HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 8.
//
Mária névnap

Összefogással újult meg a nyirádi nyugdíjasok klubhelyisége

2024. június 1. 22:34
Veol.hu
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter adta át a nyirádi nyugdíjasklub összefogással felújított helyiségét a kultúrházban szombaton.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter adta át a nyirádi nyugdíjas klub összefogással felújított helyiségét  Fotó: Tóth B. ZsuzsaNavracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter adta át a nyirádi nyugdíjas klub összefogással felújított helyiségét Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A miniszter bizalmát fejezte ki, hogy sok találkozón vehet még részt itt. – Egy település erejét a civil szervezetek adják, amelyek tagjai színesítik a hétköznapi életet, és a hétvégékbe szintén pezsgést, programokat visznek. A felújítással az egyesület és az egész falu gyarapodik, de minden épület annyit ér, amennyit az oda járók belevisznek. Itt már most látszik, hogy a hely tele van élettel, bízom benne, hogy mindig pezsgés lesz, az egymást követő nemzedékek jól karbantartják majd az épületet és Nyirádot, amely egy összetartó közösség – hangsúlyozta a miniszter. 

Nagy Gábor polgármester tréfásan úgy fogalmazott, hogy a klubot évről évre akár másik épületbe költöztethetnék, mert akkor a nyugdíjasok frissességével a falu minden középülete megújulhatna. – Amióta Németh Jenő irányítja a klubot, az önkormányzat és a kormány szinte egymással licitálva támogatta a közösséget. Az önkormányzat 14 millió forintot juttatott az egyesületnek, érezve annak erejét. A kormányzat részéről 12 millió forint támogatás érkezett. A csoport pedig az összegekből otthont teremtett. Első lépésként szervezett közösséget hoztak létre, olyat, ahol a sokféle akarat egy irányba haladt. Kiharcolták, hogy otthonuk legyen, önállóan, kreatívan tevékenykedtek. Gratulálok a munkájukhoz – mondta a polgármester, és azt kívánta, hogy ugyanilyen erővel szolgálja tovább a vezető a közösséget.Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter méltatta a nyugdíjasok összefogását Fotó: Tóth B. Zsuzsa 

A Nyirádi Nyugdíjas és Hagyományőrző Egyesület vezetője, Németh Jenő a felújítás állomásait elevenítette fel. – Egy évvel ezelőtt kezdtük a munkát, lehetőségeink miatt tudtuk, hogy csak egyetlen helyiség, a közösségi tér újulhat meg. A mennyezeti hibák és a jobb fűthetőség érdekében álmennyezetet kellett beépíteni. Hogy a kiadásokat csökkentsük, a tagokkal rengeteg önkéntes munkát végeztünk. Sittet hordunk, bontottunk, anyagot szereztük be sok más mellett. A festés elkészültével kimerültünk anyagilag, ám a járólapozás még hátravolt. Azonban a Nagycsaládosok Nyirádi Egyesülete és Németh Lászlóné bútorral segített, a Bakonyi Hagyományok Útján című projektből részt vállalva pedig anyagi forráshoz jutottunk a folytatáshoz. Az igazi csoda ezután következett, a Magyar falu program 3,9 millió forinttal segített. Az épület hátsó része felújítását is elkezdhettük, bontás, zsaluzás, feltöltés, betonozás készült a tagok összefogásával. Jó szervezéssel, sok munkával, rövid idő alatt, de jó minőségben készült el minden. Eszközöket, berendezéseket vásárolhattunk, bútort cserélhettünk – sorolta a vezető, és köszönetet mondott a segítőknek. Bizalmát fejezte ki, hogy a klub további lehetőségeket teremt a helyi közösségi élet.

Simon János plébános megáldotta az épületet, a szónokok átvágták a nemzeti színű szalagot. Az ünnepséget Szabó Valéria szavalata színesítette. 

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
74. alkalommal rendeztek bányásznapot Ajka-Padragkúton, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is köszöntötte az ünnepelteket.
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
A Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át augusztus huszadika alkalmából Péni Béla Budapesten. A Járdányi Pál Zeneiskola idén nyugdíjba vonult igazgatójának, egyben a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar leköszönő karnagyának Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át az állami kitüntetést.
Navracsics Tibor: a szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakásépítési támogatás
Navracsics Tibor: a szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki bérlakásépítési támogatás
A szakemberhiány enyhítését szolgálja a Balaton-környéki önkormányzatok számára elérhető ötmilliárd forint keretösszegű pályázati támogatás bérlakásépítésre – emelte ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Badacsonytomajon, ahol a kétfordulós pályázat első körének eredményeit ismertették a térség országgyűlési képviselőivel.
Díszpolgári címet kapott szülővárosától Navracsics Tibor
Díszpolgári címet kapott szülővárosától Navracsics Tibor
A veszprémi közgyűlés a városért végzett több évtizedes elkötelezett és áldozatos munkája, a helyi közéletben betöltött aktív szerepe, valamint az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Navracsics Tibor részére Veszprém Város Díszpolgára címet adományozott kedden este. A kitüntetést Porga Gyula polgármester adta át.
Navracsics Tibor: összetartó közösségek tartják meg a nemzetet
Navracsics Tibor: összetartó közösségek tartják meg a nemzetet
Ma, amikor a világ válságok által szaggatott, azok a nemzetek tudnak megmaradni, ahol összetartó közösségek élnek - hangoztatta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője vasárnap Révfülöpön, az állami ünnep alkalmából mondott beszédében.