HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 13.
//
Szervác névnap

Több beruházás is indul Sümegen a következő hetekben

2023. június 20. 14:52
Óvodafejlesztés, csapadékvíz elvezetés, illegális hulladéklerakó felszámolása is szerepel azok között a beruházások között, amelyek a nyáron indulnak Sümegen.

A „Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde kültéri fejlesztése” projekt célja a 150 éves óvoda udvari eszközparkjának fejlesztése, valamint informatikai eszközbeszerzés a modern oktatási segédeszközök biztosítása érdekében. 

Ezen kívül megvalósul az intézmény parkolójának felújítása. Az intézmény épülete előtt lévő murva burkolatú parkoló állások szilárd burkolatú felületté történő átépítése a cél. A tervezett létesítmény parkolási igényét az építész tervező 16 db parkoló állásban határozta meg. A tervezett parkolóhelyeket az ingatlanon belül annak határán úgy helyeztük el, hogy az egyes parkoló állások a létesülő közúti burkolatról merőleges beállással legyenek megközelíthetőek. 

A  „Belterületi csapadék víz elvezetés rendezése Sümeg ÉK-i városrészben” projektben 480 millió forint Európai uniós támogatás segítségével rendezésre kerül a belterületi csapadékvíz elvezetése.

A fejlesztés célja Sümeg észak-keleti városrészének vízelvezetésére vonatkozik, mely a 84 főút feletti városrészre vonatkozik. A városrész csapadékvize a 84 főút- Fehérkő u. keresztezésénél lévő volt murvabánya területére kerül bevezetésre, ahol tároló- szikkasztómedence kialakítása történik meg.

Az Élhető települések című felhívás keretén belül megvalósuló pályázat érinti a Báróházi utcát, a Boróka utcát, a Fehérkő utcát, a Hegybíró utcát, Karolina utcát, Mandula közt, Panoráma dombot, Vadrózsa utcát, Várvédők útját, és a Vincellér utcát.

A tervezett beruházáson kívül kötelező szemléletformálás valósul meg a lakosság körében, mely kapcsolódik a csapadékvíz hasznosításához. Továbbá elkészül Sümeg Város Integrált Települési Vízgazdálkodási Terve is.

Az „Illegális hulladéklerakó felszámolása és egyéb komplex fejlesztések az élhetőbb Sümegért” projektben 299,99 millió forint Európai uniós támogatás segítségével Sümeg Város Önkormányzata felszámolja a felhagyott agyagbánya területén keletkezett hulladéklerakót.

A fejlesztés célja a jogellenesen elhelyezett hulladék elszállítása, ártalmatlanítása, a terület helyreállítása, tájba illesztése Sümegen a 6258 hrsz-ú önkormányzati ingatlanon. 
A támogatás segítségével az Önkormányzat a József Attila utcai 2020/26 hrsz-ú közterületen zöldfelületet alakít ki fatelepítéssel, gyepesítéssel, illetve utcabútorok kihelyezésével. 
A települési zöldhulladék feldolgozását szolgáló ágdaráló beszerzésével a települési (intézményi, lakossági) zöldhulladék feldolgozása és újrahasznosítása is megvalósul. 
Forgalomcsillapítás során fekvőrendőrök kerülnek elhelyezésre két forgalmas önkormányzati útszakaszon. 

A projekt során az önkormányzati közigazgatási ügyintézéshez való egyenlő hozzáférés és az információáramlás kiszélesítése érdekében okospont létesül az önkormányzat épületében.

Az elmúlt években számos beruházás történt a városban, amely a XXI. század igényeihez igazítja a barokk kisvárost. Mindezt úgy, hogy megőrzi a történelmi hangulatot, a műemlék épületet és a kiemelkedő mennyiségű zöld területet is. 

További cikkek

Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Sokakat érdekelt Anne Frank élete
Sokakat érdekelt Anne Frank élete
Több mint három héten keresztül fogadta a látogatókat a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központban az Anne Frankról szóló kiállítás.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Történelmi és gasztrofesztivál utcaavatással Badacsonytomajon
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Badacsonytomajon "Tomaj lakomáját" a hétvégén, s ezzel együtt átadták a megújult, megszépült Fő utcát.