HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. március 29.
//
Auguszta névnap

Meghiúsulhat a tapolcai naperőmű nagyberuházás

2023. április 6. 10:38
Dobó Zoltán polgármester a gazdasági bizottság szerdai nyilvános ülésén a város határába tervezett 2X50 wattos naperőmű munkaindító határozatának visszavonását kezdeményezte. Ha ez megtörténik és a képviselők megszavazzák a közeljövőben a javaslatot, a tapolcai magánterületekre tervezett energetikai nagyberuházás akár meg is hiúsulhat.

A polgármester a gazdasági bizottság napirendi pontjainak tárgyalása előtt arra kérte a jelenlévő képviselőket, belső és külső bizottsági tagokat, hogy a jövő hét közepén (szerdán vagy csütörtökön) egy munkaértekezlet keretében hallgassák meg és vitassák meg azokat azokat a friss fejleményeket ami a korábban megszavazott “munkaindító határozat” visszavonása mellett szólnak.

A miértekről, a váratlan bejelentés hátteréről a bizottsági ülést követően a Tapolca Média kérdezte Dobó Zoltánt. Elmondta, az önkormányzat a közelmúltban megteremtette annak a lehetőségét, hogy a tervezési, engedélyezési folyamat elinduljon, ám a beruházó részéről “a mai napig gyakorlatilag semmi nem történt”. A polgármester hozzátette, számtalan műszaki jellegű kérdésre is szerettek volna megnyugtató válaszokat kapni a beruházótól, de erre sem került sor. – Ugyanakkor több külső körülmény is megváltozott a munkaindító határozat elfogadása óta. Például a Zalahalápnál megvalósuló 50 megawattos naperőmű parkról csak néhány hete értesültünk, az erőművek környezeti és optikai terhelése így egész más összképet mutat – indokolt a polgármester.