HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 19.
//
Emma névnap

Modern járművek a Dunántúlon

2023. április 11. 13:22
Veol
Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz jelentős változást Veszprém vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 14 Mercedes-Benz Intouro M és hét darab Volvo 8900 típusú új autóbusz is, amely március végétől, illetve májustól áll forgalomba a térségben.

Az erről szóló sajtóközleményt a Volánbusz Zrt. a közelmúltbeli tapolcai ünnepélyes autóbusz-átadó ünnepség alkalmával adta ki. Az abban foglaltak szerint a Volánbusz a 2018 óta tartó jármű-fiatalítási programjában a vármegye buszállományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. A program keretében 2022-ig 75 új autóbusz érkezett Veszprém vármegye 362 darabos járműállományába, A flotta idén tavasszal újabb 21 dízelüzemű, a legkorszerűbb euro6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott autóbusszal frissül. Az új beszerzésnek köszönhetően a járművek 5,8 százaléka megújul, átlagéletkoruk 12,84 évről 12,12 évre csökken. Az új buszok nettó beszerzési értéke 1,53 milliárd forint. A járművek az utastájékoztatási eszközök beszerelése után fokozatosan kapcsolódnak be a vármegye helyközi és távolsági közlekedésébe. 

A 14 darab Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű március végétől kéttucatnyi távolsági viszonylaton állt forgalomba, ezeken éves szinten mintegy 1,9 millió utazásról gondoskodik a Volánbusz. 

A járművek vírus elleni aktív szűrős légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal felszereltek, valamint a legfejlettebb vészfékasszisztens-rendszerrel, az Active brake Assist 5-tel ellátva állnak forgalomba. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, illetve akadályokkal való ütközést.

  automotor.hu

Az új autóbuszok ideális kiszolgálást biztosítanak a térség távolsági közlekedésében és összekötik Veszprém vármegye főbb járásait mintegy 20 dunántúli nagyvárossal, köztük vármegyeszékhellyel. Az érintett településeken, illetve azok vonzáskörzetében közel 800 ezer ember él. 2022 júniusa óta egyébként új, ütemes menetrend szerint közlekednek a Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegyék közötti regionális és távolsági kapcsolatokat biztosító autóbuszjáratok. 

Ezeken kívül hét darab hosszított, nagy befogadóképességű, szóló kivitelű Volvo 8900 típusú autóbusz is érkezik a vármegyébe még a tavasz folyamán. A Mercedesekhez hasonlóan alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású autóbuszok is rendelkeznek a fenti felszereltséggel. Az utastájékoztatási eszközök beszerelését követően négy viszonylaton állnak forgalomba, ezeken évente mintegy egymilliónyi utazást bonyolít le a társaság.

Míg a Volvük a Veszprém–Várpalota–Székesfehérvár, Veszprém–Herend–Kislőd–Ajka, Veszprém–Herend–Szentgál–Úrkút–Ajka, illetve Veszprém–Herend–Ajka–Sümeg viszonylatokon fognak közlekedni, addig a Mercedesek szinte az egész Dunántúlt bejárják majd. Elsősorban a Veszprém–Szombathely, Veszprém–Pécs, Várpalota–Székesfehérvár, Székesfehérvár–Zalaegerszeg–Székesfehérvár, Székesfehérvár–Nagykanizsa, Nagykanizsa–Várpalota, Tapolca–Zalaegerszeg, Zalaegerszeg–Veszprém Veszprém–Székesfehérvár, Tapolca–Veszprém, Zalaegerszeg–Győr, Pápa–Győr, Győr–Révfülöp, Sümeg–Nagykanizsa, Nagykanizsa–Győr, Ajka–Győr, Ajka–Hévíz, Hévíz–Győr, Révfülöp–Ajka viszonylaton közlekednek majd. Mindemellett a fővárosból a Bakony festői tájaira, a Budapest–Bakonycsernye–Zirc–Bakonybél–Pápa viszonylatú járatokon utazók is találkozhatnak majd az új autóbuszokkal, illetve a Veszprém–Siófok–Tamási–Dombóvár–Pécs járatokon közlekedők szintén. 

A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósul a tarifaközösség: az utasok egyetlen jegytípussal a MÁV–Volán-csoport minden járművén: vonaton, helyközi autóbuszon és HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is korlátlanul utazhatnak az ország vagy az adott vármegye teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációjában már április utolsó hetétől megvásárolhatók, május elsejétől pedig az ismert értékesítési pontokon. Az országbérlet ára, amivel hazánk teljes területe beutazható vonattal, vagy helyközi busszal, mindössze 18900 forint, míg az egy vármegyére szóló utazásra szóló ára 9450 forint lesz.