HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Első az élet védelme

2024. január 12. 7:44
Veol.hu
November elsejétől április 30-ig krízisidőszak van a hajléktalanellátásban. A héten szombat éjfélig vörös kód riasztás van érvényben, ennek értelmében a szociális intézményeknek be kell fogadniuk az utcán élőket, hogy elkerüljék a fagyhalált. A tapolcai Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállása és Nappali Melegedőjében telt ház van.

A tapolcai hajléktalanszállón ilyenkor telt ház van, de mindenkit be tud fogadni az intézmény  Fotó: Tóth B. ZsuzsaAz intézmény vezetője, Magvas Zoltán elmondta lapunknak, hogy bár folyamatosan, egész évben telt ház van a 36 férőhelyes szálláson, de ebben az időszakban nyolcfős férőhelybővítést hajthatnak végre. 

– Ilyenkor a létszámot úgy kezeljük, hogy az élet védelmének fontosságát szem előtt tartva mindenkit be tudjunk fogadni. Közösségi helyiségünket ilyenkor éjszakára hálószobává alakítjuk. Van egy konténerházunk, ahol év közben a szabályokat tartani nem tudó hajléktalanok kapnak helyet, de ilyenkor azt is folyamatosan használjuk. A közösségi helyiségekben, folyosókon tábori ágyakon, matracokon is alszanak. Mindenkit ellátunk, nem kell senkit visszautasítanunk amiatt, hogy nem lenne elég fekhelyünk. Ezekben a leghidegebb napokban az átlag ötvenet is eléri a létszám, ez a korábbi évek hasonló időszakának megfelelő szám. A nők száma kilenc, ők év közben is ennyien vannak, sokkal kevesebb nő él utcán, ez inkább a férfiakra jellemző – mondta Magvas Zoltán. Hozzátette. hogy a férőhelyszám elégséges, az épület nem szorul bővítésre.

Tóth B. Zsuzsa