HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 10.
//
Ármin névnap

Barock Fesztivál Sümegen

2023. július 7. 10:00
Három nap, 11 koncert a barokk kisvárosban. Valóban megdobban a Pannon-táj Szíve a ma induló programsorozatban.

A Fesztivál a Püspöki Palota, a vár és a ferences kegytemplom ölelésében várja a vendégeket.

SÜMEG - a barokk ékszerdoboz, a Dunántúl gyöngyszeme, mint ahogy vélekedtek a városról a magyar irodalom klasszikusai - törekvése, hogy idegenforgalmi, kulturális központtá váljon, az emberek és az értékek találkozási pontja legyen. Idén nyáron, júliusban Sümeg újabb turisztikai attrakcióra készül: a SÜMEGI BAROCK FESZTIVÁL megmutatja a Pannon táj szívének dobbanását.

A háromnapos rendezvénysorozat ötvözi a hagyományokat, megmutatja a város geológiai értékeit, vendégül látja a 150 fős erdélyi Szentegyházi Gyermekfilharmónia fiataljait és Sümegre érkeznek a magyar könnyűzene legendás alakjai, a rock zenei műfaj legkiválóbb művészei. Emellett lesznek gyermekkoncertek, játszóházak, kézműves vásár és gasztronómiai különlegességek. 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló nagyszabású zenei esemény, a Sümegi Barock Fesztivál július 7-9. között várja a látogatókat. A rendezvényeknek a sümegi Palotakert ad otthont. A június 30-án megtartott sajtótájékoztatón Dr. Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt célja, hogy Veszprémen kívül a térség települései is megmutassák azokat a kulturális attrakciókat, amiket
fontosnak tartanak. Külön öröm, hogy ez a rendezvény a határainkon túl élő magyarországi művészeti csoportot is vendégül látja – emelte ki.  A város polgármestere elmondta, régóta dédelgetett terv volt, hogy a rock-ot – ami követ jelent -, összefüggésbe hozzák Sümeg geológiai értékeivel. Erre most a Sümegi Barock Fesztiválon lehetőség nyílik, köszönhetően az Európa Kulturális Fővárosa támogatásának.

A rendezvényen több alkalommal is fellép a 150 fős, Erdélyből érkező Szentegyházi Gyermekfilharmónia, akik a város vendégei lesznek a három nap során. Ők is jártak már Sümegen a korábbi években, élménydús napokat éltek meg, idén is szeretnék elkápráztatni a közönséget színvonalas produkciójukkal. A fellépők és a szervezők egyaránt fontosnak tartják a különféle zenei műfajok megmutatását, a közismert legendás együttesek találkozását a közönséggel. Ezúttal a Pannon-táj szívének dobbanását élhetik meg élményként a fesztivál három napján a rajongók. Sümeg járási központ, erősíti a térségi együttműködést, a különböző településeken élők igényeinek kiszolgálását és nem utolsósorban a Sümegi Barock Fesztivál jelentős turisztikai szerepet is betölt, mely ismét igazolja a kulturális rendezvények gazdaságélénkítő szerepét. A Sümegi Barock Fesztivál ünnepélyes megnyitója július 7-én, pénteken 20:30 órakor lesz a fesztivál nagyszínpadán, amikor Dr. Navracsics Tibor, Markovics Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója és Végh László, a város polgármestere köszönti a vendégeket.

A Sümegi Barock Fesztivál barokkos környezetben, különleges, igazi rockos időutazás lesz!

Főbb programelemek:

péntek
13.00 Püspöki Palota Vadászterem Barokk véradás
14. 00 Ramassetter Látogatóközpont Geológiai Szakmai nap
14. 00 Palotakert Egészségnap
16.00 Fesztiválnyitó koncert Szentegyházi
18.00 Triász koncert
20.30 Ünnepélyes megnyitó Markovics Alíz, dr. Navracsics Tibor, Végh László
21.00 Republic koncert

szombat
14.00 – 18.00 Gyermekprogramok a Palotakertben Barock játszóház, Népi játékok
14.00 Gyermek program FARKASHÁZI RÉKA ÉS A TINTANYÚL
15.30 Szentegyházi Gyermekfilharmónia
18.00 Roy és Ádám
21.00 Lord

vasárnap
10.00 Szentegyházi Gyermekfilharmónia Ferences kegytemplom
14.00 – 18.00 Gyermekprogramok a Palotakertben Barock játszóház, Népi játékok
14.00 Gyermek program Csurgó zenekar
16.00 Vásári komédia  Darvastó Művészeti csoport Zenepavilon
17.00 Takács Tamás B.B
20.30 GODFATER