HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. július 27.
//
Olga névnap

Kihirdették Veszprém vármegye borát

2023. június 9. 10:38
Veol.hu
Száraz vörösbor kategóriában az Aklan Családi Pince Cabernet Franc (2020) bora, míg száraz fehérbor kategóriában a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Zenit (2022) bora nyerte el a 2023. évi Veszprém Vármegye Bora kitüntető címet.

Az erről szóló elismerő oklevelet Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja közösen adták át a nyertes borászatok számára az Aklan család lesencetomaji birtokán és a badacsonyi kutatóállomáson.

A Veszprém Vármegye Bora versenyt még 2011-ben hívta életre a kormányhivatal és a vármegyei önkormányzat azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a vármegye történelmi borvidékeire és az itt élő borászok értékteremtő munkájára. A vármegyei közgyűlés elnöke szerint a bor Veszprém vármegye jellegzetes terméke, igazi „hungarikum”, mely az itt élő emberek hagyománytiszteletét, szakmai hozzáértését és szorgalmát jeleníti meg.

A boros megmérettetésre érkezett nedűkből társadalmi zsűri választotta ki a két kategória legjobbjait. Az egyedi hascímkével ellátott palackokat főként reprezentációs célokra használja fel a vármegyei önkormányzat és a kormányhivatal pl. delegációk látogatása alkalmával. A kategóriák győztesei között az elmúlt időszakban volt már száraz, félszáraz fehérbor, vörös-, rozébor, de félédes, édes bor is.

További cikkek

Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Virágvásár a testvérvárosban, Estében
Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
Az együttműködés lehetőségei és hatásai
A nemrégiben alapított Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriuma és a Nemzeti Művelődési Intézet vezető munkatársai vettek részt azon a sümegi egyeztető fórumon, ahol a jövőbeni együttműködési lehetőségekről, és azok remélt társadalmi hatásairól esett szó.
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Először képeztek személykövető polgárőr szolgálati kutyákat az országban Sümegen
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata Sümegen rendezte meg az első személykövető polgárőr szolgálati kutyás oktatást és képzést a hétvégén.
Díszoklevél a hagyományőrzésért - Sváb hagyományok Ajkán
Díszoklevél a hagyományőrzésért - Sváb hagyományok Ajkán
A Német Nemzetiségért díszoklevéllel ismerte el Ajka Város Önkormányzata az Ajkarendekért Egyesület 15 éve végzett hagyományőrző, közösség-összetartó tevékenységét.
Koszorúzás a nemzetiségi hétvégén Ajkán
Koszorúzás a nemzetiségi hétvégén Ajkán
Német nyelvű szentmisével kezdődött Ajkán a nemzetiségi hétvége utolsó napja vasárnap, július 7-én, majd délben az iskola melletti világháborús emlékműnél koszorúztak.