HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 8.
//
Mária névnap

Dízelmozdony gőzös szerepben

2024. július 8. 8:46
Veol.hu
Miután a retró vasúti hétvégén a Saxonia-express Németországból indult szerelvénye megérkezett Balatonfüredre, sokan várták, hogy visszainduljon Tapolcára 19786-os személyvonatként. Ahogy a vasút jelezte, az M62,127-es dízelmozdony továbbította volna a vonatot, valójában a feladat az M62,194-es társának jutott – nem kis élményt nyújtva.

Tömegek vártak izgatottan minden gép, szerelvény érkezését-indulását, így az M62,194-es dízelmozdonyét is Fotó: Benkő Péter/NaplóMindkét dízelmozdony az egykori szovjet ipar terméke, ugyanaz a típus, ugyanaz a becenév, „Szergej”, na meg majdnem ugyanaz a fényezésük. Mindkettő retró színekben, formákban pompázik. Némi késéssel ugyan, de szerencsésen elindult a vonat a német személykocsikkal. Pont erre, az indulásra vártak a lelkes vasútbarátok, hogy megörökíthessék a szerelvénnyel együtt a füstfelleget is, amit a nem kevés kocsi megindítása okozott. Ez a „nem kevés” kifejezés valójában csak látszatra volt sok, hiszen az úgynevezett klasszikus „Szergejek” teljesítménye közel 1500 kilowatt, kereken kétezer lóerő, indító vonóerejük 370 kilonewton. Az 1999 és 2007 között remotorizált társaik teljesítménye pontosan háromezer kilowatt.

A sorozat gépei 1965 és 1974 között érkeztek Magyarországra, ma harmincnégy remotorizált példányuk dolgozik különféle feladatoknál, és nagyjából ennyi, de inkább kevesebb az üzemképes klasszik változatú gépek száma is, utóbbihoz a Záhonyban szolgálatot teljesítő, tíz darab széles nyomtávú gépet is hozzászámítjuk, akkor annyival több. Az induláskor a klasszik „Szergejek” még odateszik magukat, megmutatják erejüket, vele együtt a kibocsátást is, mely – környezetvédelem ide vagy oda – a ritka eseményen, a balatoni retró hétvégén talán elnézhető. Idén több ilyen esemény a Balatonnál úgysem lesz.

Egyébként egy másik, a későbbi idők hangulatát bemutató narancsszínű klasszik-”Szergej” is ácsorgott Füreden, az M62,187-es, illetve egy remot társa is megtekinthető volt.

Benkő Péter

További cikkek

A tudás egyetlen kulcsa a kíváncsiság
A tudás egyetlen kulcsa a kíváncsiság
Orosz Helga festőművész, művésztanár párjával másfél éve költözött Veresegyházáról Tapolcára, ahol ez idő alatt felnőttek tucatjaival ismertette meg a művészet alapjait és szerettette meg az alkotást.
Kőfestéssel szerez örömet idegeneknek
Kőfestéssel szerez örömet idegeneknek
A tapolcai Szőrös Melinda évek óta szeretett volna valami kreatív tevékenységbe fogni, a kőfestéssel és a kavicsok szándékos elvesztése kapcsán az örömszerzéssel mostanra megvalósult az álma.
Hőségriadó az iskolákban
Hőségriadó az iskolákban
A szokatlan szeptemberi hőségre való tekintettel számos iskolában rövidített órákkal, ivóvíz osztásával igyekeznek megóvni a gyerekek és pedagógusok egészségét. A szeptember 5. éjfélig kiadott másodfokú hőségriadó kapcsán a Balatonfüredi Tankerületi Központ is felhívást intézett a hozzájuk tartozó intézményekhez.
Folytatódik az iskolai notebook akció
Folytatódik az iskolai notebook akció
A most kezdődő tanévben 5. és 9. évfolyamos diákok juthatnak regisztráció után új notebookokhoz. Eddig 1369 tanuló kapott eszközt az iskolai notebook akciónak köszönhetően, a következő év végére minden általános iskola felsős tanulója, illetve a gimnazisták is átvehetik a tanulást segítő gépet.
Tapolcai capriccio őszikés hangulatban
Tapolcai capriccio őszikés hangulatban
Tapolcai capriccio címmel jelent meg Németh István Péter költő, író, irodalomtörténész legújabb kötete a napokban.