HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 24.
//
György névnap

Elkezdődtek a Szent György-hegyi Napok

2023. április 26. 15:44
Hagyományosan a hegymagasi Nyári Pince biztosított helyszínt ma délelőtt a Szent György-hegyi Napok rendezvénysorozat megnyitójának és a hozzá szorosan kapcsolódó borversenynek. A hegy tájértékeit, a helyi szőlő- és borkultúrát népszerűsítő programsorozatot, három év covid okozta kihagyás után, 28. alkalommal szervezi meg a hegyközség, az érintett települések, szőlősgazdák, pincetulajdonosok - írja a Tapolcai Média.

A megjelenteket Marton József, a Szent György-hegy hegyközség elnöke köszöntötte, aki visszaemlékezve a kezdetekre rámutatott: 31-32 év távlatából jól látszik, hogy a Szent György-hegyi Napok egy jó és életképes kezdeményezés volt, amely elérte eredetileg megfogalmazott céljait. Elmondta, a program évtizedeken keresztül rendszeres megrendezése hozzájárult ahhoz, hogy a korábbinál jóval ismertebb legyen a Szent György-hegy, a hegy körüli települések, az itt termett borok, pincészetek.

Dr. Latorcai Csaba területfejlesztésért felelős miniszterhelyettes első szavaival a térség értékeit ecsetelte és méltatta, illetve személyes vonzódásáról beszélt a tanúhegyek világa iránt. – Számomra ez a vidék a világ közepe, hiszem és vallom, hogy nincs még egy ilyen csodálatos térsége az országnak, ahol egyszerre nézhetjük a hegyeket, a vizet és a természet megannyi ajándékait- fogalmazott. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, a kormányzat számos módon és eszközzel járult hozzá ahhoz hogy az itt gazdálkodók megőrizzék a hegy értékeit, a szőlő- és bortermelő gazdák megtalálják számításukat, korszerűen, hatékonyan tudjanak termelni.

Elmondta, több, mint 75 milliárd forint értékben nyújtott a kormányzat ültetvény megújításhoz támogatást, az elmúlt két esztendőben ez a szám 13 milliárd volt. A miniszterhelyettes hozzátette, a jövőben is folytatják a hazai agrárszféra támogatását, amelyre – a korábbiakhoz képest háromszoros összegben- mintegy 4400 milliárd forintos forrást biztosítanak az elkövetkező hét éves európai uniós fejlesztési időszakban. A megnyitót a helyi borok versenye követte, amelyen idén 90 bor mutatkozott be.

Marton Józseftől megtudtuk, a borok számára való tekintettel három bíráló bizottság értékeli és pontozza a hegy borait, 20 pontos rendszerben bírálnak, ahol 19.51 ponttól jár a nagy arany. – A nevezett borok között idén a rizling hangsúlyosan, de kevésbé dominánsan van jelen, mint a korábbi években, változatosabb a felhozatal, sok a szürkebarát, de furmintok is kerülnek a bírák elé, a vörösek aránya pedig nagyjából 20-25 százalék a teljes felhozatalon belül. /Töreky L./

További cikkek

Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.
Rotundák Tapolcán és környékén
Rotundák Tapolcán és környékén
Hangodi László történész előadás-sorozata, a Tapolcai történelmi délutánok 2024 legutóbbi programja az ózsinagógában a város és a Balaton-felvidék középkori körtemplomait mutatta be vetített képes előadásán.
Tapolcai alkotó mutatkozott be Baján
Tapolcai alkotó mutatkozott be Baján
A tapolcai alkotó, Szám Dorottya rajzait is beválogatták a Bajai Festők és Kézművesek „Baráti” Egyesület Érzések című kiállításának anyagába. A tárlat a közelmúltban nyílt meg Baján a Bácskai Művelődési Központban.
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.
A tapolcai fuvolista fiú a legjobbak között
A tapolcai fuvolista fiú a legjobbak között
Lassan megszokottá válik, hogy a Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola növendéke, Király Alex bárhol szerepel, mindenhol kiemelkedő zenei teljesítménnyel kápráztatja el a közönséget és a szakmai zsűrit.