HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

Petőfi klub és hálózatépítés Sümegen a közművelődés jegyében

2022. március 30. 18:40
hirhid.hu
Sümeg is csatlakozott a Kárpát medencei Petőfi programhoz. Többek között ez is a témája volt a napokban annak a konferenciának, aminek a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ adott otthont.

A Petőfi Klubok minden olyan programot megvalósítanak, amely magyar kulturális identitásunkat, hovatartozásunkat erősíti: miközben kikapcsolódunk és szórakozunk, észrevétlenül is megismerhetjük nemzeti értékeinket, bővíthetjük történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásunkat. Az egyik legfontosabb cél, hogy a magyar kultúra talaján minőségi, emberi kapcsolódások jöjjenek létre, távolabbi generációk között is stabil híd épüljön. Erősödjenek az értékalapú, helyi közösségek nemcsak hazánkban, hanem a külhoni településeken is. Felpezsdüljön a kulturális élet a nagyobb, és főként a kisebb, szűkösebb lehetőségekkel bíró falvakban, községekben is.- olvasható a program leírása a petofi.hu oldalon.

A Petőfi Klubok komplett Kárpát-medencei hálózatként fogják össze a magyarságot. Idén 100 (88 magyarországi és 12 külhoni), jövőre pedig további 100 település kapcsolódhat a program keretében megvalósuló kulturális eseményekhez. A Petőfi Klubok hálózatát a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködő partnereivel, többek között a Déryné Program, a Filharmónia Magyarország, a Hagyományok Háza, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Nemzeti Filmintézet közreműködésével indítja útjára. A programsorozat megvalósításában számos további országos szervezet is részt vállal, akik komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat bemutatókkal, kiállításokkal, vetítésekkel járulnak hozzá a kulturális kínálat sokszínűségéhez. Erre a hálózatra hívták meg Sümeget is – mintegy elismerve az elmúlt évek szakmai munkáját. A csatlakozást jelképező könyvcsomagot dr. Navracsics Tibor adta át az intézmény vezetőjének, Oszkai Rékának.

A konferencián más témák is szóba kerültek. A hálózat építés fontossága, a megyei közművelődés jelenlegi helyzete is téma volt Baloghné Uracs Marianna Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője előadásán. Az igazgató asszony kiemelte, hogy a megye települései 99%-ban ellátottak szakemberek tekintetében. A hálózatépítés tekintetében kitért arra Sümeg vonatkozásában is, hogy fontos egymás megismerése, a kommunikációs csatornák kialak-tása a települések intézményei között, hiszen ez Sümeg vonatkozásában 21 települést jelent. Ehhez kapcsolódva bejelentette, hogy két új térségi iroda nyílik, egy Sümegen és egy Pápán, melyek egy-egy kollégával segíteni tudják a térségi feladatellátást, a szakmai hálózatosodást.

A konferencia további részében a sümegi rendezvényeket és közösségi programokat mutatta be Fodor József a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház igazgatóhelyettese, majd a Kulcsfigura programról beszélt Hoffner Tibor.

A program zárásként a Kisfaludy Emlékház megtekintése után a résztvevők fórumot tartottak az együttműködés lehetőségeiről.

hirhid.hu

További cikkek

Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából Történetek egy családi albumból címmel nyílt meg a Centrópa Alapítvány archívumából összeállított, a zsidóság hétköznapjait bemutató kiállítás a Batsányi János Gimnáziumban kedden.
Abortusz, genderideológia és ,,újbeszél"
Abortusz, genderideológia és ,,újbeszél"
Abortusz, genderideológia, LMBTQ, ,,újbeszél" – ezeket a fogalmakat járták körbe pénteken délután Sümegen, a Padányi Alapítvány által szervezett programon a Róza cukrászdában.
Új verseskötetet mutattak be a püspöki palotában
Új verseskötetet mutattak be a püspöki palotában
Zöldy Pál Civilben című verseskötetét mutatták be pénteken a püspöki palota kávézójában. A szerzővel a házigazdák képviseletében Sümegi Kata beszélgetett.
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A városban egyre nagyobb gondot okoz a parkolás Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint.
A biológiai nem már a születés előtt eldől
A biológiai nem már a születés előtt eldől
Megtaláljuk, vagy kitaláljuk magunkat? címmel tartott előadást Sümegen Uzsalyné Pécsi Rita főiskola tanár, neveléskutató szerdán délután. A meghívott vendéget és az érdeklődőket a házigazdák nevében Végh László polgármester, a szervező Padányi Alapítvány képviseletében Horváth Tibor köszöntötte a Róza cukrászdában.