HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 16.
//
Valter névnap

Buddha-szobrok őrzik a jurtát Tapolcán

2024. június 19. 8:33
Veol.hu
A Tapolca-diszeli Boldogasszony Jurta előtt két Buddha-szobrot avattak a napokban.

Két buddha szobor őrzi mostantól a Tapolca-diszeli jurtát. Az alkotásokat Jigmet láma áldotta meg  Fotó: Tóth B. ZsuzsaA szobrokat Szakonyi Sándor faszobrász készítette felesége segítségével, az alkotásokat Kóczián Tibor ajándékozta a jurtának. A közel két méter magas alkotásokat a zalaszántói sztúpától érkezett Konchok Jigmet láma szentelte fel buddhista szertartás keretében. A láma elmondta, hogy a tibeti naptár szerinti gyógyító Buddha napját ünnepeljük ma itt, amely egy gyógyító hely. – A buddhizmusban a legfontosabb a szeretet, az együttérzés. De az élet minden területén figyelnünk kell erre az energiára nekünk, embereknek. Érző lények vagyunk, ezt bizonyítja az is, hogy amikor kórházakat látogatunk, érezzük, hogy az orvosok mellett szükség van ránk is. Rendkívüli, lélekből jövő motivációt, ösztönzést kap az ember az orvos általi gyógyításból, de a szeretet energiája erősíti azt – mondta a láma, aki közel húsz éve él Zalaszántón, ahonnan csak néha utazik haza a Himalájába. 

Tóth B. Zsuzsa

További cikkek

Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Megnyílt a Badacsonyi Bor7
Badacsony nem képzelhető el a bor nélkül, még akkor sem, ha a bor megelőzte Badacsony létét. Hiszen a rómaiak már akkor termesztettek itt szőlőt és készítettek bort, amikor a mi elődeink még nem jelentek meg.
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Veterán autó- és motorcsodák az ajkai sportpályán
Egyre népszerűbb az Ajkai Veteránautó- és Veteránmotor-találkozó, amely idén öreg traktorokkal bővült. A július 13-án a sportpályán tartott rendezvényre a nagy meleg ellenére soha nem látott számú érdeklődő látogatott ki.
Református hittantábor baráti közösségben
Református hittantábor baráti közösségben
Tapolcán egy értékes, vidám, örömteljes hetet zártak a hittantábor résztvevői.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.