HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Ajkai hokis az olimpiai bajnok csapatban

2024. február 4. 8:19
Veol.hu
Minden meccsét megnyerve szerezte meg az aranyérmet, ezzel együtt sporttörténelmi sikert ért el a női ifjúsági jégkorong válogatott a IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon Gangwonban, Dél-Koreában. A csapat tagja volt az Ajka Óriások Jégkorong SE 14 éves játékosa, Faragó Luca is.

Faragó Luca és édesapja, Faragó Gyula az ajkai jégcsarnokban  Forrás: veol  Fotó: Gyarmati LászlóA január 19-én kezdődött olimpiai játékokon a 2008–2009-ben született lányok az úgynevezett 3x3 jégkorong versenyszámban indulhattak, melynek szabályai kicsit eltérőek a hagyományos jégkorongtól. Jóval kisebb pályán, 3-3 mezőnyjátékossal játszanak folyamatos idővel, így lényegesen gyorsabb és pörgősebb a mérkőzés. Ezáltal sokkal több gólt is lehet szerezni. A magyar női hokiválogatott először vehetett részt téli olimpián, és máris sporttörténelmi sikert ért el, hiszen ifjúsági téli olimpián eddig még nem szereztek a magyarok aranyérmet. 

Luca elmesélte, hogy a hosszú, közel egynapos utazást követően néhány napjuk volt még a helyszínnel megismerkedni. Ezután a program elég sűrű volt, hat nap alatt kilenc meccset játszottak a lányok, és mind a kilenc mérkőzésüket magabiztosan megnyerték. Luca kérdésünkre elmondta még, nagyon örül annak, hogy több góllal is tudta segíteni csapatát.

– Jó érzés volt nyerni, az aranyérmet átvenni, a Himnuszt hallgatni, és együtt énekelni a csapattársakkal. De maga az utazás, a városban való séták, az olimpiai falu nyüzsgő élete, a nyitóünnepség, az olimpiai láng fellobbanása és a kultúrával való ismerkedés is izgalmas volt. A többi sportoló, a koreai önkéntesek is mind nagyon kedvesek és barátságosak voltak. Legszorosabb mérkőzésünket a hazai, koreai csapat ellen játszottuk, amelynek a szurkolói fantasztikus hangulatot csináltak a stadionban – mesélte Luca.

Faragó Gyula, Luca édesapja és egyik edzője hozzátette, rettentően büszke lányára. A sok munka, gyakorlás, edzés most beérett. Amikor még Dunaújvárosban laktak, Luca akkor is fáradhatatlanul jött Ajkára edzésre szinte mindennap, ki nem hagyott volna egyet sem. Végigcsinálta. Jöttek az eredmények. Bekerült a válogatottba. Sokan azt gondolják, ha oda eljutott, befejeződött a munka, pedig akkor kezdődik igazán. Bent is kell ugyanis maradni a nemzeti csapatban, az pedig csak annak sikerül, aki szorgalmas, belead mindent, fejlődik.

Pákai Gergő, az Óriások klub elnöke hozzátette, Luca sikere a többi sportolóra is ösztönzőleg hat, hiszen ha egy kis hokis látja, hogy ha szorgalmasan, keményen edz, akkor akár világversenyekre is eljuthat, és hasonló sikereket érhet el. – Reméljük, hamarosan újabb játékosokkal büszkélkedhetünk – tette hozzá.

A Gangwon 2024. Ifjúsági Téli Olimpiai Játékok női jégkorongcsapatának mérkőzései és eredményei: Magyarország–Mexikó 17-0, Magyarország–Törökország 18-0, Magyarország–Kína 13-3, Magyarország–Ausztrália 23-1, Magyarország–Hollandia 33-0, Magyarország–Dél-Korea 16-0, Magyarország–Olaszország 11-1, Magyarország–Olaszország 14-4, Magyarország–Dél-Korea 10-2.

Tisler Anna

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.
Kolbásztöltésből versenyeztek Padragkúton
Kolbásztöltésből versenyeztek Padragkúton
A benevezett nyolc csapatból hat dobogós helyen végzett a Civil Fórum Padragkútért Egyesület által második alkalommal megrendezett kolbásztöltő versenyen, amelyet február 17-én tartottak a padragkúti művelődési ház udvarán. A tavaszias, napos időben vidáman dolgoztak a 4-5 fős csapatok.
Telt ház előtt zajlott az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar farsangi hangversenye
Telt ház előtt zajlott az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar farsangi hangversenye
A február 17-én a Nagy László Városi Művelődési Központ színháztermében tartott eseményen minden szék foglalt volt. Érkezett minden korosztály, a kisgyermektől, akiből talán egyszer szintén fúvós lesz, a középkorúakon át a nyolcvanon felüliekig. Az aulában már kezdés előtt fél órával várták, hogy beléphessenek az alkalomhoz megfelelően feldíszített színházterembe