HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Éppen 325 éve történt az első sümegi csoda

2024. február 9. 9:37
Veol.hu
Hálaadó szentmisével, majd előadással, kötetlen beszélgetéssel emlékeztek Sümegen a 325 évvel ezelőtt, 1699. február 6-án történt első sümegi csodára.

Darnai János atya, a Veszprémi Főegyházmegye ifjúságpasztorációs referense érdekes, elgondolkodtató előadást tartott Sümegen kedden este  Fotó: Szijártó János/NaplóA Padányi Alapítvány szervezésében Darnai János atya, a Veszprémi Főegyházmegye ifjúságpasztorációs referense látogatott a barokk kisvárosba, ahol az általa celebrált szentmise után a Róza cukrászdában a Csodatévő Szűzanya és a fiatalság kapcsolatáról beszélt, beleértve az isteni gondoskodást és az ismert csodákat. Mint elmondta, tavaly részt vett az ifjúsági világtalálkozón a portugáliai Fatimában, ahol ottjártuk idején is történt egy csoda. Utólag tudták meg, hogy egy spanyol lány meggyógyult súlyos szemproblémából, amelyet korábban az orvosok gyógyíthatatlannak neveztek. 

Darnai János több olyan helyszínt is említett előadásában, ahol isteni csoda történt. Ami Sümeget illeti, a 17. század végén egy bécsi nemes ember gyógyíthatatlan betegségben szenvedő felesége álmában egy Mária-szobrot látott, de akkor még nem tudta, hogy álmában a sümegi kegytemplom Szent István-oltáránál járt. Többször álmodott róla és keresni kezdte a szobrot. Így jutott el Magyarországra, ahol több helyszín után Sümegre érkezett. Itt, az álmából már ismert szobornál misét kért gyógyulásáért, gyónt, áldozott, majd további három misén vett részt. 1699. február 6-án, a harmadik szentmise végén megérintette a szobrot, és imádság közben szemmel láthatóan gyógyulni kezdett.

Az atya a hit jelentőségéről, ember és Isten kapcsolatáról szólt, ami céljaink elérésében segít. A Szűzanya példakép, és Jézusra irányítja a figyelmet, aki az út, az igazság és az élet. Úgy vélte, a fiatalok számára is Mária a legalkalmasabb személy ahhoz, hogy elvezessen az Istenhez. A csoda pedig egyfajta különleges megnyilatkozás, ami ráirányítja a figyelmet a Szűzanyára, rajta keresztül pedig Istenre.

Szijártó János  

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
A helyi képzőművész, Varjas Judit mutatkozott be a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a Mesterségem címere rendezvénysorozat keretében.
Istentisztelettel zárták a Házasság hetét Tapolcán
Istentisztelettel zárták a Házasság hetét Tapolcán
A Házasság hetének záró istentiszteletére zsúfolásig megtelt a protestáns templom.