HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. június 11.
//
Barnabás névnap

150 éves lett az ország második óvodája

2023. május 19. 15:41
150 éves jubileumát ünnepelte a sümegi Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde, amely az ország második óvodája volt. Ebből az alkalomból Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő az óvoda egykori vezetőjének, Tanai Károlyné Böbe néninek köszönetet mondott több évtizedes munkájáért.

Ramassetter Vince felesége volt Sümeg első óvodájának megalapítója. Vagyonuk jelentős részét a városra, annak oktatási és egészségügyi intézményeire hagyományozták. Az Árpád utca 20. szám alatti ház, valamint az 1872-ben alapított és nevét 1990-től viselő Zsófia Óvoda falán két tábla is őrzi emlékét. Síremléke a városi temetőben van.

Kompanik Zsófia és Ramassetter Vince kékfestő, iskolaalapító 1836-ban kötött házasságot. Többen és több helyütt feljegyezték róla, hogy hű feleségként mindenben segítője, alkotótársa volt férjének. Szorgalmánál és kedvességénél talán csak jószívűsége volt nagyobb. Nagyasszonyának tartotta a város, és igazi édesanyaként vigasztalta a betegeket, szenvedőket és segítette a szegényeket, rászorulókat - a fennmaradt írásos emlékek szerint.

A nevét azóta is viselő Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde dolgozói méltón ünnepelték a 150 éve alapított intézményt. A gyerekek énekkel, Papp Lászlóné óvodavezető visszaemlékezéssel emelte a rendezvény fényét. 

Az ünnepségen dr. Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, területfejlesztési miniszter is köszöntötte a jelenlévő aktív és nyugdíjas óvónőket, és persze a gyermekeket. Beszédében hangsúlyozta többek között  a nevelés fontosságát. Megköszönte Tanai Károlyné volt óvodavezetőnek, hogy nyugdíjas éveiben sem hagyta magára az intézményt és próbálja segíteni munkájukat és őrzi, kutatja az óvoda történetét.

"Múltunk megismerése már pici korban elkezdődik. Ezért is jó megállni és visszatekinteni az elmúlt 150 évre. Ma természetesen más problémák jelentkeznek, mint akár 20-30 évvel ezelőtt is. Ha csak arra gondolunk, hogy nem egyszerű a sok különböző hátterű, tudású kisgyermekből olyan iskolaérett elsőst faragni, aki megállja a helyét az első tanévben. Látjuk a beíratott kicsik számából, hogy ezt Sümegen nagyon jól megoldják, nagyon jól végzik munkájukat. Köszönöm valamennyi óvónő, dajka munkáját, a szülőknek az együttműködést, a támogatást, és külön köszönöm a vállalkozóknak, hogy folyamatosan támogatják az óvodát. Valóban ramassetteri szellemiséggel, a városért, a felnövekvő generációért is tesznek." –mondta köszöntőjében Végh László Sümeg város polgármestere. 
 

További cikkek

Kihirdették Veszprém vármegye borát
Kihirdették Veszprém vármegye borát
Száraz vörösbor kategóriában az Aklan Családi Pince Cabernet Franc (2020) bora, míg száraz fehérbor kategóriában a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Zenit (2022) bora nyerte el a 2023. évi Veszprém Vármegye Bora kitüntető címet.
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának félmilliárd forintos megújításával a sokadik olyan beruházást adták át, amely közösségi teret nyit vagy újít meg – hangzott el az átadón.
Hősök napi megemlékezést tartottak a Katonai emlékparkban Tapolcán
Hősök napi megemlékezést tartottak a Katonai emlékparkban Tapolcán
Hősök-napi megemlékezést tartottak az idén húsz éves tapolcai Katonai emlékparkban és a szomszédos temetőben vasárnap kora délelőtt. A katonai hagyományőrzők részvétele, tiszteletadása mellett zajló ceremóniát a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület szervezte, megemlékező beszédet prof. dr. Csikány Tamás Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi doktori irodájának vezetője mondott. A Magyar Hősök Napja és az emlékpark 20 éves évfordulója alkalmából megtartott esemény rangját emelte a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrség zenekarának közreműködése is - írja a Tapolcai Média.
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
2023. június 17-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Veszprémből Herend irányába, így jelentősen változik Márkó, Bánd, Hárskút, Herend, Szentgál, Úrkút, Városlőd, Kislőd, Bakonyjákó, Farkasgyepű, Pápa, Ajka, Kolontár, Devecser, Nemeshany, Káptalanfa, Gyepűkaján, Csabrendek és Sümeg települést érintő valamennyi autóbuszjárat menetrendje.