HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 27.
//
Olga névnap

Gazdag a programkínálat Sümegen Pünkösdkor

2023. május 24. 14:51
Kicsitől a nagyig, mindenki találhat magának programot Sümegen a hosszú hétvégén.

Aki Sümegre látogat természetes, hogy a várat teszi az érdeklődése középpontjába, de érdemes lesétálni a városba is. A Püspöki Palota és a Kisfaludy Emlékház is várja a látogatókat, de érdemes betérni a Ferences Kegytemplomba is. A Plébániatemplom pedig  –a „magyar vagy a rokokó Sixtus-kápolna"-ként is ismert a csodálatos freskóival várja a vendégeket. Természetesen Sümeg minden kincséhez nem elég egyetlen nap. 

Azonban ezen a hosszú hétvégén minden napra jut egy–egy érdekes program. Pénteken, a Róza cukrászdában  a történelem éghajlatváltozásairól hallgathatnak egy előadást, bár a cím elég vészjósló, „Mikorra várható a világvége” , de az előadó prof.dr. Rácz Lajos előadása talán rávilágít arra, hogy mi mit is tehetünk ennek elkerülése érdekében. 17 órakor kezdődik az előadás, a belépés díjtalan. 

Május 27-én és 28-án a Püspöki Palota a gyermekeké lesz. Egy izgalmas rejtélyfejtő játékkal várják a kicsiket. A palotamesék csintalan nyestkölyke, Pöttyös hívja játszani az óvodás, kisiskolás gyermekeket... Fülelj, olvass, figyelj és gondolkodj! A csavaros feladványok helyes megfejtői számára Röpke tündér ajándékot hagyott a palota recepcióján. Igazi családi program: a Palota kiállításainak megtekintésén túl, a látogatás során a gyerekek részt vehetnek a játékban. A programon való részvétel díjáról a recepción lehet érdeklődni. 
Ugyancsak a gyerekeké a nap a Kisfaludy Sándor Művelődési központ udvarán, a városi gyermeknapon. Délután kettőkor kezdődik a program és a tánc jegyében telik a nap hátralévő része. 

Pünkösd hétfőjén, ismét a Püspöki Palotáé lesz a főszerep. A barokk illúziók világába kalandozva, egy különleges tematikájú tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. 10:30-kor és 14:00-kor indulnak a csoportok, hogy rendhagyó módon ismerhessék meg  a Püspöki Palota kiállítását: Hogyan használta a barokk az illúziókeltést, és vajon milyen hatást kelt bennünk ma? Ma is él a varázslat? A részvételi díjról ebben az esetben is a recepción adnak felvilágosítást, és ez a program is regisztrációhoz kötött. Érdemes sietni, hiszen a helyek szám korlátozott.

További cikkek

Vendégeikkel együtt szépítették a várost
Vendégeikkel együtt szépítették a várost
A Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület és a Ceglédi Városvédő Egyesület között 18 éves a kapcsolat. Ennek jegyében minden évben megrendezik az Ifjúsági örökségvédő tábort, egyik évben Cegléden, a másikban Sümegen.
Változott sok autóbusz menetrendje
Változott sok autóbusz menetrendje
A közelmúltban változott több járat menetrendje a helyközi és a távolsági közlekedésben. A szolgáltató tájékoztatása alapján összefoglaljuk, hogyan, mely napokon módosult a vármegyénkben közlekedő buszok menetrendje.
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Kötelező szűrővizsgálatok – milyen változásokra számítsunk?
Az Országgyűlés által nemrég elfogadott törvény egészségbiztosítási jogszabályokat is módosít, aminek értelmében az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatok már a vastag- és végbélszűréssel is kiegészülnek, sőt a megjelenés kötelező lesz jövő év január elsejétől. A cél ezzel az, hogy a súlyos betegségeket időben felismerjék, hiszen az időben felállított diagnózis jelentősen növeli a gyógyulás esélyeit, csökkenti a kezelés költségét.
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
A nemrégiben alapított Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriuma és a Nemzeti Művelődési Intézet vezető munkatársai vettek részt azon a sümegi egyeztető fórumon, ahol a jövőbeni együttműködési lehetőségekről, és azok remélt társadalmi hatásairól esett szó.