HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Badacsony tájegységi értéktárat hoztak létre

2024. február 4. 8:27
Veol.hu
A Badacsony hegy körüli három települési önkormányzat és egy civil szervezet tájegységi értéktár létrehozása mellett döntött. A megállapodás résztvevőinek képviselői a megújult Tátikában erősítették meg kézjegyükkel a közös érdeket megerősítő dokumentumot csütörtökön délután.

Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, Krisztin N. László, Badacsonytomaj, Horváth Zoltán, Badacsonytördemic és Tompos László, Nemesgulács polgármestere csütörtökön írta alá a tájegységi értéktár létrehozására irányuló megállapodást Fotó: Szijártó JánosÉliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, Krisztin N. László, Badacsonytomaj, Horváth Zoltán, Badacsonytördemic és Tompos László, Nemesgulács polgármestere csütörtökön írta alá a tájegységi értéktár létrehozására irányuló megállapodást Fotó: Szijártó JánosKrisztin N. László Badacsonytomaj, Horváth Zoltán Badacsonytördemic, Tompos László Nemesgulács polgármestereként, Éliás Csaba a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnökeként vett részt és írta alá a négyoldalú megállapodást az ünnepélyes külsőségek között megtartott eseményen. Egyetértettek abban, hogy a hegy olyan közös érték, amelyet az itt élőknek óvni, védeni kell. A Badacsony hazánk ismert és messze földön is híres vidéke. Maga az ikonikus tanúhegy és környéke azonban nemcsak a finom borokról nevezetes, hanem természeti értékekben, épített örökségben, kulturális hagyományokban is gazdag. A geológiai adottságok, a kétezer éves szőlőművelés, a borkultúra, a pincék, présházak és ezek hagyományainak, értékeinek feltárása, megőrzése különösen fontos napjainkban. Ennek jelentőségét ismerte fel a hegyhez tartozó három település, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic és Nemesgulács.

Fotó: Szijártó JánosFotó: Szijártó János

Krisztin N. László példaértékűnek nevezte a három érintett település összefogását, hiszen mindegyik képviselő-testület egyértelműen támogatta a tájegységi értéktár létrehozására irányuló kezdeményezést. Éliás Csaba azt hangsúlyozta, hogy olyan sok érték található a Badacsony hegyen, illetve környékén, hogy azok számba vétele és megőrzése igényli egy külön e célra létrehozott szervezet működtetését. Horváth Zoltán úgy fogalmazott, hogy a résztvevők által delegált tagokra bizonyára nehéz, ám nagyon szép munka vár, amelyhez minden támogatást megadnak. Tompos László arra hívta fel a figyelmet, hogy az idő múlásával akár el is tűnhetnek olyan itteni értékek, amelyek később már nem reprodukálhatók. Tulajdonképpen ez a tájegységi értéktár küldetése, amely mostantól megkezdte azt a munkát, amely a Badacsonyon és környékén található tárgyi, természeti, szellemi értékek feltárására, rendszerezésére és megőrzésére irányul.

Szijártó János

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
A helyi képzőművész, Varjas Judit mutatkozott be a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a Mesterségem címere rendezvénysorozat keretében.
Istentisztelettel zárták a Házasság hetét Tapolcán
Istentisztelettel zárták a Házasság hetét Tapolcán
A Házasság hetének záró istentiszteletére zsúfolásig megtelt a protestáns templom.