HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

Ismét Natúr Sümeg

2023. április 18. 11:02
Kezdődik a III. Natúr Sümeg borászati esemény Sümegen, április 28-29 között.

Ismét Natúr Sümeg! Natúr borok negyven kárpát-medencei borászattól, előadások a szakma legjobbjaitól a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztro-bor programjának keretében.

Az elmúlt évek alatt a kárpát-medencei natúr borászatok meghatározó szakmai rendezvényévé fejlődött a Natúr Sümeg, melyet 2021-ben Egly Márk, Halász Imre, dr. Capári Balázs hívtak életre. A nemzetközi eseményen a történelmi Magyarország natúr borászai mutatják be boraikat, az érdeklődők a meghívott biodinamikus szőlőművelési szakértők, borkereskedők, somelie-ek előadásain keresztül ismerhetik meg a natúr borok és pezsgők világát.

A szakmai előadásokon (április 28.) történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (regisztráció: natursumeg@gmail.com), a Sétáló borkóstolóra és a Mesterkurzusra (április 29.) jegyek elővételben a www.jegy.hu-n és a rendezvény időtartama alatta a helyszínen (Sümegi Püspöki Palota) vásárolhatók. 

A Natúr Sümeg programra a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is felfigyelt, és jelentős támogatásával már harmadszor rendezik meg. A Natúr Sümeg tavaly októberben már részt vett a szintén Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, Veszprémben megrendezett nagysikerű Balaton Wine & Gourmet rendezvényen is. 

Tungli Péter a VEB2023 EKF gasztronómiai és borászati projektjeinek vezetője kiemelte: ”Az organikus borászat jól illeszkedik az Európa Kulturális Fővárosa környezettudatos szemléletéhez, mert ez a világszerte egyre népszerűbb irányzat kisebb terhet ró a környezetre, hiszen az organikus borok a lehető legkevesebb beavatkozással készülnek el.” 

Részt vevő borászatok: Pálffy Pince (Köveskál), PANK (Köveskál), Bóka Birtok (Pálfa), Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet (Bükk), Turay Családi Pincészet (Neszmélyi borvidék), Kristinus borászat (Balatonboglári borvidék), Csobánci Manufaktúra (Badacsonyi borvidék), Weingartner Olivér (Nemesgulács), Nagyváradi Péter (Balatonfüred-Csopak Borvidék), Homoky Dóra (Tállya), Szóló Pince (Tokaj), Vaskapu Kastély Pince (Pécsi Borvidék), Pécseli Pince (Etyek-Budai borvidék), Wassmann Pince (Villány), Unger Bormanufaktúra (Kőszeg), Sziegl Pince (Hajós), Levente Pince (Mátra), Páger Pince (Mátra), Karner Wines (Mátra), Losonci pince (Mátra), Palya Wines (Mátra), Pap Wines (Szent György-hegy), Egly (Sümeg), Capári Borászat (Sümeg), Abeles (Somló, Sümeg), Tomcsányi Családi Birtok (Somló), Barcza Pincészet (Somló), Somló Kincse Kézműves Kispince (Somló)

Előadók: Gál Péter, Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály vezető; Dr. Kovács Barnabás, MATE-SZBI adjunktus; Dr. Bene Zsuzsanna, oktatási rektorhelyettes, Szakfelelős egyetemi docens, Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati kutatásvezető; Tamašek Zoltán, (Szlovákia), Biológiai növényvédelmi szakmérnök; Mezei Mihály, Biodinamikus Közhasznú Egyesület elnök; Boldizsár Máté, Salt Budapest étterem, sommelie; Horváth Sándor, A BOR/the WINE, borkereskedő; dr. Gallyas Igor, kommunikációs szakértő.

A III. Natúr Sümeg együttműködő partnerei a Marcal-völgye Vadásztársaság és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület. A III. Natúr Sümeg támogatója az Agrolánc.

Bővebben:
Facebook:         https://www.facebook.com/natursumeg
Instagram:         https://www.instagram.com/natur_sumeg/ 
E-mail:             natursumeg@gmail.com 

További cikkek

Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából Történetek egy családi albumból címmel nyílt meg a Centrópa Alapítvány archívumából összeállított, a zsidóság hétköznapjait bemutató kiállítás a Batsányi János Gimnáziumban kedden.
Abortusz, genderideológia és ,,újbeszél"
Abortusz, genderideológia és ,,újbeszél"
Abortusz, genderideológia, LMBTQ, ,,újbeszél" – ezeket a fogalmakat járták körbe pénteken délután Sümegen, a Padányi Alapítvány által szervezett programon a Róza cukrászdában.
Új verseskötetet mutattak be a püspöki palotában
Új verseskötetet mutattak be a püspöki palotában
Zöldy Pál Civilben című verseskötetét mutatták be pénteken a püspöki palota kávézójában. A szerzővel a házigazdák képviseletében Sümegi Kata beszélgetett.
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A parkolás kerül előtérbe Tapolcán
A városban egyre nagyobb gondot okoz a parkolás Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje szerint.
A biológiai nem már a születés előtt eldől
A biológiai nem már a születés előtt eldől
Megtaláljuk, vagy kitaláljuk magunkat? címmel tartott előadást Sümegen Uzsalyné Pécsi Rita főiskola tanár, neveléskutató szerdán délután. A meghívott vendéget és az érdeklődőket a házigazdák nevében Végh László polgármester, a szervező Padányi Alapítvány képviseletében Horváth Tibor köszöntötte a Róza cukrászdában.