HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Megnyílt az ajkai közösségi csillagda az Asztrokertben

2024. június 17. 7:13
Veol.hu
Nagy érdeklődés mellett adta át a Bakonyi Csillagászati Egyesület a Claudia Inter Stellas közösségi csillagdát június 15-én, szombaton Ajkán, a Csékút nevű városrészben lévő Asztrokertben.

A távcsövet az érdeklődők is kipróbálhatták, háttérben a csillagda  Fotó: Gyarmati LászlóAz eseményre érkeztek érdeklődők a város minden részéről és vidékről is. A csillagdában kapott helyet az ország legnagyobb Yolo-típusú tükrös távcsöve, valamint egy Newton is. Az egyesületnek naptávcsöve is van, amellyel kiválóan lehet szemlélni a napkitöréseket. A megnyitót követően mindenki megtekinthette azok segítségével az égitesteket.

Köszöntőjében Ivanics Ferenc elnök az ötlet megszületéséről elmondta, hogy már 2018-ban, amikor úrkúti csillagászati klubból ajkai székhelyű egyesületté váltak, célul tűzték ki, hogy olyan bemutatóhelyet építenek, amelyet a csillagászat iránt érdeklődők szabadon látogathatnak. Az egyikük Ivanics-Rieger Klaudia volt, aki tanárként különösen fontosnak tartotta, hogy legyen egy hely, ahol anyagi helyzetre való tekintet nélkül minden érdeklődőnek lehetősége nyílik gyarapítani a tudását. A csékúti telek megvásárlása mellett a terület alacsony fényszennyezettsége és könnyű megközelíthetősége miatt döntöttek. Az építkezés, területrendezés társadalmi munkában zajlott. Klaudia az építkezést már nem érhette meg, tavaly januárban elhunyt. 

Az átadás egy fontos állomás az egyesület életében, a munka azonban folytatódik tovább. A főépülethez szeretnének hozzáépíteni egy kisebb előadótermet, hogy egész évben tudják fogadni az érdeklődőket, valamint táborokat is kívánnak tartani, annak feltételeit is meg kívánják teremteni.

A következő klubfoglalkozás július 5-én, pénteken 20 órakor kezdődik az Asztrokertben.

Tisler Anna 

További cikkek

Elkezdődött a tapolcai Pisztráng- és borfesztivál
Elkezdődött a tapolcai Pisztráng- és borfesztivál
Lassan már kamaszkorba lép a pisztrángfesztivál, a nevezetességekben és hírességekben amúgy sem szűkölködő Tapolca bő tíz év alatt egy újabb olyan attrakciót épített fel és tett hagyománnyá, amely országszerte ismertté tette a város – hangsúlyozta a tizenkettedik Pisztráng- és borfesztivál programsorozatának megnyitóján Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.
A reformkortól az űrig – színes programok a Balatonnál
A reformkortól az űrig – színes programok a Balatonnál
Az utolsó szeptemberi hétvégén a múltba csöppenhetünk, az űrbe utazhatunk, hódolhatunk gasztronómiai örömöknek és élvezhetünk zenei programokat is.
Leporolták Máté Péter slágereit
Leporolták Máté Péter slágereit
Ajkán zsúfolásig telt a Nagy László Művelődési Központ kiállítóterme a Jubilate Nőikar Zenés esték keretében rendezett hangversenyére.
A tapolcai pisztráng- és borfesztivál sikerének titka: csodás környezet, hal és bor
A tapolcai pisztráng- és borfesztivál sikerének titka: csodás környezet, hal és bor
A tizenkettedik Pisztráng és borfesztivál eseményét rendezik Tapolcán a hétvégén. A minden évben több ezer vendéget vonzó rendezvény sikerének titkáról kérdeztük a szervezőket.
Női nagymesterként tért haza Gaál Zsóka a sakkolimpiáról
Női nagymesterként tért haza Gaál Zsóka a sakkolimpiáról
Befejeződött a 45. Sakkolimpia, amelynek Budapest, a BOK csarnok adott otthont. A nagyszabású eseményen világsztárok hada ült asztalhoz, Magyarország hat csapattal képviseltette magát, a női A válogatottat az ajkai Gaál Zsóka vezette.