HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Új választást, vagy újraszámolást kérnek

2024. június 18. 8:41
Veol.hu
A Kúriához fordul Kovács Mihály, az Élhetőbb városért Egyesület polgármesterjelöltje a június 9-i sümegi választás kapcsán, ahol Végh László (Fidesz–KDNP) mindössze 11 szavazattal kapott több voksot. Kovács Mihályék visszaélésekre hivatkozva az eredmény megsemmisítését és új választást, vagy a szavazatok újbóli számolását kérik.

A kép illusztrációLapunk kérdésére Kovács Mihály elmondta, hogy már első pillanatban feltűnt a civil jelölő szervezet tagjainak, hogy meglepően sok, pontosan 114 volt az érvénytelen szavazatok száma. Több pontban összegzett fellebbezést nyújtottak be a Veszprém Vármegyei Területi Választási Irodához. Ebben pénzért vásárolt szavazatokról, jogsértő közleményről, szavazatszámláló bizottság jogszabálysértő működéséről, a szavazatszámlás szabályainak megsértéséről, a mozgóurnákkal összefüggő  jogsértésekről írtak. Kovács Mihály hozzátette, hogy a bizottság a fellebbezést szombaton elutasította, mivel úgy látták, hogy az általuk jelzett szabálytalanságok nem befolyásolták érdemben a sümegi választás végeredményét. – Ebbe azonban nem nyugszunk bele, a háromnapos határidőn belül a Kúriához fordulunk. Kiállunk az igazságért, a tiszta közéletért és ennek érdekében a sümegi eredmények megsemmisítését és új választást, vagy legalább a szavazatok újbóli számolását kérjük – hangsúlyozta.

Végh László polgármester úgy kommentálta a helyzetet, hogy a Területi Választási Bizottság szombati ülésén érdemi vizsgálattal tárgyalta Kovács Mihály és társai beadványát. – A bizottság a beadványt elutasította, az indoklás olvasható az interneten. Számomra egyáltalán nem meglepő az ügy, hiszen ők már a választás éjszakáján azt kommunikálták, hogy a Kúriáig elmennek. Csakhogy a beadványuk nem volt megalapozott, ráadásul olyan súlyos vádakkal illettek engem és másokat, ami kimeríti a bűncselekmény fogalmát, s amelynek nyilván lesznek következményei. Biztos vagyok benne, hogy a Területi Választási Bizottsághoz hasonlóan a Kúria is elutasítja majd a hamis állításokon alapuló beadványt. Kovács Mihályék ismét bebizonyították, hogy csak a hatalom megszerzése számít nekik, és attól sem riadnak vissza, hogy bűncselekményekkel vádoljanak meg embereket – vélekedett Végh László.

Kiss Csilla Magdolna sümegi jegyzőt is felhívtuk telefonon, aki annyit közölt munkatársunkkal, hogy a szavazókörökben történt eseményekért a helyi választási bizottság, illetve a szavazatszámláló bizottság tagjai a felelősek, a jegyzőnek ebben nincs szerepe.

Itt tart az ügy, Kovács Mihályék a Kúria állásfoglalására várnak. Addig a sümegi eredmények továbbra is változatlanok, azaz a Fidesz–KDNP jelöltje, Végh László a voksok 50,2 százalékát szerezte meg 1410 szavazattal, az Élhetőbb Városért Egyesület jelöltje, Kovács Mihály 49,8 százalékos támogatottságot ért el 1399 szavazattal.

Szijártó János

További cikkek

Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
A nemrégiben alapított Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriuma és a Nemzeti Művelődési Intézet vezető munkatársai vettek részt azon a sümegi egyeztető fórumon, ahol a jövőbeni együttműködési lehetőségekről, és azok remélt társadalmi hatásairól esett szó.
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata Sümegen rendezte meg az első személykövető polgárőr szolgálati kutyás oktatást és képzést a hétvégén.