HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 19.
//
Vilhelmina névnap

Felemelő pillanatok: olimpiai bajnok lett a fiuk

2024. augusztus 4. 7:51
Veol.hu
Siklósi Gergely aranytusával dőlt el a férfipárbajtőr-csapatdöntő a párizsi olimpián. A tapolcai vívónak a helyszínen szurkolt a családja, elképesztő volt a hangulat az impozáns Grand Palais csarnokban, a japánok elleni finálé után pedig teljesen érthetően elszabadultak az érzelmek. Az édesanyával az aranycsatát követő reggelen beszélgettünk.

– Nem sokat aludtunk – reagált kérdésünkre fáradtan, de természetesen rendkívül boldogan Siklósiné Szabó Katalin, a friss olimpiai bajnok, Siklósi Gergely édesanyja, aki férjével, Siklósi Gáborral együtt a helyszínen szurkolt.Siklósi Gergely szüleivel, Katalinnal és Gáborral, valamint párjával, Kincsővel a finálét követően Fotó: családi/Facebook

Mint ismeretes, a Tapolcáról induló Siklósi Gergely Koch Mátéval, Andrásfi Tiborral és Nagy Dáviddal fantasztikus napot kifogva, többek között a házigazda franciákat is leiskolázva a fináléig menetelt a párbajtőrözők csapatversenyén. A japánok elleni döntőben is remekeltek a fiúk, igaz, az olimpiai címvédő nem adta könnyen magát, a legvégén kiegyenlített. A két „fejező” ember, Siklósi Gergely és a múlt héten egyéniben győztes Kano Koki nézett farkasszemet egymással, aranytus döntött, amelyet a magyarok világbajnoka tudott bevinni.

– Szülőként nagyon furcsa ezt megélni, hiszen elképesztő érzelmek kavarognak az emberben. Ami engem illet, én nagyon nehezen viselem az ilyen helyzeteket, úgy érzem, mintha szó szerint kiugrana a szívem a helyéről. Ehhez nem lehet hozzászokni, az igazság az, hogy sokszor oda sem bírok nézni. Annyira elfáradtunk a szurkolásban, mintha egész nap futottunk volna. Az utolsó tus után aztán egymás nyakába borulva, együtt sírtunk, az éremátadó és a Himnusz pedig erre is rátett egy lapáttal. Felemelő és nagyszerű pillanatok voltak – fogalmazott az édesanya, aki hozzátette: akkor sem lettek volna szomorúak, ha második hely a vége, akkor sem, ha nem jutnak döntőig. – Iszonyatosan sok munka van abban, hogy kijutottak az olimpiára, a kvalifikációs időszak rengeteg küzdelemmel és lemondással jár. Egy évvel ezelőtt Gergő küldött nekünk egy Excel-táblázatot, hogy lássuk, hol férnek bele a családi összejövetelek a különböző edzések, edzőtáborok, versenyek és egyéb kötelezettségek mellett. Nagyon fárasztó időszak volt, már az is komoly eredmény, hogy ott lehettek az olimpián.Tapolca (is) kiszurkolta: Siklósi Gergelyék olimpiai bajnokok!

Katalintól megtudtuk, a döntőt és az éremátadó ceremóniát követően nem sok idejük volt találkozni a versenyzőknek és a családtagoknak, „tíz percet örömködtünk”. – Egyébként sem sokat kommunikáltunk az olimpia alatt Gergővel, csinálta a dolgát, igyekezett fókuszálni. Az egyéni versenyt követően egyszer tudtunk találkozni, akkor azt mondta, hogy nem érezte azt a viadalt, de ne izguljunk, a csapat jó lesz!

A koncentráció pedig nagyon is kellett, hiszen a fináléban nüanszok, ezredmásodpercek döntöttek. Ilyenkor mindig az utolsó emberen van a legnagyobb teher, Siklósi Gergely viszont ezúttal is bebizonyította, hogy nagyon jól tudja kezelni ezt a fajta nyomást. – Gergő utánpótlásvívóként is „fejező” ember volt csapatban, amikor kikapott, hajlamos volt ostorozni magát. Szalay Gyöngyi (Gergő 2017-ben elhunyt nevelőedzője, olimpiai bronzérmes, hétszeres világbajnok párbajtőröző – a szerk.) mindig azt mondta neki, gondoljon inkább arra, ha nyer, akkor ő a hős.

Horváth Gábor

További cikkek

A tapolcai áldozatokra emlékeztek a holokauszt nyolcvanadik évfordulóján
A tapolcai áldozatokra emlékeztek a holokauszt nyolcvanadik évfordulóján
A holokauszt nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek Tapolcán vasárnap. A megemlékezés a Csányi László utcában, a volt gettó falánál kezdődött, ahol Tótha Péter Joel rabbi és Fekete Dániel kántor adott egyházi szolgálatot.
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Szüreti mulatság Lesencéktől a Balatonig
Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Balatonederics és Nemesvita közös programjára, a hagyományos szüreti mulatságra vártak minden kikapcsolódásra, szórakozásra vágyó érdeklődőt szombaton. Az esős, hideg idő ellenére sokan látogattak el a rendezvénynek otthont adó lesencetomaji művelődési házba, illetve annak udvarára.
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Vándorkiállítás Szabó Magda emlékére
Szabó Magda költő, regény- és drámaíró vándorkiállítását nyitotta meg az olvasás nemzetközi napja alkalmából a Bogáncs Gyermekkönyvtárban Gombos Anikó könyvtáros és Szabó-Kovács Krisztina, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium magyartanára.