HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2023. június 11.
//
Barnabás névnap

Gazdag a programkínálat Sümegen Pünkösdkor

2023. május 24. 14:51
Kicsitől a nagyig, mindenki találhat magának programot Sümegen a hosszú hétvégén.

Aki Sümegre látogat természetes, hogy a várat teszi az érdeklődése középpontjába, de érdemes lesétálni a városba is. A Püspöki Palota és a Kisfaludy Emlékház is várja a látogatókat, de érdemes betérni a Ferences Kegytemplomba is. A Plébániatemplom pedig  –a „magyar vagy a rokokó Sixtus-kápolna"-ként is ismert a csodálatos freskóival várja a vendégeket. Természetesen Sümeg minden kincséhez nem elég egyetlen nap. 

Azonban ezen a hosszú hétvégén minden napra jut egy–egy érdekes program. Pénteken, a Róza cukrászdában  a történelem éghajlatváltozásairól hallgathatnak egy előadást, bár a cím elég vészjósló, „Mikorra várható a világvége” , de az előadó prof.dr. Rácz Lajos előadása talán rávilágít arra, hogy mi mit is tehetünk ennek elkerülése érdekében. 17 órakor kezdődik az előadás, a belépés díjtalan. 

Május 27-én és 28-án a Püspöki Palota a gyermekeké lesz. Egy izgalmas rejtélyfejtő játékkal várják a kicsiket. A palotamesék csintalan nyestkölyke, Pöttyös hívja játszani az óvodás, kisiskolás gyermekeket... Fülelj, olvass, figyelj és gondolkodj! A csavaros feladványok helyes megfejtői számára Röpke tündér ajándékot hagyott a palota recepcióján. Igazi családi program: a Palota kiállításainak megtekintésén túl, a látogatás során a gyerekek részt vehetnek a játékban. A programon való részvétel díjáról a recepción lehet érdeklődni. 
Ugyancsak a gyerekeké a nap a Kisfaludy Sándor Művelődési központ udvarán, a városi gyermeknapon. Délután kettőkor kezdődik a program és a tánc jegyében telik a nap hátralévő része. 

Pünkösd hétfőjén, ismét a Püspöki Palotáé lesz a főszerep. A barokk illúziók világába kalandozva, egy különleges tematikájú tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. 10:30-kor és 14:00-kor indulnak a csoportok, hogy rendhagyó módon ismerhessék meg  a Püspöki Palota kiállítását: Hogyan használta a barokk az illúziókeltést, és vajon milyen hatást kelt bennünk ma? Ma is él a varázslat? A részvételi díjról ebben az esetben is a recepción adnak felvilágosítást, és ez a program is regisztrációhoz kötött. Érdemes sietni, hiszen a helyek szám korlátozott.

További cikkek

Kihirdették Veszprém vármegye borát
Kihirdették Veszprém vármegye borát
Száraz vörösbor kategóriában az Aklan Családi Pince Cabernet Franc (2020) bora, míg száraz fehérbor kategóriában a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Zenit (2022) bora nyerte el a 2023. évi Veszprém Vármegye Bora kitüntető címet.
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Teljesen megújult a veszprémi a Gyermekkönyvtár
Veszprémben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának félmilliárd forintos megújításával a sokadik olyan beruházást adták át, amely közösségi teret nyit vagy újít meg – hangzott el az átadón.
Hősök napi megemlékezést tartottak a Katonai emlékparkban Tapolcán
Hősök napi megemlékezést tartottak a Katonai emlékparkban Tapolcán
Hősök-napi megemlékezést tartottak az idén húsz éves tapolcai Katonai emlékparkban és a szomszédos temetőben vasárnap kora délelőtt. A katonai hagyományőrzők részvétele, tiszteletadása mellett zajló ceremóniát a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület szervezte, megemlékező beszédet prof. dr. Csikány Tamás Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi doktori irodájának vezetője mondott. A Magyar Hősök Napja és az emlékpark 20 éves évfordulója alkalmából megtartott esemény rangját emelte a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrség zenekarának közreműködése is - írja a Tapolcai Média.
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
Menetrend változás - kedvezőbb eljutási lehetőségek június 17-étől
2023. június 17-től új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Veszprémből Herend irányába, így jelentősen változik Márkó, Bánd, Hárskút, Herend, Szentgál, Úrkút, Városlőd, Kislőd, Bakonyjákó, Farkasgyepű, Pápa, Ajka, Kolontár, Devecser, Nemeshany, Káptalanfa, Gyepűkaján, Csabrendek és Sümeg települést érintő valamennyi autóbuszjárat menetrendje.