HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. október 22.
//
Előd névnap

Megmenekül a Haraszt, közbelépett a nemzeti park

2024. február 10. 10:29
Veol.hu
A Tapolcai-medence Magyarország egyik legszebb fekvésű, páratlan táji adottságokkal rendelkező vidéke, amelyre a környező tanúhegyekről egyedülálló panoráma tárul. Ezért a kincsért aggódtak sokan az itt élők közül, miután felvetődött egy 160 hektáros napelempark idetelepítésének lehetősége. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közelmúltban kiadott közlése azonban úgy tűnik, pontot tesz az ügy végére, s védelmébe veszi az érintett területet, amit a tapolcaiak csak Harasztként emlegetnek.

Tapolca város belterületétől északra és keletre már több kisebb naperőmű-beruházás is megvalósult, melyek a környező kilátópontokról zavaró látványt nyújtanak. Ám úgy tűnik, hasonló projektektől megmenekül a Haraszt, újabb napelemparkok itt már nem épülhetnek Fotó: Szijártó János/ Napló / Forrás: VeolTapolca város belterületétől északra és keletre már több kisebb naperőmű-beruházás is megvalósult, melyek a környező kilátópontokról zavaró látványt nyújtanak. Ám úgy tűnik, hasonló projektektől megmenekül a Haraszt, újabb napelemparkok itt már nem épülhetnek Fotó: Szijártó János/ Napló / Forrás: VeolLapunkban több alkalommal foglalkoztunk a témával, írtunk arról a 2022. októberi döntésről, amely megalapozta az esetleges gigaberuházás elindításának lehetőségét. Az akkor 8 igen és 3 nem szavazattal elfogadott a naperőműpark-beruházás által érintett területek átminősítéséről szóló napirendi pont felhatalmazta a polgármestert a településtervezéshez szükséges háromoldalú  megállapodás  megkötésére. Eszerint a Tapolcával határos, összességében 160 hektárnyi területen (amelyből a tervek szerint mintegy száz hektárt foglal el a naperőműpark) lévő ingatlanok övezeti besorolása immár nem akadályozta volna a gigaberuházás elindítását. Ennek következtében több lakossági tiltakozó megmozdulás történt, lapunkban olvashattak a 2023. februári lakossági fórumról, a giga-napelempark telepítése elleni helyszíni demonstrációról 2023 márciusában és szintén ebben a hónapban egy helyszíni lakossági fórumról, amelyeken minden esetben központi kérdésként merült fel a környezeti ártalmaktól való félelem, a lakóházakhoz való közelség és nem utolsósorban a látvány. A Tapolcai-medence Magyarország egyik legszebb fekvésű, páratlan táji adottságokkal rendelkező vidéke, amelyre a környező tanúhegyekről egyedülálló panoráma tárul. Fotó: Szijártó János/NaplóA Tapolcai-medence Magyarország egyik legszebb fekvésű, páratlan táji adottságokkal rendelkező vidéke, amelyre a környező tanúhegyekről egyedülálló panoráma tárul. Fotó: Szijártó János/Napló

Azok, akik reménykedtek az illetékes hatóságok segítségében, most megnyugodhatnak, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védelmébe veszi a területet. Mint közleményükből kiderül, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság településfejlesztéssel és tájvédelemmel foglalkozó munkatársai azzal szembesültek, hogy ez a terület jelenleg semmiféle tájképi védelmet nem élvez, ami lehetőséget adhat a tájképet kedvezőtlenül befolyásoló beruházások megvalósítására, melyekre az utóbbi időben megnövekedett igény jelentkezett. Erre példa a nagy kiterjedésű naperőműparkok létrehozása, illetve annak szándéka.

– Tapolca város belterületétől északra és keletre már több kisebb naperőmű-beruházás is megvalósult, melyek a környező kilátópontokról zavaró látványt nyújtanak. További beruházások kapcsán felmerül a veszélye annak, hogy a már meglévő naperőművekkel összeadódó negatív tájképi hatásuk a jelenlegi tájképi potenciált gyökeresen megváltoztatná, és így a terület jelentős táji értékvesztést szenvedne el. A Balaton-felvidék tanúhegyei, melyekről a Tapolcai-medencére a szélrózsa minden irányából rálátás nyílik, hazánk kiemelt turisztikai célpontjai. A Tapolcai-medence tehát tájképileg érzékeny, kitett terület, melynek egyik legnagyobb értéke maga a feltáruló tájkép. Ezt a kedvezőtlen tendenciát a védendő értékű tájon meg kell állítani, ezért Igazgatóságunk 2023-ban elindította a tájképvédelmi övezet módosításának eljárását, melyre a jogszabályi hátteret a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény biztosítja. A törvény 22-23. §-a lehetőséget ad a térségi övezetek módosítására az illetékes téradatgazdák, jelen esetben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egyetértése vagy kezdeményezése esetén – áll a közleményben, amelyben részletesen kifejtik a jogszabályi hátteret is.

Az is kiderül a közleményből, hogy a nemzeti parknak a tájképvédelmi övezet módosítására irányuló kezdeményezését az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya szakmailag támogatta, így 2024. január 1-jétől az igazgatóság által javasolt lehatárolás a hatályos. Eszerint a tájvédelem eszköztárának bővítésével a Tapolcai-medence kedvező látképének megóvását kellő módon lehet biztosítani a településrendezési és különböző hatósági eljárások során, a tájképvédelmi terület övezetében a közlekedési, elektronikus hírközlési és energetikai infrastruktúra-hálózatokat, továbbá az erőműveket a tájképi egység megőrzését és a hagyományos tájhasználat fennmaradását nem veszélyeztető műszaki megoldások alkalmazásával kell megvalósítani.

Szíjártó János

További cikkek

Navracsics Tibor: cél a területi egyenlőtlenségek csökkentése
Navracsics Tibor: cél a területi egyenlőtlenségek csökkentése
A jövő januárban induló Versenyképes járások program célja a területi egyenlőtlenségek csökkentése. Erről is beszélt csütörtökön Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter és Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja a program kapcsán rendezett veszprémi tájékoztatón, ahová a vármegye polgármestereit várták.
Seuso-kincs a vasútbarátok szerint az ajtó
Seuso-kincs a vasútbarátok szerint az ajtó
A tapolcai vasútállomás várótermében található kiállítás igazi gyöngyszemmel bővült. A tapolcai Seuso-kincs is lehetne akár a 25 évvel ezelőtt balesetet szenvedett Nohab mozdony eredeti, ma is jó állapotban levő ajtaja.
Így lehet megelőzni az öngyilkossági kísérletet
Így lehet megelőzni az öngyilkossági kísérletet
A Tapolcán a közelmúltban történt gázrobbanás kapcsán Magvas Zoltán, az Testi-Lelki Egészségfejlesztési Központ mentálhigiénés szakértője nyilatkozott lapunknak. A tragédia ugyanis valószínűsíthetően öngyilkossági kísérlet volt.
Fantasztikus lelőhely – Római kori romot találtak a víz alatt Hegyesd határában
Fantasztikus lelőhely – Római kori romot találtak a víz alatt Hegyesd határában
Víz alatti római kori épület után kutattak a búvárrégészek szombaton Hegyesden. Remélik, megtalálják a forrást ennek a rejtett római kori romnak a felderítésére.
Rendkívüli évek állnak a város mögött
Rendkívüli évek állnak a város mögött
Tapolca polgármestere, az Egységben Tapolczáért Egyesület elnöke, Dobó Zoltán ciklusértékelő beszédében úgy fogalmazott, hogy eseményekben bővelkedett az elmúlt öt év. Rendkívüli események voltak ezek, amellett hozta ugyanazon megoldandó feladatokat, amit általában minden önkormányzati ciklus.