HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 12.
//
Gyula névnap

Amatőr színészek profi előadása a tapolcai Ózsinagógában

2024. február 25. 10:01
Veol.hu
A helyi és sümegi tagokból álló Főnix Színjátszó Egyesület szombaton a tapolcai Ózsinagógában mutatta be első ízben a Küldetéses asszonyok című zenés színművet.

A Főnix Színjátszó Egyesület szombaton az Ózsinagógában mutatta be első ízben Küldetéses asszonyok című zenés színművét. A képen Csehné Nagy Elvira és Cseh Gyula Pauler Juliska és Egry József szerepében Fotó: Tóth B. Zsuzsa/NaplóA bemutató előtt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondott köszöntőt. – Tapolcán komoly hagyományai vannak az amatőr színjátszásnak. Amatőr a szónak abban az értelmében, hogy általában nem keresnek pénzt azok, akik fellépnek, és nem a szónak a művészeti értelmében. Hiszen megszoktuk, hogy Tapolcára akárhányszor jövünk színielőadásra, amatőr színészek professzionális előadását látatjuk. Így lesz ez most is, Tapolca, amely nemcsak saját közösségei, de a térség hagyományait is ápolja, fenntartja, különösen alkalmas erre a színdarabra. A helyszín pedig a tapolcai történelem, közösség egy kitüntetett csoportja emlékét őrzi – mondta a miniszter.

Neszler Imre Attila, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke arról beszélt, hogy olyan előadást láthat a közönség, amelyen az Ózsinagóga történetében még nem volt. A kamaraszínházi előadásért köszönetet mondott N. Horváth Erzsébetnek és a társulatnak.

A Főnix Színjátszó Egyesület szombaton az Ózsinagógában mutatta be első ízben Küldetéses asszonyok című zenés színművét. A képen Csehné Nagy Elvira és Cseh Gyula Pauler Juliska és Egry József szerepében Fotó: Tóth B. Zsuzsa/NaplóA darab írója és rendezője, N. Horváth Erzsébet megköszönte Neszler Imrének, hogy befogadta a darabot, és, mint elmondta, a színdarab főszereplői olyan asszonyok, akik valójában soha nem voltak főszereplők. Ők tudatosan férjük, párjuk hátterében, árnyékban maradtak, azonban vallották, hogy az nem lemondás volt részükről. Batsányi János élete és művészete Baumberg Gabriellával, Kisfaludy Sándoré Szegedy Rózával, Egry József festőművészé Pauler Juliskával, Nagy Endre Afrika-vadászé Beretz Katalinnal lett teljes. Az adás örömét, szépségét és fájdalmát vállalták a megidézett asszonyok azzal, hogy társul szegődtek párjukhoz. Térben és időben, a társadalmi ranglétrán való elhelyezkedésben más és más helyen álltak. Ami mégis összekötötte őket, az az örök, ősi ösztön. Társuk mellé álltak, hogy támaszaik, segítőik legyenek.

A darab zeneszerzője Bock Attila, Márió énekes és Román Iván hegedűművész, a főszerepben Kása B. Tímeát, Torma Tamást, Csehné Nagy Elvirát, Cseh Gyulát, Mejlinger Anitát, Bókkon Gyulát, Réwész Dávidot láthatta a közönség. 

A színdarabot március 2-án, szombaton Sümegen, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban láthatja még a közönség.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Megzenésített versek számítógépes grafikákkal: költészetnapi műsor Ajkán
Megzenésített versek számítógépes grafikákkal: költészetnapi műsor Ajkán
Áldalak búval, vigalommal címmel adta elő a magyar költészet napja alkalmából a megzenésített versekből álló műsorát a Györgyné Kollár Gabriella, György Zoltán és Papp Ferenc alkotta Hársfa trió.
Ökör-kör a Balaton körül
Ökör-kör a Balaton körül
A Rozsdamarók Veteránjármű Egyesülete a Szépkilátóról indította idén is az Ökör-kört, a bolondos Balatont-kerülő túrát.
A zene világa és a háztáji gazdaság megfér egymás mellett
A zene világa és a háztáji gazdaság megfér egymás mellett
Tóth Péter, az ütőhangszerek művésze, a Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola tanára, a Happy Dixieland Band dobosa a Petőfi Színház zenekarának stabil tagja. Szabadidejében saját, balatonedericsi farmján gazdálkodik. Ebben társa, támogatója felesége, Tóth-Rompos Patrícia, aki a Járdányi Pál Zeneiskola tanára.
Tapolca megtelt
Tapolca megtelt
A város szélére már szombaton reggel ki lehetett volna tenni a megtelt táblát, annyian keresték fel a helyi nevezetességeket.
Közösségi ünnepvárás húsvét előtt
Közösségi ünnepvárás húsvét előtt
Jókedv, ajándék, vendéglátás és műsor várt mindenkit a Bányásztelepen és az Óvárosban megtartott közösségi húsvéti programon a nagyhét elején. Mindkettőt Dorner László alpolgármester, az Óváros és a Bányásztelep önkormányzati képviselője és barátai szervezték. A Bányásztelepen kedden a Liliom parkban az idén először tartották meg a programot, a lakók kérésére. Az alpolgármester köszöntötte a részvevőket és megköszönte a támogatóknak a segítséget.