HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. május 19.
//
Ivó, Milán névnap

Az olaszrizling a legnépszerűbb balatoni bor

2023. július 13. 11:08
Az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű a legkedveltebb balatoni bor egy friss kutatás alapján. A balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a boros programok. Az online kérdőívet kitöltők kétharmada nyaralás közben legalább egy borkóstolóra, pincelátogatásra, bortúrára vagy fesztiválra elmegy - írja a Likebalaton.hu.

A Veszprémi Érseki Pincészet kutatásában a balatoni borok, szőlőfajták és borvidékek ismertségéről, a borválasztás szempontjairól is szerepeltek kérdések. Több mint ezerkétszázan töltötték ki az online kérdőívet. Ötvenkét százalékuk a száraz borok hazájaként tekint a Balaton környékére, és körülbelül ugyanennyien említették a balatoni borok jellegzetességeként a vulkanikus ízvilágot.

A balatoni régió hat borvidéke közül a badacsonyi a legnépszerűbb

A kutatás résztvevőinek negyvenegy százaléka az ottani pincészetek borait kedveli a legjobban. A legkedveltebb balatoni fajtaborok rangsorát magasan az olaszrizling vezeti, a kitöltők majdnem hetven százaléka fogyasztja szívesen, amelyet a szürkebarát, a kéknyelű és a sauvignon blanc követ. A válaszadók többsége nemcsak vásárol balatoni borokat, de ismeri is a régióban termesztett szőlőfajtákat.

Fotó: Annarozsa Meszaros Fotó: Annarozsa Meszaros

Mi alapján választunk a balatoni borok közül?

Az online kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a vásárlók mi alapján választanak a balatoni borok közül. Az eredmények alapján a legfontosabb szempont a bor jellege – vagyis hogy fehér-, rozé- vagy vörösborról van-e szó.

Minden második kitöltő a számára szimpatikus pincészetek borai közül választ a legszívesebben, negyvenöt százaléknak a szárazsági fok, negyvenkét százaléknak pedig a borvidék is lényeges szempont vásárláskor. Arra a kérdésre, hogy milyen alkalomhoz illenek leginkább a balatoni borok, a válaszadók többsége a baráti és családi összejöveteket, a közös grillezést említette. Legtöbben tisztán isszák a balatoni borokat, tízből csak négyen szoktak fröccsöt készíteni. A Balaton környéki borászatok számára jó hír, hogy a kitöltők kilencvennégy százaléka nemcsak nyaraláskor, hanem az év többi időszakában is szívesen iszik balatoni borokat.

Fotó: Pesthy Márton/Balatoni KörFotó: Pesthy Márton/Balatoni Kör

A kutatásról

A Veszprémi Érseki Pincészet online kérdőívét több mint 1200-an töltötték ki 2023 júniusában, fele-fele arányban nők és férfiak. Huszonkét százalékuk Budapesten, húsz százalékuk Veszprém, tíz százalékuk Pest vármegyében él, a többi válaszadó lakhelye más vármegyében található. A résztvevők egyharmada a 46-55 éves, egynegyede a 36-45 éves korosztályhoz tartozik, tizennyolc százaléka pedig 26-35 éves.

A kitöltők közül majdnem mindenki fogyaszt bort, több mint negyvenöt százalékuk hetente többször is, húsz százalék hetente egyszer, harmincöt százalékuk ennél ritkábban. Kilencvenöt százalékuk kóstolt már balatoni bort, a Veszprémi Érseki Pincészetet nyolcvan százalékuk ismeri.

Fotó: Veszprémi Érseki PincészetFotó: Veszprémi Érseki Pincészet

További cikkek

Vízilabda-szakosztályt is létrehozhatnának
Vízilabda-szakosztályt is létrehozhatnának
Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje legutóbbi lakossági fórumán arról beszélt, hogy neki és az önkormányzati képviselőjelölteknek komoly céljaik vannak a város fejlesztése érdekében.
Várják a negyvenéveseket a sümegi évfordulóra
Várják a negyvenéveseket a sümegi évfordulóra
Várják a negyvenéves sümegi lakosokat a városi évfordulóra a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ által közzétett felhívás szerint.
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
Orvosi ügyelet, helyi járat, laktanyák - Tapolcának új lendületre van szüksége
A legfontosabb Tapolcának az orvosi ügyelet, a helyi járati közlekedés megoldása, a tanuszoda megépülése, és ki kell találni, hogy mire hasznosítható a laktanyák területe.
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Navracsics Tibor miniszter: Ifjabb Papp Imre itt van közöttünk
Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is elhozta Mága Zoltán világhírű hegedűművész Sümegre, ahol parádés előadását Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter nyitotta meg a Hotel Kapitányban péntek este. A koncertet a fiatalon elhunyt Papp Imre várkapitány emlékére rendezték. Családja az előadást, melyet hatalmas ováció, vastaps kísért, ajándékba adta helyi és környékbeli embereknek. A 600 férőhelyes díszterem zsúfolásig megtelt.
Fontos Tapolcának a tanuszoda
Fontos Tapolcának a tanuszoda
A tapolcai tanuszoda megvalósulása Lasztovicza Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje számára nagyon fontos kérdés.