HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 19.
//
Emma névnap

Kirándulóhelyet alakítanak ki a Szentkút emlékhelynél

2023. április 24. 13:12
Pihenő- kirándulóhely létesül a Szentkút régi helyén - sok tapolcai dolgozott érte az elmúlt napokban is - számolt be a Tapolcai Média.

A Tapolcai Nőklub Egyesület által elnyert EKF-es mikro pályázatnak és 30-40 tettrekész, szorgalmas tapolcai civilnek köszönhetően ( zömében a nőklub, illetve az Egységben Tapolczáért Egyesület tagjai),  erdei kiránduló-pihenő helyet (Szentkút emlékhelyet)  alakítanak ki Zalahaláp mellett. A terület közigazgatásilag Tapolcához tartozik, a parkettagyárhoz vezető bekötőútról leágazva közelíthető meg, kifejezetten szép és csendes, erdős, ligetes környezetben van.

A Nőklub kezdeményezése Tapolca város önkormányzata és az erdőt gondozó Uzsai Erdészeti Igazgatóság illetékeseinek összefogásával valósulhat meg. Az emlékhely  hivatalos átadó ünnepségét május 10-én tartják majd - tudta meg a Tapolicai Média.

Bálint György a nőklub tagjaként, sokadmagával  vett részt a munkálatokban és a Szentkút újkori történetét is megosztotta velünk.  Elmondta, a terület régi zarándokhely, majd turisztikai hely volt, amelynek forrása, kiépített kútja egészen 1983-ig, a forrás kiapadásáig ezen a helyen állt. Akkor átvitték a Malom-tóhoz, a műemlék jelenleg is ott van, minden tapolcai ismeri.

- Sajnos a környezet megváltozott, a forrást tápláló vizek a nyolcvanas évek közepén elapadtak. Korábban a közelben lakó emberek rendszeresen eljártak ide, a forrás  kristálytiszta vizét itták és hordták haza otthonaikba. Gyermekként magam is jártam itt, kellemes, szép ligetes hely volt. Most azon dolgozunk, hogy egy emlékelyet hozzunk létre, ezért bozótot írtunk, kitisztítjuk a kissé elvadult területet. Célunk, hogy  látogathatóvá tegyük a helyet a kirándulók, a természetben pihenésre vágyók, vagy éppen a tapolcai, zalahalápi diákok, osztályok számára. Új információs táblát is állítottunk, amely elmeséli a Szentkút történetét, stílusos bazalt emlékkő utal majd kút eredeti helyére. Ezenkívül padokat, asztalokat telepítünk,  szalonnasütő helyet  tervezünk kialakítani itt- árulta el Bálint György.