HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 23.
//
Béla névnap

Kisteherautóval akartak 24 migránst Ausztriába juttatni az embercsempészek

2021. november 16. 13:33
Veszprém Megyei Főügyészség
A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség két török-holland kettős állampolgárságú férfival szemben, akik 2021. július végén 24 illegális határátlépőt akartak Magyarországról Ausztriába szállítani – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a 39 éves vádlott és 57 éves társa két kisteherautóval 2021. július 27-én érkezett Magyarországra, majd másnap mindketten a szerb-magyar határ közelébe utaztak, ahol a fiatalabb elkövető a gépkocsijába felvette az illegális határátlépőket. A tizennégy török, két iráni és nyolc afgán állampolgárságú migráns Szerbia felől, embercsempészek segítségével, engedély nélkül és a szükséges okmányok hiányában jutott Magyarország területére, azzal a céllal, hogy az országhatár jogellenes átlépésével Ausztriába szállítsák őket tovább.

A furgon áruszállításra rendelt, kapaszkodók és világítás nélküli rakterében a 24 fő csak rendkívül zsúfoltan, kényelmetlen testhelyzetben, a biztonságos utazásra alkalmatlan módon fért el, az őket szállító férfi pedig a nyári melegben mintegy nyolc órán át tartó út során az egészségi állapotukat egyetlen alkalommal sem ellenőrizte. 

Haladásuk közben a másik férfi az esetleges rendőri intézkedések megelőzése, elkerülés érdekében úgynevezett előfutóként segítette a migránsok akadálytalan szállítását, azzal, hogy a vádlott-társával mindvégig telefonos kapcsolatot tartott. 

Ezzel együtt a rendőrök 2021. július 29-én este Devecser, illetve Somlóvásárhely közelében mindkettőjük gépkocsiját megállították a 8-as számú főúton, melyet követően őrizetbe vételükre, majd letartóztatásukra került sor, míg a migránsokat idegenrendészeti intézkedés alá vonták.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására, továbbá kiutasításukra tett indítványt azzal, hogy az előkészítő ülésen történő beismerésük esetén a bíróság mindkettőjüket öt év börtönbüntetésre ítélje, Magyarországról történő kiutasításuk tartamát pedig tíz évben állapítsa meg.

hirhid.hu

További cikkek

„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából Történetek egy családi albumból címmel nyílt meg a Centrópa Alapítvány archívumából összeállított, a zsidóság hétköznapjait bemutató kiállítás a Batsányi János Gimnáziumban kedden.
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A városban egyre nagyobb gondot okoz a parkolás Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint.
A biológiai nem már a születés előtt eldől
A biológiai nem már a születés előtt eldől
Megtaláljuk, vagy kitaláljuk magunkat? címmel tartott előadást Sümegen Uzsalyné Pécsi Rita főiskola tanár, neveléskutató szerdán délután. A meghívott vendéget és az érdeklődőket a házigazdák nevében Végh László polgármester, a szervező Padányi Alapítvány képviseletében Horváth Tibor köszöntötte a Róza cukrászdában.
Egészségnapot szerveztek a szépkorúak számára
Egészségnapot szerveztek a szépkorúak számára
Második alkalommal szervezte meg a szépkorúak számára az egészségnapot az Életet az Éveknek Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesülete. A Kaszinó nagyterme ismét megtelt érdeklődőkkel április 9-én.