HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

A hűség a jövőbe vezet - Svábbált tartottak Ajkán

2024. február 5. 7:35
Veol.hu
Népviseletben jelentek meg sokan a csaknem három évtizede megrendezett svábbálon, amelynek az ajkarendeki Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tornacsarnoka adott otthont február 3-án.

A svábbál Ajka legszínvonalasabb báljainak egyike. Sokan érkeztek népviseletben, amivel emelték az esemény színvonalát  Fotó: Gyarmati László / NaplóA svábbál Ajka legszínvonalasabb báljainak egyike. Sokan érkeztek népviseletben, amivel emelték az esemény színvonalát Fotó: Gyarmati László / Napló

 

– Néhány éve Magyarország kormányának nemzetiségi ügyekért felelős helyettes államtitkáraként mély kapcsolatot alakítottam ki a magyarországi németekkel – jelentette ki beszédében Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese. – A magyarországi németek kultúrája hatalmas mértékben színesíti az ország kultúráját, Magyarország velük sokkal erősebb. Köszönet illeti őket, hogy vállalják identitásukat. A német nemzetiségiek sok nehézségen mentek keresztül, mégis hűek maradtak az elődeikhez és hazájukhoz, Magyarországhoz. A hűség nemcsak a múltba, a jövőbe is vezet, úgy, ahogy itt Ajkarendeken. Évtizedekkel ezelőtt maroknyian alapítottak énekkart, majd a fiataloknak tánccsoportot, és vállalták, hogy az iskolában az elődök kultúrájára neveljék a gyerekeket. Magyarország kormányának kiemelten fontosak a nemzetiségek; ezért többszörösére növelték a támogatásukat, hogy minél több fiatalnak legyen lehetősége az elődök kultúráját elsajátítania – tette hozzá.

Latorcai Csaba kérte a nemzetiségeket, hogy foglaljanak állást abban is, hogy milyen irányba fejlődjön a település. Hozzátette, az elődök kultúrájának megőrzése és a közösségépítés terén végzett tevékenységük biztos alap arra, hogy évszázadok múltán is létezzen a magyarországi németek közössége. Ajka Város Önkormányzata és Schwartz Béla polgármester nevében Pék Attila önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. A képviselő hozzátette, hogy akik részt vesznek tudják, a svábbál  Ajka legszínvonalasabb báljainak egyike. Egyre többen érkeznek népviseletben, amivel emelik az esemény színvonalát. Köszönetet mondott a szervezésért és lebonyolításért Töltl Jánosnak, Tavaszi Istvánnak, Stallmeiszter Csabának, Lendvai Izabellának és  Bőhm Petrának.

Töltl János, Ajka Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke köszöntőjében elmondta:  itt a farsang, ismét együtt vagyunk, hogy feltöltődjünk, kikapcsolódjunk, megnézzük, mennyit fejlődtek a néptáncos gyermekek, meghallgassuk dalkörünket, amelynek tagjai töretlen lelkesedéssel őrzik nagyszüleink dalait, és megcsodáljuk szépen táncoló asszonyainkat. Az asztalokon rozmaring emlékeztet arra, hogy össze kell fogunk, hűségesnek kell maradnunk. Sokat szenvedett már ez a közösség. Háborúk dúltak, a ki- és betelepítések borzalma szinte elviselhetetlen volt. De aki hűséges marad, azt nem lehet eltiporni. Legyünk büszkék és hűségesek szüleink, nagyszüleink hagyatékára, múltunkra, gyökereinkre.

Az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Dalkör, majd a Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tánckara műsorát követően kezdődött a hajnalig tartó bál a városlődi Johann's Kapellével. 

Tisler Anna

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
A helyi képzőművész, Varjas Judit mutatkozott be a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a Mesterségem címere rendezvénysorozat keretében.
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Fülöp Zoltánt indítják Ajkán a polgármesteri székért
Jelöltállítás ülést követő sajtótájékoztatóján mutatta be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Fülöp Zoltánt.