HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

A fejlődés alapja az erős közösség

2024. január 13. 8:10
Veol.hu
Hagyománnyá vált újévi köszöntőjét tartotta Ajka Város Önkormányzata a Kaszinóban január 12-én.

Pohárköszöntőjében Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, közigazgatási és területfejlesztési miniszter kijelentette, hogy Ajka ma már térségi szerepet is betöltő járási székhely  Fotó: Gyarmati LaszlóPohárköszöntőjében Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, közigazgatási és területfejlesztési miniszter kijelentette, hogy Ajka ma már térségi szerepet is betöltő járási székhely, ipari központ, a Bakony régiójában gazdasági és kulturális viszonyítási pont, amelyet a tavalyi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat és a Pannon Egyetem jelenléte tovább erősít. A jövő sikerei az együttműködésben rejlenek. Így létrejöhet egy olyan övezet Ajkától Várpalotán át Székesfehérvárig, amely a kreatív iparra és a hagyományokra támaszkodva a gazdaság és a kultúra bázisa lehet, gazdagítva ezzel egész Magyarországot és Európát. 

Schwartz Béla polgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy fejlődik a város, amelyet az ott működő gazdasági társaságok is segítenek építmény- és iparűzési adóval, valamint Navracsics Tibor által már hatmilliárd forint támogatás is érkezett. A Torna patak medrének és környezetének rendezéséhez látnak hozzá, a Városliget felújítása nemrég kezdődött. A 2023-as évben a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújult és élettel telt meg a világ első Kriptongyára, valamint más programok is színesítették a város kulturális életét. A polgármester hangsúlyozta, hogy Ajkán különleges emberek élnek, a kultúrára, a közösségi programokra is nagy az igény. Ismét várja a látogatókat a város üveggyártását bemutató múzeum. A Pannon Egyetem Ajka Kampuszán beindultak a képzések, valamint azóta az egyetemre is több ajkai fiatal jelentkezik. A város sportélete is kiváló, a gazdasági társaságok társasági adójából már 10 milliárd forintot fordíthattak fejlesztésre. A jégcsarnokot 2021-ben adták át, 2022-ben a kosárlabdacsarnokot, az idén a lőtér van tervben.

A gépjármű-tulajdonosok számára a város körül már 1000 tároló parkoló épült, ahol díjmentesen megállhatnak. A közbiztonság jó, amelyet 26 térfigyelő kamera is javít, idén újabb 10 kihelyezését tervezik, valamint az első traffiboxot. A várost kinőtték, új intézményeket nem terveznek, csupán a meglevőket korszerűsítik. A városnak három egysége lesz, az Óváros, a Center város, ami a jelenlegi belváros, valamint a Bakonygyepes és Ajkarendek között kialakuló Újváros, ahol az első ütemben 500, de összesen 5000 lakás építése a cél.  A szociális ellátásról szólva a polgármester hozzátette, hogy a színvonal jó, de a bentlakásos intézményi várólista hosszú. Szeretnének az egykori Bercsényi-iskola épületében idősotthont működtetni. A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék, amely a térségben a legalacsonyabb. A gazdasági társaságok évről évre komoly eredményeket érnek el, fejlődnek. 

A meghívott vendégeket, önkormányzati képviselőket, gazdasági társaságok, intézmények, civil szervezetek vezetőit Feke Pál szórakoztatta műsorával. 

Tisler Anna

További cikkek

Járdát avatott a miniszter Gógánfán
Járdát avatott a miniszter Gógánfán
Nyáron egy megújult kisboltot, most szombaton pedig egy járda új szakaszát avatta fel Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Nagy Márta polgármester Gógánfán. Az önkormányzat jó pályázónak számít, az elmúlt időszakban tizenkét eredményes projekttel büszkélkedhet.
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.
Kolbásztöltésből versenyeztek Padragkúton
Kolbásztöltésből versenyeztek Padragkúton
A benevezett nyolc csapatból hat dobogós helyen végzett a Civil Fórum Padragkútért Egyesület által második alkalommal megrendezett kolbásztöltő versenyen, amelyet február 17-én tartottak a padragkúti művelődési ház udvarán. A tavaszias, napos időben vidáman dolgoztak a 4-5 fős csapatok.