HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 25.
//
Márk névnap

Gazdag a programkínálat Sümegen Pünkösdkor

2023. május 24. 14:51
Kicsitől a nagyig, mindenki találhat magának programot Sümegen a hosszú hétvégén.

Aki Sümegre látogat természetes, hogy a várat teszi az érdeklődése középpontjába, de érdemes lesétálni a városba is. A Püspöki Palota és a Kisfaludy Emlékház is várja a látogatókat, de érdemes betérni a Ferences Kegytemplomba is. A Plébániatemplom pedig  –a „magyar vagy a rokokó Sixtus-kápolna"-ként is ismert a csodálatos freskóival várja a vendégeket. Természetesen Sümeg minden kincséhez nem elég egyetlen nap. 

Azonban ezen a hosszú hétvégén minden napra jut egy–egy érdekes program. Pénteken, a Róza cukrászdában  a történelem éghajlatváltozásairól hallgathatnak egy előadást, bár a cím elég vészjósló, „Mikorra várható a világvége” , de az előadó prof.dr. Rácz Lajos előadása talán rávilágít arra, hogy mi mit is tehetünk ennek elkerülése érdekében. 17 órakor kezdődik az előadás, a belépés díjtalan. 

Május 27-én és 28-án a Püspöki Palota a gyermekeké lesz. Egy izgalmas rejtélyfejtő játékkal várják a kicsiket. A palotamesék csintalan nyestkölyke, Pöttyös hívja játszani az óvodás, kisiskolás gyermekeket... Fülelj, olvass, figyelj és gondolkodj! A csavaros feladványok helyes megfejtői számára Röpke tündér ajándékot hagyott a palota recepcióján. Igazi családi program: a Palota kiállításainak megtekintésén túl, a látogatás során a gyerekek részt vehetnek a játékban. A programon való részvétel díjáról a recepción lehet érdeklődni. 
Ugyancsak a gyerekeké a nap a Kisfaludy Sándor Művelődési központ udvarán, a városi gyermeknapon. Délután kettőkor kezdődik a program és a tánc jegyében telik a nap hátralévő része. 

Pünkösd hétfőjén, ismét a Püspöki Palotáé lesz a főszerep. A barokk illúziók világába kalandozva, egy különleges tematikájú tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. 10:30-kor és 14:00-kor indulnak a csoportok, hogy rendhagyó módon ismerhessék meg  a Püspöki Palota kiállítását: Hogyan használta a barokk az illúziókeltést, és vajon milyen hatást kelt bennünk ma? Ma is él a varázslat? A részvételi díjról ebben az esetben is a recepción adnak felvilágosítást, és ez a program is regisztrációhoz kötött. Érdemes sietni, hiszen a helyek szám korlátozott.

További cikkek

Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Szebb tópart, több helyijárat Tapolcán
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármester jelöltje szerint az egyik legfontosabb feladat a városban a Malom-tó partja éjszakai díszkivilágítása és virágosítása megvalósítása.
Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége
Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége
Idén éppen száz éve annak, hogy fiatalok érettségizhettek Sümegen, így a hagyományos Kisfaludy-napok keddi megnyitóján erre a fontos évfordulóra külön kitértek.
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
„Okos” rendszer, hatékonyabb energiafelhasználás
Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken a Várpalotai Képtárban.
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
Kiállítás nyílt Tapolcán a holokauszt-évfordulón
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából Történetek egy családi albumból címmel nyílt meg a Centrópa Alapítvány archívumából összeállított, a zsidóság hétköznapjait bemutató kiállítás a Batsányi János Gimnáziumban kedden.
Abortusz, genderideológia és ,,újbeszél"
Abortusz, genderideológia és ,,újbeszél"
Abortusz, genderideológia, LMBTQ, ,,újbeszél" – ezeket a fogalmakat járták körbe pénteken délután Sümegen, a Padányi Alapítvány által szervezett programon a Róza cukrászdában.