HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 17.
//
Paszkál névnap

Dicsőség a hősöknek

2024. január 12. 19:03
Veol.hu
A Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesülete idén 24. alkalommal rendezi meg az 1943. januári doni áttörés emlékére a Don-81 emlékmenetet.

Simon-Jójárt Sándor János nyugállományú ezredes átadta a honvédelmi miniszter emléklevelét Szaniszló Editnek, a technikum igazgatójának Fotó: Gyarmati LászlóAz emlékmenetet  2001 óta szervezik. Idén január 19-én 26,5 kilométert tesznek meg az önként jelentkező katonák és civilek. A menetszázadban általános iskolás apródok, középiskolás  kadétok,  tartalékos katonák, civilek és hivatásos katonák vesznek részt. 

A Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az iskola 109 kadéttal jelentkezett a Bakony századba. Dorner László alpolgármester Ajka városa, Schwartz Béla polgármester és azon családok nevében, akik érintettek voltak a doni csatában, köszönetet mondott a szervezőknek. Ajka örül és köszöni, hogy idén a várost választották. 

Január 12-én, pénteken a Matasz VME szervezésében a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság épülete előtti emléktáblánál tartottak  megemlékezést. Este  Balatonfűzfőn szentmisén áldották meg a Bakony menetszázad zászlóját. A Bakony század  január 19-én reggel 8 órakor Devecserből indul, a következő állomás 10 órakor Pusztamiske, majd 13.10 órakor Halimba, végül 15 órakor Ajka-Padragkút világháborús emlékműve, ahol a menet résztvevői koszorúzással és gyertyagyújtással tisztelegnek az elhunyt katonák és civil áldozatok emléke előtt. 

Ajkán, a református templom melletti második világháborús emlékműnél 18 órakor megemlékező beszédet mond Koller József, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka. 

A rendezvény fővédnöke Navracsics Tibor miniszter, védnöke Ovádi Péter országgyűlési képviselő, kormánybiztos, Takács Szabolcs, Veszprém vármegye főispánja, Schwartz Béla, Ajka város polgármestere, valamint Koller József MH Légierő parancsnok. 

Tisler Anna