgazdaságban, hanem az ország turisztikai térképén is. Ennek fontos része a híd átadása, valamint az élhető város további projektjei.

Az Európai Unió 2021–2027-es pénzügyi időszakára tervezett finanszírozás első részlete most érkezett meg Magyarországra, a kohéziós pénzek is érkeznek. A beruházások, amelyek finanszírozását a magyar költségvetés előlegezett meg, uniós forrásból  tovább folytatódnak. A már lezárt, 2014 és 2020 közötti időszakban az uniós források felhasználását tekintve a három legsikeresebb közé tartozott Magyarország.  A mostani is jól indul. Azért tudunk sikeresek lenni, mert a mi projektjeink olyanok, a tervezéstől a megvalósításig, mint az ajkaiak, amelyek nem elvont eszméket, célokat, a természettől elrugaszkodott elképzeléseket szolgálnak, hanem a céljuk az, hogy az unión belül a legélhetőbb legyen Magyarország. 

Schwartz Béla polgármester elmondta, hogy jelenleg két program zajlik. A tó és környéke rendbehozására 450 millió forintos támogatás érkezett. A Lévai Ferenc vezérigazgató által irányított Aranyponty Zrt. munkatársai tevékenységének köszönhetően a tó régi fényében tündököl, olyan, amilyennek az ajkaiak megszokták. Az együttműködés folyamatos azért, hogy ez az állapot fennmaradjon. A most induló élhető város program keretében a Városligetben egy mindenki által használható egy kilométer hosszúságú rekortán futópálya készül el, a terület egy részét rendezvénytérré alakítják át, és minden nagyobb programot ott tartanak meg a belváros helyett. Az egész területen kiépítik a közvilágítást, elhelyezik a látogatók kényelmét szolgáló utcabútorokat, átépítik az oda vezető járdákat. Elkészül a szoborpark. A Tó vendéglő épülete is megújul, a tulajdonos elkészíttette a terveket. 

A polgármester köszönetet mondott Navracsics Tibornak azért, hogy mindkét program megvalósítását támogatja. 

Tisler Anna

További cikkek

Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Zenés est a tízéves Jubilate karral
Zenés est a tízéves Jubilate karral
A Zenés esték programsorozat keretében az idén tízéves Jubilate női kar szórakoztatta az érdeklődőket a Nagy László Városi Művelődési Központ Kiállítótermében.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Ötven diák kezdte meg az írásbeli érettségi vizsgát az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében hétfőn reggel.