HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Az országban is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik az ajkai Kovács József

2024. február 4. 8:14
Veol.hu
Öngyújtókkal teli polcok vannak a falon az előszobában és a nappaliban. Kovács József gyűjteménye valószínűleg az országban is egyedülálló, 1575 darab van a birtokában. Több mint fél évszázada gyűjti, és ritkaságok is vannak a gyűjteményében.

Kovács József büszke az egyedülálló gyűjteményére  Fotó: Gyarmati LászlóKovács József büszke az egyedülálló gyűjteményére Fotó: Gyarmati László

Büszkén mutatott egy, az első világháborút is megjárt tartót, amelyben felül a papír, alul a dohány volt. Az öngyújtók közül a legrégebbi a múlt század elejéről való. A nappaliban az egyik polcon több puska áll. Mint megtudtuk, lőni egyikkel sem lehet, cigaretta meggyújtására szolgálnak. A cigarettát jó messzire kell tartani, a gyújtóláng ugyanis akár fél méter hosszú is lehet. A legkisebb öngyújtó akkora, mint egy félbevágott cigaretta. Teljes készletek is vannak, cigarettatartó, hamutartó és öngyújtó. A delfint és a farkast szépen kidolgozott dísznek nézi mindenki, amíg meg nem tudja, hogy más funkciója is van. A másikon ott az Eiffel-torony. Az ókori Egyiptom rajongói is találhatnak sok érdekeset. Gravírozott fáraófejek mellett egy nagy, férfimaroknyi öngyújtót három fáraófej vesz körbe. A súlya sem kevés, egy doboz cigaretta meggyújtása felér egy súlyzós edzéssel. A focirajongóknak is jut látnivaló, focicsukából, labdából is jönne a tűz, ha meg lennének töltve gázzal. Vonat- és ágyúforma is van, szépen kidolgozott, méretében is figyelemre méltó. Ezeket biztos, hogy használat után senki sem teszi véletlenül zsebre. Az öngyújtókészítők is haladnak a korral, van már mobiltelefon formájú is.Fotó: Gyarmati László

A gyűjtemény minden darabja egyedi, nincs köztük bármely trafikban beszerezhető fajta. Sok munka, utánajárás és persze szerencse is kellett ahhoz, hogy így összeálljon. Kovács József elmondta, hogy a használtcikk-kereskedőknél talált sok mindent. Az egyik kocsija épp Ajkán robbant le, és ő segített neki eljutni a szerelőhöz. Köszönetként hamarosan  érkezett egy csomag, tele öngyújtóval. Máskor a gyermekei már kinőtt, nem használt ruháit adta cserébe. A darabokat rendszeresen javítja, tisztítja, van több működőképes is. Mint elmondta, használatban nincsenek, ő maga negyven éve nem gyújtott rá.

Tisler Anna

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
A helyi képzőművész, Varjas Judit mutatkozott be a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a Mesterségem címere rendezvénysorozat keretében.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.