HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 3.
//
Tímea névnap

Tapolcai alkotó mutatkozott be Baján

2024. április 22. 7:36
Veol.hu
A tapolcai alkotó, Szám Dorottya rajzait is beválogatták a Bajai Festők és Kézművesek „Baráti” Egyesület Érzések című kiállításának anyagába. A tárlat a közelmúltban nyílt meg Baján a Bácskai Művelődési Központban.

Nyirati Klára, Baja polgármestere megnyitójában úgy fogalmazott, hogy a lélek építése éppen olyan fontos, mint a test karbantartása. – Ahhoz pedig kinek-kinek meg kell találnia a maga útját és módszerét. Van, aki a képzőművészetben találja meg az utat, ez azonban sokrétű folyamat, hiszen az alkotás nemcsak a készítője életére gyakorol hatást, hanem a közvetíteni kívánt üzenetével annak a lelkét is karbantartja, aki szemléli – mondta a polgármester. Az alkotók egy csoportja, a tapolcai Szám Dorottya jobbról a negyedik Fotó: Napló

Marczin István művészetszociológus, kurátor elmondta, hogy az aktív csoport immár harmadik, és eddigi legjobb együttes kiállítását láthatják az érdeklődők. – A mai világban egyre több az elvárás, amelynek az ember gyerekkorában még egyáltalán nem akar megfelelni. A művészek felé szintén egyre több elvárás irányul. Alkossanak nóvumokat, legyen a mű megdöbbentő, dekoratív. Az elvárásoknak azonban úgy tudunk megfelelni, ha az ismereteink alapján igyekszünk belőlük a lehető legtöbbet kihozni. Ismereteket pedig csak a kultúránkból szerezhetünk, a vallás, a filozófia, a tudomány és a művészet irányából megközelítve a kérdéseket. A művészet sosem tényeket állít, hanem érzelmeket, eszméket képez le, ezért is nagyon találó a csoportos kiállítás címe: Érzések. Hiszen itt valóban komoly érzésekkel találkozhat a szemlélő – mondta a kurátor.

A megnyitón a csoport vezetője, Vass Zsuzsa vallotta, hogy az alkotó, amint kiadja magából munkáit, szinte pőrén áll a közönsége előtt. Azonban minden évben fontos esemény számukra a közös csoportos kiállítás, amelynek alkalmával megmutathatják, hová jutottak, mennyit fejlődtek az elmúlt időszakban. Kiderült továbbá, hogy az egyesület legfiatalabb tagja 13, a legidősebb kilencvenkét éves. A kiállításon 33 alkotó 140 munkával, többek között festményekkel, grafikákkal, szobrokkal, ékszerekkel mutatkozik be. A megnyitón Ignéczy Mária szavalatát hallhatták a résztvevők. A kiállítás május 21-ig várja az érdeklődőket.