HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. március 29.
//
Auguszta névnap

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba Veszprém vármegyében a Volánbusz

2023. március 30. 9:49
Vehir.hu
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és 7 darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amelyek március végétől, illetve májustól állnak forgalomba a térségben. 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a Volánbusz a vármegye állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében 2022-ig 75 új autóbusz érkezett Veszprém vármegye 362 darabos járműállományába. A flotta idén tavasszal újabb 21 korszerű, dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott autóbusszal frissül, az új beszerzésnek köszönhetően a járművek 5,8 százaléka megújul, átlagéletkoruk 12,84 évről 12,12 évre csökken. Az új buszok nettó beszerzési értéke 1,53 milliárd forint. A járművek az utastájékoztatási eszközök beszerelése után fokozatosan kapcsolódnak be a vármegye helyközi és távolsági közlekedésébe.

A 14 darab Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű március végétől kéttucatnyi távolsági viszonylaton áll forgalomba, ezeken éves szinten mintegy 1,9 millió utazásról gondoskodik a Volánbusz. A Mercedes-Benz Intouro M autóbuszok ideális kiszolgálást biztosítanak a térség távolsági közlekedésében és összekötik Veszprém vármegye főbb járásait mintegy 20 dunántúli nagyvárossal, köztük több vármegyeszékhellyel. Az érintett településeken, illetve azok vonzáskörzetében közel 800 ezer ember él. 2022 júniusa óta egyébként új, ütemes menetrend szerint közlekednek a Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegyék közötti regionális és távolsági kapcsolatokat biztosító autóbuszjáratok.

A Mercedes-Benz Intouro M típusú járműveken kívül 7 darab hosszított, nagy befogadóképességű, szóló kivitelű Volvo 8900 típusú autóbusz is érkezik a vármegyébe még a tavasz folyamán. Az autóbuszok az utastájékoztatási eszközök beszerelését követően négy viszonylaton állnak forgalomba, ezeken évente mintegy 1 millió utazást bonyolít le a társaság. Az új autóbuszokat májustól természetesen már az országbérlettel és a megfelelő vármegyebérletekkel is igénybe lehet venni.

A járműveket bemutató sajtótájékoztatón dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Veszprém vármegye 3. számú választókörzetének országgyűlési képviselője elmondta: „a tapolcai, kisvárosias térség számára, ahol gyakran járnak át az emberek egyik településről a másikba, különösen fontos a helyközi járatok közlekedésbiztonsága. A 21 új autóbusz a vármegye több térségében is a szolgáltatási színvonal jelentős javulását, kényelmes és biztonságos eljutási lehetőségeket hoz idén tavasszal.”

Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hozzátette: „a Volánbusz célja továbbra is az, hogy a járműpark folyamatos megújításával még vonzóbbá tegye a közösségi közlekedést az egyénivel szemben. Veszprém vármegyében is folyamatos a flotta megújítása, csak az elmúlt két évben 5 darab csuklós MAN Lion’s City GL A23, valamint 41 darab szóló Credobus Econell 12, 7 darab Credobus Inovell 12 és 4 darab – a mostaniakhoz hasonló – Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbusz állt forgalomba a vármegye vonalain.”

Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 95 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte, míg Veszprém vármegyében közel 23 millió utazásról gondoskodott a több mint 220 helyközi autóbuszvonalon. A térségben szolgálatot teljesítő 623 fő autóbusz-vezető éves szinten 813 ezer helyközi és 312 ezer helyi járatot közlekedtet a vármegye útjain.

További jármű- és menetrendi információk

A 2022 nyarán eredményesen zárult közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 40 darab Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbusz érkezik a Volánbusz flottájába. Veszprém mellett Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Pest vármegyék helyközi-távolsági autóbuszvonalain is találkozhatnak majd velük az utasok. A járművek vírus elleni aktív szűrős légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal felszereltek, valamint a legfejlettebb vészfékasszisztens rendszerrel, az Active Brake Assist 5-tel ellátva állnak forgalomba. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és a kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel is igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, illetve akadályokkal történő ütközést.

A Mercedes-Benz Intouro M típushoz hasonlóan az alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású Volvo 8900 típusú autóbuszok is légkondicionáltak, s ugyancsak rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal, valamint fedélzeti kamerarendszerrel is. Míg az új Volvók a Veszprém–Várpalota–Székesfehérvár, Veszprém–Herend–Kislőd–Ajka, Veszprém–Herend–Szentgál–Úrkút–Ajka, illetve Veszprém–Herend–Ajka–Sümeg viszonylatokon fognak közlekedni, addig a Mercedes-Benz Intourói szinte az egész Dunántúlt bejárják majd. Elősorban a Veszprém–Szombathely, Veszprém–Pécs, Várpalota–Székesfehérvár, Székesfehérvár–Zalaegerszeg–Székesfehérvár, Székesfehérvár–Várpalota, Zalaegerszeg–Várpalota, Székesfehérvár–Nagykanizsa, Nagykanizsa–Várpalota, Tapolca–Zalaegerszeg, Zalaegerszeg–Veszprém, Veszprém–Székesfehérvár–Veszprém, Veszprém–Zalaegerszeg, Zalaegerszeg–Tapolca, Tapolca–Veszprém, Zalaegerszeg–Győr, Győr–Tapolca, Tapolca–Győr, Győr–Zalaegerszeg, Veszprém–Tapolca, Pápa–Győr, Győr–Révfülöp, Pápa–Zirc–Budapest, Sümeg–Nagykanizsa, Nagykanizsa–Győr, Győr–Sümeg, Ajka–Győr, Győr–Révfülöp, Révfülöp–Győr, Győr–Ajka, Ajka–Hévíz, Hévíz–Győr, Révfülöp–Ajka viszonylatokon fognak közlekedni.

Ami a 2022 nyarán bevezetett menetrendi változásokat illeti: a Győrből Pápán át a Balaton, Ajka, Zalakaros, Nagykanizsa és Sümeg–Zalaegerszeg felé, valamint a Zalaegerszeg–Hévíz–Keszthely–Veszprém tengelyen – Tapolcán és a Balaton északi partján át is – közlekedő járatok új menetrendje könnyen megjegyezhető, jó vasúti és autóbusz-csatlakozásokat biztosít. A korábbi menetrendre jellemző rövidebb járatok részbeni összekötésével az észak-dunántúli városok között számos új, közvetlen kapcsolatot biztosító, hosszabb utazásra is alkalmas autóbuszjárat jött létre, ezek a mindennapi hivatásforgalmi igények kiszolgálása mellett regionális és távolsági kapcsolatokat is biztosítanak. A felsoroltak mellett a fővárosból a Bakony festői tájaira, a Budapest–Bakonycsernye–Zirc–Bakonybél–Pápa viszonylatú járatainkkal utazók is találkozhatnak majd új autóbuszainkkal, illetve a Veszprém–Siófok–Tamási–Dombóvár–Pécs járaton is Intouro autóbuszok biztosítják majd a kényelmes utazást.

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósul a tarifaközösség: utasaink egyetlen jegytípussal a MÁV-Volán csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország, vagy az adott vármegye teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációban már április utolsó hetétől megvásárolhatók, május elsejétől pedig az ismert értékesítési pontokon. Az országbérlet ára, amivel hazánk teljes területe beutazható vonattal vagy helyközi busszal, mindössze 18900 forint, míg egy vármegyére szóló utazásra 9450 forint lesz.