HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 8.
//
Mihály névnap

Napelempark épül Sümegen

2022. március 21. 23:33
hirhid.hu
Forradalminak nevezte Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján azt a beruházást, ami Sümegen indul. A Hexum Holding jóvoltából megvalósuló beruházás, forradalmi előrelépés a társág számára – mondta a kormánybiztos. Az energia ellátás tekintetében és annak diverzifikációja tekintetében egyaránt.

A legkorszerűbb technológiát használva Sümeg és környéke nem csak stabil hátteret ad majd az újabb befektetéseknek energiaellátás szempontjából, de energia ellátás területén is egy új korszakot képvisel majd. Ez a beruházás technológiáját tekintve egy minőségi szintlépés az eddig Európában alkalmazott technológiákhoz képest. Egy japánban már bizonyított technológiáról beszélünk, amely Magyarországon első alkalommal Sümegen valósul meg.

Dr. Bártfai Béla a HEXUM csoport tulajdonosának, az MSzKSz igazgatója, elmondta, hogy az MSzKSz feladata a szénhidrogén készletek megteremtése, a kőolaj, a benzin és a földgáz készletezése. Ez élenjáró megoldás volt, amikor megteremtődött, de adódott a kérdés, hogy a jövő energiájának tárolásában is jelen kell lenni. Így kapcsolódtunk Sümeghez, és egy olyan csapathoz, amely már 30 éve foglalkozik napenergia termeléssel. – mondta dr. Bártfai Béla. Így kezdi a cég egy napelem park és egy napelem tároló építését Sümeg határában. Körülbelül egy év múlva lesz látható a beruházás.

Forrás: hirhid.huForrás: hirhid.hu

Az iparági kihívásokra válaszul a Hexum Holding Zrt. megoldása alkalmas a jelenleg elterjedt, de kevésbé hatékony gáztüzelésű kapcsolt erőművek kiváltására, továbbá az ilyen rendszerek elterjedése akár a naperőműveknél is gyorsabb lehet, és nagyon gyorsan általánossá válhat, mindez Sümegről indulva.

A napenergia tárolói tevékenységet az MSZKSZ tulajdonában álló HEXUM cégcsoport tárolásra szakosodott társaságai végzik, így a tevékenységük jelen beruházással kiegészülhet villamosenergia-termeléssel és -tárolással is. A tárolási technológia magyarországi elterjedésében kiemelt szerepet vállaló Ideona Zrt-t a beruházó a projektmenedzseri feladatok elvégzésére kérte fel.

A vanádiumos folyadék akkumulátor egy olyan elektrokémiai energiatároló rendszer, amelynek egyik sajátossága, hogy környezeti hőmérsékleten működik. Működési elve a vanádium különböző ionizált formáinak redukcióján és oxidációján alapul. A vanádium előnye, hogy könnyen hozzáférhető anyag, amelyet az acélgyártásban és kémiai katalizátorként is használnak. A természetben is megtalálható és különféle hulladékáramokból is könnyedén visszanyerhető.

Forrás: hirhid.huForrás: hirhid.hu

A projekt megvalósítása a jelenleg legmodernebb, úgynevezett “vanadium redox flow battery” technológia bevezetésének és széleskörű elterjesztésének lehet az úttörője, amelynek köszönhetően az egész iparág számára biztosítja a napenergia tartós és hosszú távú tárolását és felhasználását. Ez a természeténél fogva mind a befektetők, mind a gazdasági szereplők, valamint a kormányzat stratégiai céljait és szándékait is szolgálja.

Mindez, a teljes hazai iparág egyik kiemelkedő beruházása lesz, közel 40 millió eurós költségvetésből. A projektben megvalósuló fejlesztés egy 25 MW teljesítményű naperőmű és egy 6 MW/24 MWh tároló kapacitás kombinációján alapul. Megvalósítása az egész iparág számára biztosítja a napenergia tartós és hosszú távú tárolását és felhasználását. A projektben részt vesz az MSZKSZ tulajdonában álló HEXUM cégcsoport, valamint projektmenedzserként a villamosenergia tárolás Vanadium Redox technológiájának hazai képviselője az Ideona Zrt.

hirhid.hu