HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 19.
//
Ivó, Milán névnap

Példátlan zavarkeltés az ellenzék részéről

2022. április 3. 14:06
hirado.hu
Az SMS-akció után hatalmas telefonos akciót hajtott végre a hét második felében a Márki-Zay Péter kampányát bonyolító DatAdat csoport. A Magyar Nemzet szerint a Bajnai Gordon volt szocialista kormányfőhöz köthető vállalkozások illegálisan beszerzett adatok felhasználásával 1 millió választót hívtak fel. Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója azt mondta, hogy példátlan zavarkeltési kísérlet az ellenzéki SMS-kampány, ilyen rendszerszintű támadás pedig még soha nem érte a magyar választásokat a rendszerváltozás óta.

A tömeges SMS küldések után hatalmas telefonos akciót hajtott végre a Márki-Zay Péter kampányát bonyolító DatAdat csoport, írja a Magyar Nemzet. A lap szombati cikkében arról számolt be, hogy a Bajnai Gordon volt szocialista kormányfőhöz köthető vállalkozások illegálisan beszerzett adatok felhasználásával 1 millió választót hívtak fel a napokban. Olyanok is kaptak ilyen üzeneteket, akik a baloldali pártok számára soha semmilyen adatukat nem adták meg. Az eddigi információkból az is kiderült, hogy illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból, ezen belül is főként a Messenger alkalmazásból letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll.

Szakértők úgy fogalmaznak, a DatAdathoz hasonló vállalatok a kvízkérdésekre adott válaszokból képesek feltérképezni a Facebook felhasználók politikai preferenciáit. A Magyar Nemzet arra figyelmeztet, Márki-Zay Péter Facebook oldalán is több hasonló anyag jelent meg, és ha a felhasználó kitöltötte ezek valamelyikét, azzal feliratkozott a baloldali jelölt levelezési listájára. E modell szerint alig hetven lájk elemzése szükséges ahhoz, hogy az adott felhasználó viselkedését jobban kiismerjék, mint az illető közeli barátja. 150 lájknál már annyit tudunk az adott személy viselkedéséről, mint a saját szülei. 300 kedvelés felett pedig már többet, mint az illető élettársa.

Forrás: 168.huForrás: 168.hu

Az ilyen elemzések hatékonyságára a Cambridge Analitika 2018-ban kirobbant botránya világított rá.

,,Ez egy súlyos ügy." - így reagált Orbán Viktor az ügyre péntek reggeli rádióbeszélgetésében. A kormányfő úgy fogalmazott, harminc éve látja a választásokat, de ilyen csalást még nem tapasztalt. 

A tömeges üzenetküldés kapcsán személyes adatok törvénytelen használata, valamint tiltott kampányfinanszírozás gyanúja is felmerült. A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén 10-1 arányban jegyzőkönyvi döntést hozott arról, hogy a hatóságokhoz fordul az ellenzéki SMS-ek ügyében. 

hirhid.hu

További cikkek

Vízilabda-szakosztályt is létrehozhatnának
Vízilabda-szakosztályt is létrehozhatnának
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje legutóbbi lakossági fórumán arról beszélt, hogy neki és az önkormányzati képviselőjelölteknek komoly céljaik vannak a város fejlesztése érdekében.
Várják a negyvenéveseket a sümegi évfordulóra
Várják a negyvenéveseket a sümegi évfordulóra
Várják a negyvenéves sümegi lakosokat a városi évfordulóra a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ által közzétett felhívás szerint.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.