HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 21.
//
Alajos névnap

Nem emeli a lakbéreket az önkormányzat

2024. május 4. 7:56
Veol.hu
Több napirendet is tárgyalt a sümegi képviselő-testület a legutóbbi ülésén, így döntöttek a lakbérek befagyasztásáról, foglalkoztak a közvilágítás korszerűsítésével és a András Ferenc filmrendező halála kapcsán is elfogadtak egy határozatot.

A hatályos önkormányzati rendelet értelmében a lakások bérleti díját évente felülvizsgálja az önkormányzat. Ez azt is jelenti, hogy az előző évi infláció mértékével emelheti az árakat a testület. Az ülésen Végh László polgármester azt javasolta, hogy a bérlők többségének szociális helyzetére való tekintettel idén ne növeljék a díjakat, amivel a jelenlévő képviselők egyetértettek. Végh László polgármester azt javasolta a legutóbbi ülésen, hogy Sümegen ne emeljék meg lakbéreket, mivel az érintettek nagy része nehéz körülmények között él. A jelenlévő képviselők támogatták a kezdeményezést Forrás: önkormányzat

A közvilágítás korszerűsítéséről szintén tárgyalt a sümegi testület. A városban 1015 lámpatest van jelenleg, s ezekből 900 darabot terveznek lecserélni a takarékosabb működtetést érdekében. A korszerűsítés által éves szinten 2,3 millió forintot spórol meg a város. A 900 lámpatestet öt évre elosztva tervezik beüzemelni, hogy a beruházás mintegy 150 milliós költsége ne egyszerre terhelje a költségvetést. Maga a konstrukció az elfogadott határozat szerint úgy néz ki, hogy az önkormányzat bérleti díjat fizet a kivitelezést, karbantartást végző cégnek, s ez magába foglalja lámpatestek árát is, amelyek beszerzése hitelből történik. Lényeges szempont azonban, hogy a banki hitelt nem az önkormányzat, hanem a nyertes vállalkozó veszi majd fel. Ezekkel a paraméterekkel indította el a közbeszerzési eljárást megindító ajánlattételi felhívást a képviselő-testület.
A minapi rendkívüli ülésen napirenden volt András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, aki április 25-én hunyt el. Mint elhangzott, a filmrendező Sümeg díszpolgára volt, így Végh László javaslatára a testület jelenlévő tagjai úgy döntöttek arról. hogy András Ferencet Sümeg város önkormányzata saját halottjának tekinti.

Szijártó János