HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 19.
//
Vilhelmina névnap

Költők lábnyomában a tóparton

2024. május 19. 7:43
Veol.hu
A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület Költők lábnyomában Tapolcán című programján Németh István Péter beszélt a városhoz kötődő költőkről.

Németh István Péter beszélt a városhoz kötődő költőkről az Ózsinagógában tartott előadásán Fotó: Tóth B. ZsuzsaAz irodalomtörténész előadásában szólt arról, hogy már az első útikalauzok is dicsérték a Malom-tavat, közülük Sághy János A Balaton írásban és képben című, 1902-ben megjelent könyvében. Az 1960-as években Lipták Gábor tudósított a tóról, és Mándy Iván is inkább ott pihent, mert nem szerette a balatoni ricsajt.

– Mándy Tapolcán be-beköszönt Csanda Lexi bácsihoz és Rózsika nénihez, akikhez Mándy a felesége, Judit asszony rokonsága révén kötődött. A tapolcai Malom-tavat arányosnak tartotta magához, szerethetőnek érezte. Az itteni emeleti lakás ablakából arra a csészényi vízre látott, amelyben a morzsákra gyűlő fürge csellék és a magányos hattyú úszkáltak. Judit asszonnyal elsétáltak a régi családi házhoz, no meg megálltak a bezárt Tó presszó előtt. Erre voltak a valahai kabinok, napozóágyak. Se szögük, se szálkájuk ma már – emlékezett Németh István Péter. 

Amint mondta, Nemes Nagy Ágnes Tapolcán számtalanszor vásárolt, és szívesen fogadta el több ízben a könyvtár meghívását. A Malom-tó közelében elsők között hallhattak a tapolcai gyerekek a vízimolnárról, aki las-san őr-li a bú-zát, az ár-pát és a ro-zsot, viszont egészen gyorsan a kukoricát. 1952-ben iskolakezdés előtt egy kisdiák állt a Kis-tó fölött a fahídon. A Szent György-hegyre látott, jobb keze felől százados fűzfa hajtotta lombját a vízre. Szombaton indult Iszkázról, Devecserből érkezett Tapolcára, hogy diáksapkája jelvényére a következő fölirat legyen zománcozva: Batsányi János Általános Gimnázium. Ágh Istvánnak Tapolca lett Pápa helyett a diákvárosa, 1952-ben pedig azért helyezték Tapolcára, hogy az ottani új középiskolának meglegyen kellő létszámban a tanulója. Vallotta, hogy olyan gyönyörű tájban négy évet eltölteni nem akármilyen élmény. A tóparti szállodát nem keresztelték volna Gabriellának, ha Batsányi János, első nagy forradalmár költőnk feleségét másként nevezték volna. De Baumberg Gabriella osztrák költőnő Tapolca nagyasszonya lett. Férje itt született, a Malom-tó partján, szemben a malommal. Gencso Hrisztozov Bulgáriából érkezett Magyarországra mint irodalmunk fordítója és szerelmese. Verset írt a tavasbarlangban szerzett élményeiről, Gencso a legtöbbel fizetett, amit csak költő adhat Tapolcának: szép verset írt a városkáról. Kovács László orvosi pályáját követően négy éven át az első demokratikusan választott magyar parlament képviselőinek egyike lehetett, de Tapolcától sohasem szakadt el. Száraz Miklós György pedig egy-egy baráti, tóparti ücsörgést sohse feledett. Czigány Györggyel és gyermekei anyjával, Erikával ültek a napernyők alatt, fagylaltozás közben Monet-t emlegették, hogy ugyanolyan szép tündérrózsákat tudott volna itt is festeni, mint az Epte mentén. A nyolcvanas években a költők a kiszáradt tavasbarlang kiszáradt szökőkútja előtt ücsöröghettek csak, ám aki másfél évtizeddel előttük járt a barlangban és a tó partján, azt a verselőt még bő vizek kínálták. 

– Nem is jelentéktelen poéták álltak meg, szonettszobrász is akadt közöttük, aki élményéből szép versdarabot faragott ki mintául az utána jövők számára. Simon Ferenc kopaszra nyírva és klottgatyásan mezítláb hordta reggelente a kristálytiszta vizet kannákban, amelyekből nem csupán mostak, de főztek és ittak is a családok. A szobrok neves tapolcai mestere szitával, szigonnyal, vesszőkosárral vadászott a csetrikre, fürdött és itt tanult meg úszni. Marton László szobrászt nagyon sok élmény kötötte szülővárosához, a Kisfaludy utcához. Mint minden gyerek, sokat játszott a pajtásaival. Az árokban apró virágok nyíltak, azokkal játszották el, hogy mennek a hegyre. Gyufaszálból csinált a virágokhoz karókat… Ugyancsak kedves szórakozásuk volt a pecázás a nagy tóban és a kicsiben. Gombostűből csináltak horgot, azzal fogták ki a csetriket, a mindössze néhány centis halakat, a tó jellegzetességét. Oda járt iskolába is a tó partjára. Tál Gizella nem csupán értő nézője lett a Simon- és a Marton-szobroknak, hanem mindkét alkotó életének krónikása is egyben. S nem csak az övéké, hiszen a régi Tapolcát ő sem feledte. Fecske Csaba elmesélte, hogy a közeli Újdörögdpusztán volt sorkatona, és egyszer ő ült azon a teherautón, amin a kincstári szennyest hozták be Tapolcára. Akkor tették ezt a kis kitérőt a Malom-tóhoz, s így látta meg a hattyút, amelynek szépsége lenyűgözte, kiemelte a Hány napod van még? méricskélésének monotóniájából. Nem tudom, vágta-e már a centit, mindenesetre hirtelen megérkezett a szépség szívébe – idézte a tó ihlette alkotókat az előadó, aki a Radio Novi Sadot hallgatva még nem tudta, hogy Fenyvesi Ottó is az ottani munkatársak között van. Slágerlistát szerkesztett, verseket írt. Húsz esztendő múlva a jugoszláviai háború miatt Veszprémben és Tapolcán újságírói munkára, menedékre talált, s a mínuszokban gőzölgő Malom-tó Tarkovszkij Nosztalgia című filmjére emlékeztette. – Verset írt erről az életszakaszáról, amelyben közel voltak még a ködbe veszett bácskai kálváriák. Az egyórás buszutak mi másra is jók Nagyvázsonyon át az Eger-völgyben, végül a Csobánc alatt a Malom-tóig, mint hogy átszaladjon élete képein. Fenyvesi Ottó verse a Kortárs hasábjain jelent meg, Roll over Tapolca lett a címe. Fenyvesi a maga erejéből azóta is fegyelmezetten teszi a dolgát Veszprémben. Tehette volna, de nem utazott tovább Groningenig – szólt Fenyvesi Ottóról Németh István Péter. 

Fenyvesi a főszerkesztője a Vár Ucca Műhely című irodalmi periodikának, s lám, néha eszébe jut a kerékpárpedált változatlan szorgalommal taposó tapolcai barátja, Németh Pisti is, aki most előadóként saját fényképeivel illusztrálta az estet. 

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

A tapolcai áldozatokra emlékeztek a holokauszt nyolcvanadik évfordulóján
A tapolcai áldozatokra emlékeztek a holokauszt nyolcvanadik évfordulóján
A holokauszt nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek Tapolcán vasárnap. A megemlékezés a Csányi László utcában, a volt gettó falánál kezdődött, ahol Tótha Péter Joel rabbi és Fekete Dániel kántor adott egyházi szolgálatot.
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda költő, regény- és drámaíró vándorkiállítását nyitotta meg az olvasás nemzetközi napja alkalmából a Bogáncs Gyermekkönyvtárban Gombos Anikó könyvtáros és Szabó-Kovács Krisztina, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium magyartanára.