HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. március 29.
//
Auguszta névnap

Átütő szakmai sikert hozott az idei „Natúr Sümeg”

2022. május 4. 7:34
hirhid.hu
Nem csak a borász szakma, de a rendezvényre ellátogató vendégek is sok tudással gyarapodtak. Volt, aki ott találkozott először a natúr borok világával.

A „Natúr Sümeg” borászati rendezvényt 2021-ben Egly Márk és helyi borászok kis közössége hozta létre azzal a céllal, hogy a „Natúr Sümeg” évről-évre a Kárpát-medencei natúrborászok találkozó helyévé váljon. Az idén második alkalommal - a tavalyihoz hasonló jelentős nemzetközi érdeklődés és részvétel mellett - megrendezett eseményen a történelmi Magyarország legjobb natúr borászai, a legelismertebb biodinamikus szőlőművelési szakértői találkoztak és osztották meg tapasztalataikat egymással és az érdeklődőkkel.

A szakmai nap mesterkurzusait Tamasek Zoltán (Kürt-Szlovákia) és Bakó Ambrus, a nyílt nap mesterkurzusait Légli Attila, Dr. Capári Balázs, Bencze István, Egly Márk és Dóber László tartották.

A Sümegi Püspöki Palota adott exkluzív helyszínt a borkostólónak, amelyen a hazai natúrborászatok mellett a Kárpát-medence - a Felvidéktől a Partiumon át a Szerémségig – harminchárom natúr borászata mutatta be borait a tekintélyes számú érdeklődőnek.

A „Natúr Sümeg” idei díszvendége a többezer éves borászati hagyományokkal rendelkező grúz borászat egyik legismertebb képviselője Giorgi Aladashvili volt, aki a „kisi” nevű nagy testű, intenzíven mély borostyánszínű, kén- és adalékmentes, rendkívül stabil és tiszta natúrbor készítésén keresztül mutatta be a „kvevri”-ben - földbe ásott amfora alakú agyagedényekben - történő borkészítés hagyományait.

Egly Márk, a „Natúr Sümeg” alapítója elmondta, hogy „Amikor két-három éve megfogant bennünk a „Natúr Sümeg” gondolata, legmerészebb vágyaink arról szóltak, hogy ilyen sikeres legyen, mint amilyen az idei rendezvény volt. Sümeg Európa második legkisebb önálló borászati apellációjaként a saját útját járja a magyar és a nemzetközi borok világában. Ez az út merész, nyitott, kísérletező és őszinte. Merészségét a natúr borok készítésének szándéka, nyitottságát a természetes módszerek iránti elkötelezettség adja. Bátran kísérletezünk, hogy jobbnál, jobb minőséget érjünk el és őszintén örülünk a magunk és egymás sikereinek. Köszönöm a rendezvény létrejöttében közreműködők munkáját és köszönöm a szakmai résztvevők elkötelezettségét. Hiszem, hogy a rendkívül nagy hazai és nemzetközi érdeklődés a legjobb bizonyítéka annak, hogy egy hosszú úton a legjobb irányba haladunk.”

Forrás: hirhid.huForrás: hirhid.hu

A programon részt vett dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselő is, aki elismerően nyilatkozott a natúr borokról és a rendezvény szakmai és idegenforgalmi jelentőségét hangsúlyozta.

Végh László Sümeg város polgármestere köszönetét fejezte ki a szervezőknek. Hangsúlyozta, hogy a szakmai alapokra helyezett rendezvények mindig nagyon fontosak egy olyan város életében, mint Sümeg, ahol a tudást, az ismeretszerzés fontosságát nyomon követhetjük az elmúlt évszázadokban. A város vezetője reményét fejezte ki abban a tekintetben, hogy a „Natúr Sümeg” rendezvénysorozatnak sok-sok éven át adhat otthont Sümeg.

hirhid.hu

További cikkek

Kulturális híd épül Sümeg térségben
Kulturális híd épül Sümeg térségben
Kulturális Híd építése Sümeg térségben címmel kulturális hálózatépítési konferenciát rendeztek csütörtökön Sümegen, a Hotel Kapitányban.
Kilencvenévesen is tevékeny az ajkai díszpolgár
Kilencvenévesen is tevékeny az ajkai díszpolgár
90. születésnapja alkalmából szólt a köszöntő Ajka díszpolgárának, Tilhof Endrének a napokban.
Őrzik a huszár és a lovas hagyományokat
Őrzik a huszár és a lovas hagyományokat
Az 1991-ben alakult Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület lovasai szinte minden ünnepségen, rendezvényen képviseltetik magukat egész évben.
Navracsics Tibor szerint demográfiai válságban van a Balaton térsége
Navracsics Tibor szerint demográfiai válságban van a Balaton térsége
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Biztonságban a Balatonon című siófoki konferencián beszélt arról, hogy a területfejlesztési politikában az új fókusz a kis- és középvárosokra, valamint a térségi együttműködésre irányul, valamint elmondta, hogy a Balaton térsége jelentős demográfiai kihívásokkal küzd, ezért a helyi közszolgáltatások fejlesztése és az elérhetőségük javítása is napirenden van.
Lemondott az ajkai kórház igazgatója
Lemondott az ajkai kórház igazgatója
Azonnali hatállyal, indoklás nélkül adta be lemondását a Magyar Imre Kórház főigazgatója, Nagy Zoltán.