HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. szeptember 19.
//
Vilhelmina névnap

A tósokberéndi templom hamarosan újból használható lesz

2022. március 29. 21:57
ajkaiszo.hu
Az egész város szívén viseli és kíváncsian várja az újabb és újabb információkat a tósokberéndi katolikus templomtorony kiégésével kapcsolatban. Bakos Frigyes esperes, tb. kanonok plébános március 27-én készségesen állt az Ajkai Szó rendelkezésére és adott tájékoztatást az aktuális hírekről.

A plébános elmondta, hogy a kormányzat által felajánlott 60 millió forinton túl közadakozásból eddig 4,5 millió forint gyűlt össze az elkülönített számlára. A templom teljes rendbehozatala előzetes becslések szerint 400 millió forintba fog kerülni. Felmerül a kérdés, hogy ez mit takar?

,,Egy összetett munka lesz, mert a tragédia előtt már tervben voltak a felújítások, például a külső homlokzat tatarozása, hiszen, aki körbejárta a templomot, az láthatta a lehulló építési törmelékeket, a szétmálló vakolatot. Most ezt a felújítást és a torony kiégésének a helyrehozását egyszerre fogják elvégezni a szakemberek több részfeladattal együtt. A harangokat ki fogják emelni, a tornyot beállványozzák. A statikusok szerint a sisakot valószínű nem kell leemelni" – tájékoztatott az atya.

Az Ajkai Szó kérdésére még elmondta, hogy már látható, hogy a freskók nem sérültek meg, de a korom belepte a párkányokat. Aki volt már a tósokberéndi katolikus templomban az látta, hogy csodálatos oszlopfők díszítik körbe a templombelsőt. A fölöttük lévő párkányok bizony az égésterméktől elszennyeződtek, azokat is el kell távolítani, amely szakszerű, finom munkát igényel.

A vizsgálat még nem fejeződött be, így a tényleges kár nagyságáról még nem tud senki nyilatkozni.

Forrás: industrialparkajka.huForrás: industrialparkajka.hu

Az érsekség irányítja az egész folyamatot, ezért inkább helyi jellegű információkat tudott az Ajkai Szóval megosztani Vági Károly koordinátor.

,,A héten megkezdődött a templom orgonájának tisztítása és felújítása. A vállalkozó a hangszer egy részét műhelybe szállította, majd a felújítás után visszahozza az alkatrészeket és helyben szereli össze. A hangszer felújítása várhatóan több hónapot vesz majd igénybe" – jelezte.

,,Engedélyt kaptunk arra, hogy a templomot újra használjuk. Az újbóli használatba vétel első lépése, hogy eltávolítjuk a törmelékeket, amelyre hívjuk a segítő kezeket április 2-án. 9 órától a férfiak segítségét, 14 órától pedig a nők segédkezését várjuk a templombelső kitakarítására. Az önkéntesek jelentkezését a facebookon megadott információk szerint, március 31-ig kérjük (természetesen, ha valaki minden előzetes jelentkezés nélkül érkezik, annak is tudunk feladatot adni). Az időpont megjelölése azért volt szükséges, hogy lássuk elegen leszünk-e és tudjunk még szükség esetén szervezni segítőket" – fogalmazott.

,,Hogy mikortól lesz újra a templomban a szentmise, azt még nem tudjuk pontosan megmondani, de amint lehet, tájékoztatni fogjuk a híveket" – adta hírül Vági Károly.

A koordinátortól megtudták, hogy a Tó vendéglő szervezésében a templom javára Jótékonysági vacsorakoncertet is tartanak április 23-án 18 órától a Padragi Bányász Férfikórus közreműködésével. A vendéglátóhely meghívójában többek között ez olvasható: „Mivel az elkülönített számlára érkező állami és lakossági segítséget csak magára az épület felújítására lehet felhasználni, egy jótékonysági estet álmodtunk meg, amely arra gyűjt, ami a tárgyi javakat, a tönkrement ingóságokat érinti. Új szőnyegeket kell venni, a régiek tönkrementek. A zászlókat restaurálni kell, és a betlehemi figurák is a tűz martalékává váltak.” (Vacsora jegy 8000 ft/fő, amely aperitifet és négy fogásos menüt tartalmaz, a pártolói jegy 4000 ft/fő.)

A szervezők kiemelték, hogy a befolyt összegről és felhasználásáról tájékoztatni fogják a közvéleményt. A jótékonysági eseményről, illetve asztalfoglalással kapcsolatban a 06-30-545-5109-es telefonszámon lehet érdeklődni.

hirhid.hu

További cikkek

Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Sümeg vizsgálja a Püspöki Palota átvételének lehetőségét
Állami tulajdonú kastélyok, kúriák és udvarházak ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé a napokban életbe lépett új kastélytörvény. Az érintett ingatlanok egyikre a sümegi Püspöki Palota, így a barokk kisváros önkormányzata is megvizsgálja az átvétel lehetőségét.
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Badacsonyban született az Európai Unió himnusza?
Kisfaludy, Jókai, Krúdy, József Attila, Weöres Sándor, hosszú fürdőruhás emberek, Anna-bál, szüret, szerelem, csábítás, romantika – ezek a képek villannak fel egy révfülöpi házban, egy nyár végi estén, s az is megeshet, hogy éppen ezen az estén íródik a Nagy Balatoni Regény is.
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia
A szakértő is értetlenül áll a tapolcai halálos siklóernyős baleset előtt, Bognár István szerint előzetesen minden feltétel adott volt a problémamentes repüléshez. A tragédia körülményeit a rendőrség a légügyi hatósággal közösen vizsgálja.
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
Az ősi mesterség őrzőjét, a bányászt köszöntötték
74. alkalommal rendeztek bányásznapot Ajka-Padragkúton, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is köszöntötte az ünnepelteket.
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
Állami kitüntetést kapott a zeneiskola volt igazgatója
A Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át augusztus huszadika alkalmából Péni Béla Budapesten. A Járdányi Pál Zeneiskola idén nyugdíjba vonult igazgatójának, egyben a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar leköszönő karnagyának Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át az állami kitüntetést.