HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. február 28.
//
Elemér névnap

Idén a fókuszba kerülnek a különleges értékű sümegi freskók

2024. február 13. 8:24
Veol.hu
Az idei év első közösségi beszélgetését a napokban tartották meg a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban.

Sümegi Kata, a Püspöki Palota munkatársaként vett részt a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban tartott közösségi beszélgetésen, és az idei Maulbertsch év kapcsán adott tájékoztatást  Forrás: Veol  Fotó: SzervezőkA fórum remek alkalmat biztosított arra, hogy áttekintsék Sümeg 2023-as évét, a résztvevők megosszák egymással  eredményeiket, terveinket a település rendezvényeivel összefüggésben.
A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ által szervezett program célja ezúttal is az volt, hogy összegyűjtsék és megvitassák a Sümegen zajló eseményeket, valamint bemutassák az idei rendezvénynaptárukat. A beszélgetés során aktív eszmecsere alakult ki, amely segített abban, hogy mindenki hangot adjon véleményének, illetve kifejtse javaslatait. Többek között megvitatták a közösségi akciók, rendezvények tervezett programjait a 2024-es évre vonatkozóan, és számos érdekes, innovatív ötlet merült fel a kiemelt programokkal kapcsolatban, mint például a városi évforduló, a "Sümeg40", vagy a "Maulbertsch300", vagyis az idén esedékes Maulbertsch év kapcsán.
Franz Anton Maulbertsch, híres osztrák festő falfestményeivel és freskóival számos helyen, köztük Sümegen is megtalálhatók a plébániatemplomban. Mintegy négy évtizedes magyarországi munkássága jelentős hazai barokk (és rokokó) freskó festővé avatta. Idén lesz születésének háromszázadik évfordulója, ami remek alkalmat ad arra, hogy felhívják a figyelmet a Sümegen látható különleges kulturális értékkel bíró freskókra és azok mielőbbi restaurálásának fontosságára. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ már egyeztetett ezügyben a Püspöki Palotával, a plébániatemplommal és az önkormányzattal.
Oszkai Réka, a  Kisfaludy Sándor Művelődési Központ igazgatója lapunknak elmondta, hogy a rendezvénynaptár nemcsak saját terveiket tartalmazza, hanem más intézmények és civil szervezetek által szervezett programokat. Ennek köszönhetően lehetőségük van arra, hogy együttműködjenek, segítsék egymást és összehangoltan kommunikáljanak. A közösségi beszélgetést sikeresnek értékelte, mint hozzátette, örömmel állapítható meg, hogy a közös munka folytatódik. Ahogyan ezt a civilekkel, intézményekkel és vállalkozókkal megvalósított múlt heti télűző délután is bizonyította.

Szijártó János

További cikkek

Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Díjazták a legjobbakat a sportgálán
Hetedik alkalommal díjazták a sok kiváló sportoló, edző, testnevelő közül a legkiválóbbakat az ajkai sportgálán február 23-án a sportcsarnokban. Ismét díjak százai találtak gazdára. A több évtizedes, eredményes munkássága elismeréseként Czingler Sándor kapott életműdíjat.
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Fakutya a mozgássérült látogatóknak
Második alkalommal adott otthont az Ajkai Jégcsarnok a Magyar parasport napja rendezvénysorozatának február 22-én. A programon vették birtokba azt a két fakutyát, amelyet a közönségkorcsolyán díjmentesen használhatnak a mozgássérült vendégek, akik a létesítményt is ingyenesen látogathatják.
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
Varjas Judit képzőművész mutatkozott be a tapolcai könyvtárban
A helyi képzőművész, Varjas Judit mutatkozott be a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a Mesterségem címere rendezvénysorozat keretében.
Istentisztelettel zárták a Házasság hetét Tapolcán
Istentisztelettel zárták a Házasság hetét Tapolcán
A Házasság hetének záró istentiszteletére zsúfolásig megtelt a protestáns templom.