HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Néptánccal ünnepelték a kultúra napját Sümegen

2024. január 22. 13:46
Veol.hu
A magyar hagyományok felelevenítése, virtuozitás, humor, jó hangulat, zúgó taps - mindez egyidejűleg jelen volt azon a szombati néptánc találkán, amelyre a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ invitálta az érdeklődőket.

A magyar kultúra napjához méltó nívós programmal, a sümegi néptánc találkával ajándékozta meg a közönséget a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ  Fotó: Szijártó János/NaplóA magyar kultúra napja alkalmából a Sümeg Néptáncegyüttes meghívására érkeztek a barokk kisvárosba az Ajka-Padragkút Táncegyüttes ifjú és szenior táncosai, és kiscsőszi barátaik, a Bozót és Rekettye Néptáncegyüttesek. Ezen estén életre kelt a kultúra a néptánc, a népzene, a gyönyörű viseletek és táncos lábú viselőik által, s ebben mindvégig kiváló partnernek bizonyult a Naszály zenekar. Kovács Krisztián ceremóniamester már a rendezvény elején, majd utána a fellépők felkonferálása során végig gondoskodott az oldott hangulatról. Azon túl, hogy bemutatta a színpadra lépőket beszélt a jó magyar borról, a pálinkáról, sajátos, utánozhatatlan, s a humorból soha ki nem fogyó stílusában.

A műsort az Ajka-Padragkút Táncegyüttes kezdte fergeteges kalotaszegi táncokkal, majd a Rekettye Néptáncegyüttes kalauzolta Nyárádmagyarósra a lelkes közönséget. Utána a Sümeg Néptáncegyüttes és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes szenior csoportjának közös moldvai tánca következett. A fellépő együttesek gyakorlatilag a teljes Kárpát-medencét végig járták a különböző tájegységek néptánc hagyományainak bemutatásával. A színpad hátterében kivetített, Kallós Zoltán néprajzkutatótól, népzenegyűjtőtől származó idézet, miszerint "Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk" ezen estén igazán jól illeszkedett a látott és hallott produkciókhoz. Ezt a közönség fel-felharsanó tapsa, majd a végén a percekig zúgó vastaps is alátámasztotta.

A magyar kultúra napjához méltó, nívós programmal ajándékozta meg a résztvevőket a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ. Ráadásként az előadás utáni táncházban  Kovács Gábor, "Kiscimbi", Örökös Aranysarkantyú- és Junior Prima díjas táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes hajdani tagja a szatmári táncok rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. A rendezvény a "Közös értékeink Sümegen” című Hungarikum-pályázatnak köszönhetően valósult meg.

Szijártó János

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
A helyi képzőművész, Varjas Judit mutatkozott be a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a Mesterségem címere rendezvénysorozat keretében.
Istentisztelettel zárták a Házasság hetét Tapolcán
Istentisztelettel zárták a Házasság hetét Tapolcán
A Házasság hetének záró istentiszteletére zsúfolásig megtelt a protestáns templom.