HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 3.
//
Tímea névnap

Két tárlat nyílt meg egyszerre a Művészetek Házában

A francia Noémie Goudal és a brit Dafna Talmor alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában csütörtökön.

Művészetek Háza Művészetek Háza

Mindkét alkotó a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban rendezett Balaton Eye nemzetközi művészeti rezidenciaprogramban vett részt. Noémie Goudal tárlata Inhale/Exhale (Belégzés/kilégzés) címmel, míg Dafna Talmor kiállítása See of Stones (Lásd a köveket) címmel nyílt meg.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszöntőjében kiemelte, az Európa Kulturális Fővárosa programmal a város és a térség megmutatkozhat Európának, másrészt a helyi közösségeknek is lehetőséget ad, hogy felfedezzék saját kincseiket. Hozzátette, a művészeti rezidensprogram ötvözi ezt a két célt: külföldi művészeknek adnak lehetőséget, hogy idejöjjenek, felfedezzék a Balaton térségét, műveiken keresztül pedig az itt élők rácsodálkozhatnak a helyi táj szépségeire. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a művészek a régió nagyköveteivé válnak, ami hozzájárulhat ahhoz. Paul Fox brit nagykövet arról beszélt, a Művészetek Háza és a British Council, az Egyesült Királyság oktatásért és kulturáért felelős nemzetközi programjának együttműködése kifejezi az Egyesült Királyság és Magyarország közötti erős kapcsolatot. 

Navracsics Tibor facebookNavracsics Tibor facebook

Claire Legras, Franciaország nagykövete megnyitójában elmondta, Noémie Goudal műveivel arra invitálja a befogadót, hogy a képzelet és az őt körülvevő valóság kapcsolatáról gondolkodjon. A kiállítások kurátora, Claudia Küssel elmondta, mindkét alkotó művészetének középpontjában a tájkép áll, ugyanakkor radikálisan közelítenek a témához, mielőtt létrehozzák sokrétegű műveiket. Dafna Talmor a rezidenciaprogram során a balatoni táj sajátos kincseit és természeti sajátosságait kutatta, mint például az úrkúti őskarsztot, a bakonynánai Római fürdőt, a Tihanyi-félsziget tanösvényeit és a hegyestűi bazaltorgonákat. A helyszíneken készült fényképek adták a lendületet a negatívok kollázsolásával készült fotók megkomponálásához. Noémie Goudal kiállításán részint egy 2021-es videómunkája látható, amelyben egy kis tavat buja erdő vesz körül. A békés természeti környezetről kiderül, hogy egy megrendezett helyszín, ahol a természetet ábrázoló kellékek lassan pusztulásnak indulnak. A régióban, elsősorban a Folly Arborétumban töltött időszakának eredménye a Stéréoscopes című installációja: ebben a lencséken keresztül két különböző képre fókuszál a befogadó. Bár a képeket mindkét szem külön-külön szemléli, az agy egyetlen, háromdimenziós jelenet illúziójává kombinálja a képeket. A tárlatok augusztus 27-ig láthatók. 

További cikkek

Majális a Városligetben
Majális a Városligetben
Új helyszínen, a Városligetben, a Csónakázó-tó melletti téren zajlott a május elsejei programok nagy része Ajkán.
Az első magyarok a Balatonnál
Az első magyarok a Balatonnál
A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület Tapolcai történelmi délutánok 2024 programsorozata legutóbbi előadásán Hangodi László történész a Balatonnál letelepedő első magyarokról szólt.
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
A Kisfaludy-kultusz új értelmet nyert
Sümeg is részese a Ragyogj tovább! című kiállításnak a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyet a napokban nyitottak meg.
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Bemutatkozás és toborzás: rendőr- és tűzoltónapot tartottak Ajkán
Rengeteg programmal rendőr- és tűzoltónapot rendeztek Ajkán a polgármesteri hivatal parkolójában az elmúlt hétvégén. A nagyszabású rendezvényt Vizi Ottó tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnokhelyettese, Suszter Tamás rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Dorner László, Ajka alpolgármestere nyitotta meg.
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Jól halad a halimbai iskola felújítása
Az általános iskola felújítását nézte meg Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, akit Nagy Noémi igazgató és Kovácsné Véber Eszter polgármester vezetett körbe az épületben.