HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. június 21.
//
Alajos névnap

A művészeti és a zsidó közösség hagyománya találkozott

2024. május 24. 10:15
Veol.hu
Tihanyiné Bálint Zsuzsa tapolcai festőművész kiállítása nyílt csütörtökön az ózsinagógában.

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület eseményét Navracsics Tibor nyitotta meg. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy témájában szerteágazó az alkotó életműve. Tihanyiné Bálint Zsuzsa helyi festőművész kiállítását Navracsics Tibor nyitotta meg az Ózsinagógában Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Ami az alkotást illeti, Tihanyiné Bálint Zsuzsa nem ragadt meg a balatoni tájnál és a Tapolcai-medencénél, hanem szakrális képeket is alkotott, megfestette az ország más tájait. Találhatunk a kiállításon aktokat és különféle tanulmányokat is. Olyan sokoldalú tehetségről van szó, aki talán azért nem vált főállású művésszé, mert mindig fontosabbnak tartotta azt, hogy iskolát teremtsen. A szoros és átvitt értelmében egyaránt. Hiszen Zalahalápon, sőt, országosan is az egyike volt azoknak, akik megteremtették a művészeti oktatás általános oktatáson belüli kereteit Ezáltal számtalan olyan tanítvány nőtt fel itt és bontakoztatta ki tehetségét, akit adottságai a későbbiekben művészi pályára vittek, vagy a művészi talentumot kamatoztatva más pályára – mondta a miniszter. 

Hozzátette, hogy tanítványok, követők százai kísérik figyelemmel Zsuzsa pályáját. És bár úgy döntött, hogy alkotásai egy részétől megszabadul, de Neszler Imrének köszönhetően ezek a művek a köz vagyonát gyarapítják. Imre elképesztő aktivitással teremti újjá Tapolca múltjának egy meghatározó, olyan szeletét, amely a második világháború óta fájóan hiányzott innen. Most, ha csak képletesen is, de visszajön. A tapolcai zsidó hagyományokról van szó. A magyarországi zsidóságnak mindig fontos volt a kultúrateremtés, és annak megőrzése. Így most azáltal, hogy Zsuzsa életművének jelentős részét megvásárolta, kiállítja és bemutatja, szépen találkozik két helyi hagyomány. A művészeti és a zsidó közösség hagyománya.    

Az egybegyűlteket az egyesület elnöke, Neszler Imre Attila köszöntötte, és elmondta, hogy az egyesület megvásárolta az alkotó képeinek jelentős részét. A badacsonyi, balatoni vonatkozású alkotások az egyesület tulajdonába kerülnek, és azokat vándorkiállításon mutatják be a jövőben Badacsonyban, Sümegen, Kapolcson és a környéken. 

Az alkotó köszönetét fejezte ki, és saját versét mondta el a megnyitón, majd furulyán közreműködött Bognár Olívia.

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Nyárköszöntő kórustalálkozó
Nyárköszöntő kórustalálkozó
Az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében több vastapssal is jutalmazta a termet megtöltő közönség a Dallamról dallamra kórustalálénekkozó kórusait.
Eredményes tanévet zárt a zeneiskola Tapolcán
Eredményes tanévet zárt a zeneiskola Tapolcán
A Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola tanévzáró ünnepségét hétfőn tartották a Tamási Áron Művelődési Központban, a szép számmal megjelent szülők, hozzátartozók jelenlétében.
Buddha-szobrok őrzik a jurtát Tapolcán
Buddha-szobrok őrzik a jurtát Tapolcán
A Tapolca-diszeli Boldogasszony Jurta előtt két Buddha-szobrot avattak a napokban.
Fesztivál a Balaton, a környezet megóvásáért
Fesztivál a Balaton, a környezet megóvásáért
A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) minden évben megszervezi legjelentősebb programját a Zöld Fesztivált. Az eddigi gyakorlat szerint egyik évben a tó déli, a másikban az északi-part egyik csoportja rendezi meg az eseményt.
Koncert a Padragkúti református templomban
Koncert a Padragkúti református templomban
Immár hagyománya van Padragkúton a templomi koncerteknek. Az elmúlt évben a katolikus templomban szerveztünk két sikeres koncertet. Mindkét alkalommal a Padragkút Fejlődéséért Alapítvány alapítója, Farkas András operaénekes lépett fel a szülőfalujában. A helyi lakosok nagy szeretettel fogadták az elszármazott fiatalember dalait.