HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 13.
//
Szervác névnap

Idén a fókuszba kerülnek a különleges értékű sümegi freskók

2024. február 13. 9:24
Veol.hu
Az idei év első közösségi beszélgetését a napokban tartották meg a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban.

Sümegi Kata, a Püspöki Palota munkatársaként vett részt a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban tartott közösségi beszélgetésen, és az idei Maulbertsch év kapcsán adott tájékoztatást  Forrás: Veol  Fotó: SzervezőkA fórum remek alkalmat biztosított arra, hogy áttekintsék Sümeg 2023-as évét, a résztvevők megosszák egymással  eredményeiket, terveinket a település rendezvényeivel összefüggésben.
A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ által szervezett program célja ezúttal is az volt, hogy összegyűjtsék és megvitassák a Sümegen zajló eseményeket, valamint bemutassák az idei rendezvénynaptárukat. A beszélgetés során aktív eszmecsere alakult ki, amely segített abban, hogy mindenki hangot adjon véleményének, illetve kifejtse javaslatait. Többek között megvitatták a közösségi akciók, rendezvények tervezett programjait a 2024-es évre vonatkozóan, és számos érdekes, innovatív ötlet merült fel a kiemelt programokkal kapcsolatban, mint például a városi évforduló, a "Sümeg40", vagy a "Maulbertsch300", vagyis az idén esedékes Maulbertsch év kapcsán.
Franz Anton Maulbertsch, híres osztrák festő falfestményeivel és freskóival számos helyen, köztük Sümegen is megtalálhatók a plébániatemplomban. Mintegy négy évtizedes magyarországi munkássága jelentős hazai barokk (és rokokó) freskó festővé avatta. Idén lesz születésének háromszázadik évfordulója, ami remek alkalmat ad arra, hogy felhívják a figyelmet a Sümegen látható különleges kulturális értékkel bíró freskókra és azok mielőbbi restaurálásának fontosságára. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ már egyeztetett ezügyben a Püspöki Palotával, a plébániatemplommal és az önkormányzattal.
Oszkai Réka, a  Kisfaludy Sándor Művelődési Központ igazgatója lapunknak elmondta, hogy a rendezvénynaptár nemcsak saját terveiket tartalmazza, hanem más intézmények és civil szervezetek által szervezett programokat. Ennek köszönhetően lehetőségük van arra, hogy együttműködjenek, segítsék egymást és összehangoltan kommunikáljanak. A közösségi beszélgetést sikeresnek értékelte, mint hozzátette, örömmel állapítható meg, hogy a közös munka folytatódik. Ahogyan ezt a civilekkel, intézményekkel és vállalkozókkal megvalósított múlt heti télűző délután is bizonyította.

Szijártó János

További cikkek

Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Szinergia az ózsinagógában - Szijártó János újságíró fotókiállítása Tapolcán
Az ózsinagógában Németh István Péter költő, irodalomtörténész nyitotta meg Szijártó János újságíró Szinergia című fotókiállítását.
Sokakat érdekelt Anne Frank élete
Sokakat érdekelt Anne Frank élete
Több mint három héten keresztül fogadta a látogatókat a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban az Anne Frankról szóló kiállítás.
Életben tartják a lángot
Életben tartják a lángot
Nem sok település büszkélkedhet olyan magyar felmenővel, aki az egyetemes történelemben, a világtörténelemben és nemzetünk történelmében is letette névjegyét.
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Testnevelésből is érettségiznek Ajkán
Ötven diák kezdte meg az írásbeli érettségi vizsgát az Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében hétfőn reggel.