HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

155 éve született Sümegen Vázsonyi Vilmos, az első zsidó származású miniszter

2023. március 30. 10:30
hirhid.hu
A  Salgótarjáni utcai zsidó temetőben, a politikus 2005 óta védett, és az évfordulóra megújult síremlékénél róhatták le kegyeletüket tisztelői.

Vázsonyi 1868-ban született Sümegen egy tanító gyermekeként. Eredeti neve Veiszfeld Vilmos volt. Később a család azért költözött Budapestre, hogy Vilmos és öccse, Jenő megfelelő oktatás kapjon. Már jogi tanulmányai alatt politizálni kezdett, ekkoriban magyarosította nevét Vázsonyira. 1917-ben előbb Esterházy Móric majd, Wekerle Sándor kormányában megkapta az igazságügy-miniszteri tárcát, illetve a választójogi reformért felelős miniszteri posztot.
Demokrata politikusként legfőbb politikai célja az általános, titkos és egyenlő választójog bevezetése volt. Az elsők között küzdött azért, hogy tekintet nélkül nemére és vagyoni helyzetére, mindenki szavazhasson a választásokon.


Vázsonyi Vilmos síremléke a magyarországi neológ zsidóság egyik fontos szimbóluma: a két mózesi kőtáblára, amelyen egykor az Örökkévaló parancsolatai álltak, egy halandó neve és életrajzi adatai kerültek fel, azok sem a szent nyelven, hanem magyarul, Nagymagyarország hangsúlyos szerepeltetésével. A kőtáblákon turul pihen, amely a táblák izraelita szimbólumát kiegészítve a magyar nemzeti kötődést tükrözi. A sírkövön még a legszükségesebb és legelterjedtebb héber feliratok sem kaptak helyet: az asszimiláció legmerészebb példája ez, még ha az alatta nyugvó Vázsonyi egy zsidó temetőben nyugszik is.- hangzott el a megújult síremlék koszorúzásánál. 
„Vázsonyi Vilmos, aki a temető bejáratával szemben nyugodva éppoly megkerülhetetlen a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe látogatóknak, mint azoknak, akik a 20. századi Magyarország történelmét tanulmányozzák.” – mutatott rá beszédében Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója.
Vázsonyi Vilmosra szülővárosában emléktáblával és egy róla elnevezett utcával emlékezik az utókor. 
 

hirhid.hu

További cikkek

Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából Történetek egy családi albumból címmel nyílt meg a Centrópa Alapítvány archívumából összeállított, a zsidóság hétköznapjait bemutató kiállítás a Batsányi János Gimnáziumban kedden.
Abortusz, genderideológia és ,,újbeszél"
Abortusz, genderideológia és ,,újbeszél"
Abortusz, genderideológia, LMBTQ, ,,újbeszél" – ezeket a fogalmakat járták körbe pénteken délután Sümegen, a Padányi Alapítvány által szervezett programon a Róza cukrászdában.
Új verseskötetet mutattak be a püspöki palotában
Új verseskötetet mutattak be a püspöki palotában
Zöldy Pál Civilben című verseskötetét mutatták be pénteken a püspöki palota kávézójában. A szerzővel a házigazdák képviseletében Sümegi Kata beszélgetett.
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A városban egyre nagyobb gondot okoz a parkolás Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint.
A biológiai nem már a születés előtt eldől
A biológiai nem már a születés előtt eldől
Megtaláljuk, vagy kitaláljuk magunkat? címmel tartott előadást Sümegen Uzsalyné Pécsi Rita főiskola tanár, neveléskutató szerdán délután. A meghívott vendéget és az érdeklődőket a házigazdák nevében Végh László polgármester, a szervező Padányi Alapítvány képviseletében Horváth Tibor köszöntötte a Róza cukrászdában.