HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 8.
//
Mária névnap

Bemutatták Tapolcán a Szent Korona pontos mását

2024. január 27. 8:34
Veol.hu
A magyar kultúra napja alkalmából a Tamási Áron Művelődési Központban nyílt csoportos kiállításon résztvevő alkotók között Horváth Róbert szobrász a Szent Korona pontos másával mutatkozott be.

Horváth Róbert a Szent Korona mását mintázta meg agyagból a kiállításra  Fotó: Tóth B. Zsuzsa / NaplóHorváth Róbert szobrász munkái láttán minden alkalommal elámulnak a szobrászatot kedvelők.A tehetséges fiatal tapolcai alkotó a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának szobrász szakán végezte tanulmányait.

Tehetségét és tudását kiállítások és megrendelések sora bizonyítja. Szülővárosa Körmend megrendelésére is készített köztéri alkotásokat, melyek közül a legjelentősebb a bolgár mészkőből faragott Honfoglalás emlékmű, amely az államalapítás ezredik évfordulójáról méltón megemlékezve ékesíti a várost. Számos alkotása megtekinthető Tapolcán is, többek között a város római kori elődtelepülésének emlékére készített reliefje, amelyet a díszudvar kapualjában helyeztek el. Betlehemi szoborcsoportja adventkor évről évre a Tamási Áron Művelődési Központban látható. A Petőfi-évforduló alkalmából a költőről készített fejszobrot ajándékozott az intézménynek, és a közelmúltban elkészítette a Szent Koronát, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából rendezett kiállításon láthatott először a közönség.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Európában első az olimpiára készülő ajkai fiatal
Európában első az olimpiára készülő ajkai fiatal
A világon a második, Európában az első helyen áll Gaál Zsóka sakkozó a 18 éven aluli lányok ranglistáján.
A tudás egyetlen kulcsa a kíváncsiság
A tudás egyetlen kulcsa a kíváncsiság
Orosz Helga festőművész, művésztanár párjával másfél éve költözött Veresegyházáról Tapolcára, ahol ez idő alatt felnőttek tucatjaival ismertette meg a művészet alapjait és szerettette meg az alkotást.
A hónap végéig láthatják a badacsonyi tárlatot
A hónap végéig láthatják a badacsonyi tárlatot
A második badacsonyörsi alkotóművészeti tábor résztvevőinek kiállítását szeptember 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők a badacsonyi Egry József Emlékmúzeumban.
Kőfestéssel szerez örömet idegeneknek
Kőfestéssel szerez örömet idegeneknek
A tapolcai Szőrös Melinda évek óta szeretett volna valami kreatív tevékenységbe fogni, a kőfestéssel és a kavicsok szándékos elvesztése kapcsán az örömszerzéssel mostanra megvalósult az álma.
Hőségriadó az iskolákban
Hőségriadó az iskolákban
A szokatlan szeptemberi hőségre való tekintettel számos iskolában rövidített órákkal, ivóvíz osztásával igyekeznek megóvni a gyerekek és pedagógusok egészségét. A szeptember 5. éjfélig kiadott másodfokú hőségriadó kapcsán a Balatonfüredi Tankerületi Központ is felhívást intézett a hozzájuk tartozó intézményekhez.