HÍRHÍD | Tapolca Régió Hírportálja
2024. április 28.
//
Valéria névnap

Államtitkár: Jó ma magyar egyetemistának lenni

2023. július 13. 11:21
MTI
Jó ma magyar egyetemistának lenni, mert a felsőoktatás vonzó, kreatív, értékformáló és közösségteremtő – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) hivatalos megnyitóján, Sukorón.

Hankó Balázs kiemelte: kétszer kétezer jegyet kaptak a fesztivál két napjára azok a diákok, akik kiemelkedő tudományos, kreatív munkát végeztek.

Hozzátette: olyan jövőt szeretnének formálni, amelyben a hallgatók – kilépve a passzív szerepből – kreatív alkotók lennének, akik előrébb viszik az egyetemet, a gazdaságot és az egész társadalmat. Hasonlóan cél, hogy az oktatók ne csak tanárok, hanem mentorok legyenek, akik közösséget formálva segítik a diákok előrehaladását. Az államtitkár közölte: a fesztiválon tizenöt, a törökországi földrengésben érintett hallgatót látnak vendégül a minisztérium és az EFOTT szervezésében.

Fotó: MTI/Vasvári TamásFotó: MTI/Vasvári Tamás

Lasztovicza Gábor fesztiváligazgató arról beszélt: a könnyűzenei koncertek mellett több mint húsz magyar felsőoktatási intézmény, kulturális és innovációs szereplők települtek ki, a fesztiválozók pedig ötven sportágat próbálhatnak ki.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke a közösségteremtés fontos helyszínének nevezte az EFOTT-ot. Jelezte: a koronavírus-járvány erőteljesen átformálta az egyetemisták közötti kapcsolatokat, ezért is fontos, hogy az EFOTT nem csak egy pultokból és fellépőkből álló fesztivál.

A fesztivál házigazda felsőoktatási intézménye, a veszprémi központú Pannon Egyetem fenntartói alapítványának kuratóriumi elnöke, Birkner Zoltán kiemelte: a felsőoktatás missziójába az oktatás és a kutatás mellett a civil, sport- és kulturális szervezetekkel való együttműködés is beletartozik. A magyar egyetemi hálózat alkalmas erre a feladatra – szögezte le.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja emlékeztetett: 2006 után másodszor házigazdája intézményük az EFOTT-nak. Abban az évben, amikor Veszprém a Bakony-Balaton régióval Európa kulturális fővárosa, az ország legrégebbi egyetemi fesztiválját, a Veszprémi Egyetemi Napokat tavasszal harmincadik alkalommal tartották meg – fűzte hozzá.

Az EFOTT-ra a Pannon Egyetem több mint száz aktivitással, több mint kétszáz egyetemi önkéntessel, és számos sportprogrammal készült – mondta a kancellár.

Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva (Fidesz-KDNP), Sukoró polgármestere hangsúlyozta: örömmel fogadták be a rendezvényt. Reményét fejezte ki, hogy a település végső otthona is lesz a korábbi vándorfesztiválnak.

Ezt szolgálhatja, hogy a településre négyévszakos ifjúsági központot terveznek, amelynek kiviteli tervei a helyi építési szabályzat előírásainak figyelembevételével és a tájba illő épületekkel készültek el – tette hozzá a polgármester.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szólt arról, hogy a tavalyi siker után a közgyűjtemény idén is kitelepül a fesztiválra.

Emellett helyi lakosként rámutatott: az EFOTT nemcsak az egyetemistáknak jó, hanem a főként idegenforgalomból élő térség gazdaságfejlesztéséhez is hozzájárul.

Hangsúlyozta: a helyieket kedvezményesen engedik be a fesztiválra, sőt az EFOTT idén tízmillió forint értékben ajánlott fel tiszteletjegyeket a térségben élőknek, amelyeket a Velencei Tavi Kistérségért Alapítvánnyal közösen osztottak szét Gárdony, Velence, Kápolnásnyék, Sukoró, Nadap, Pákozd és Pázmánd lakosainak.

Széll Hajnalka, az Auchan Magyarország humánerőforrás- és kommunikációs igazgatója közölte: üzletláncuk először van jelen az EFOTT-on.

A július 12-16 közt Sukorón rendezett EFOTT-on többek között a Blue, a La Bouche, a Culture Beat, Azahriah, Dzsúdló, a Wellhello, a Follow the Flow, Majka, a Halott Pénz, ByeAlex és a Slepp, valamint Korda György és Balázs Klári is koncertet ad.

Budai Marcell, a fesztivál sajtófőnöke jelezte: napközben is számos aktivitás – a sportprogramok mellett például szabadulószoba vagy horgászoktatás – is várja a fesztiválozókat.